Bebeğin Kırkı Nasıl Çıkarılır? (40 Çıkarma)
Bebeğin kırkı nasıl çıkarılır sorusu özellikle ilk gebeliği olan anne adaylarının merak ettikleri bir sorudur. Bu sorunun bu denli merak edilmesi ve bu konuda birçok soru sorulmasının sebebi ise bu konuda geleneksel yöntemlerin fazla olmasıdır. Bu kapsamda ise aşağıda verilen başlıklarda kişilere bu konuda bilgilendirmeler yapılacaktır.
Gebeliğin ilk anından itibaren bebeğin doğumu, doğumundan sonraki süreç hem anne ve baba adayı tarafından hem de diğer yakınlar tarafından merak edilmektedir. Yani bebeğin doğumu herkesin merakla beklediği bir süreçtir. Bu yüzden de doğumdan sonraki süreçte de bebeğin sağlığı için ve bebeğin daha iyi olması için birçok alternatifler tercih edilmektedir.
40 Uçurma
Kırk uçurma ya da diğer adıyla kırk çıkarma bir geleneksel ritüel olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğumdan sonraki lohusalık dönemi hem anne hem de bebek için henüz düzene girmeyen bir dönemdir. Yaklaşık altı hafta süren bu süreden sonra yani bebeğin doğumundan 40 gün sonra artık bebek kendini toplamaya başlamış demektir. Dolayısıyla bunu bir kutlama gibi kimilerine göre de bir dini inanç olarak organize etmektedir.

Bebeğin Kırkı Nasıl Hesaplanır?
Bebeğin kırkı nasıl çıkarılır şeklinde sık sık sorulan bu sorunun cevabının yanı sıra kişilerin bu kırk çıkarmayı nasıl hesaplamalarının gerekli olduğuna dair sorular da yönelttikleri görülmektedir. Bu anlamda ise aslında bu işlemin hesaplanacak pek bir durumunu olduğu ifade edilebilmektedir çünkü doğum eyleminin gerçekleşmesinden sonraki kırkıncı günün 40 çıkarma için uygun olan gün olduğu ifade edilebilmektedir.
Bebeğin doğumundan sonraki süreç hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir. Bu yüzden de özellikle babanın bu zamanda anneye destek olması gerekmektedir çünkü annenin özellikle de psikolojik anlamda babanın desteğine ihtiyacı vardır.
Bebeğin yarı kırkı nasıl çıkarılır şeklinde ifade edilen sorunun cevabı da aslında bilinen 40 çıkarma işlemi ile aynıdır ancak yapılma süreleri farklıdır. Yani yarı kırk çıkarma olayı doğum eyleminden sonraki yirminci günde yapılırken; kırk çıkarma eylemi doğumdan sonraki kırkıncı günde yapılmaktadır. Yani kırk çıkarmayı düşünen kişilerin doğumdan itibaren günleri saymaları gerekmektedir.
Bebeğin 40 Banyosu
Bebeğin kırkının çıkarılmasında en sık yapılan eylem bebeğin 40 banyosu işlemidir. Bir diğer adıyla 40 uçurma banyosu olarak da bilinir. Bu banyo eğer anne yapabiliyorsa anne tarafından yapılmalıdır. Ancak annenin yapamaması durumunda da bilge kişiler ya da aile büyükleri tarafından yapılmaktadır. Bu şekilde banyoyu yapacak kişilerin hazırlaması gerekli olan malzemeler ve bu malzemelerin anlamları aşağıdaki gibidir.

- Altın; güneşi temsil etmektedir.
- Nazar boncuğu; bebeğin olası nazarlardan korunması için eklenmektedir.
- Bozuk para; bol kazanç olması temennisi ile eklenmektedir.
- 40 mevsim çiçeği ve gül yaprakları
- Gümüş
- Şeker
- Pirinç
- Tuz
- Yumurta
- Un
Bebeğin Kırk Çıkarma Banyosu Nasıl Yapılır?
Söz konusu olan bu kırk çıkarma banyosu hem anne hem de bebeğin beraber yıkanması ile gerçekleşmektedir. Bu kırkın çıkarılmasının ardından ise anne ve bebek ziyaretlere çıkabilmektedir. Banyodaki malzemelerin tamamlanması gerekmektedir. Malzemelerin tamamlanmasının ardından aile büyüğünün veyahut da bilge kişinin banyo yaptırması için seçilmesi gerekmektedir. Seçilen kişiye ise kırklama annesi denilmektedir.
Kırklama annesi abdesti yoksa abdest alır ve duasını da ederek bebeği 40 defa banyo suyunun içerisine koyup çıkarmaktadır. Daha sonra ise bu sudan 40 kepçe bebeğe 40 kepçe de anneye ayırmaktadır. Bu şekilde kırk çıkarma banyosu tamamlanmaktadır.
İslam’da Kırk Çıkarma
Bebeğin kırkı nasıl çıkarılır sorusunun Şamanlardan sonraki süreçte ortaya çıkan bir soru olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda ise kırk çıkarma işleminin nasıl yapılacağı ve ne zaman yapılacağına dair soruların da sık sık sorulduğu görülmektedir.
İslam dininde 40 uçurma sorusu müslüman olan kişilerin merak etmiş oldukları bir sorudur. Bu sorunun cevabı ise kişileri şaşırtmaktadır çünkü İslam dininde bebeğin kırkının çıkması gibi bir durum söz konusu bile değildir. Çünkü bebeğin 39. Günü ile 40. Günü arasında bir farkın olmadığı ifade edilmektedir.
Bebeğin Kırkında Okunacak Dua
Kırkın çıktığı gün nelerin yapılması gerekli gibi sorular özellikle ilk gebeliği olan anneler tarafından sık sık sorulardandır. Bu yüzden de annelerin bu konuda bilgilenebilmesi için bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Bebeğin kırkında okunacak dua ve bu duanın kaç defa okunacağı da önemlidir. Bu kapsamda genel olarak ihlas süresinin okunduğu söylenebilmektedir. Bununla beraber de malzeme suya atılmadan önce ihlas süresinin okunduğu ifade edilebilmektedir.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Diyanet

Yukarıda Diyanet işleri yüksek kurulu başkanlığı tarafından paylaşılan kurul fetvasını olduğu gibi aktararak güvenilir bir kaynağa yer vermeye çalıştık. Burada da yazdığı üzere ifade edilmiştir. Sizde bu doğrultuda bebeğin kırkı nasıl çıkarılır diye araştırdıktan sonra yukarıda yazdıklarımızı bilgileri göz önüne alarak yapabilirsiniz.
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi dileğiyle.