Bebek

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır? Bebek Yıkama!

Bebek banyosu küçük yavrumuzun temizliği ve sağlığı için düzenli aralıklarla yaptırmamız gereken bir işlemdir. Bebek yıkama bir rutine bağlayarak periyodik olarak yapılması gereken bir iştir. Bu bebeklerin de hakkıdır. Ancak bu konuda da dikkatli olmak ve gerçekten özen göstererek yapmak gerekir. Özellikle yeni doğan bebek banyosu yaptırırken dikkat etmemiz gereken ayrı önemli noktalar da vardır. Aşağıda detaylarıyla bebeğin ilk banyosu ve sonraki yıkamalarında dikkat edilmesi gereken konular.

Bebeğin İlk Banyosu

Bebek yıkamaya geçmeden önce ilk banyo hakkında bir kaç bilgi vermek istiyorum. Çünkü henüz anne karnından yeni çıkmış bebeğinizi yıkama isteğinizi anlıyoruz. Bunu onun kirli olduğun için değil bir ihtiyaç olarak iç güdüsel olarak isteyebilirsiniz. Ancak yeni doğan bir bebeğin tüm kontrolleri bir süre boyunca doktor yönlendirmelerine göre olmak zorundadır. Bu onun sağlığı için en önemli konudur. Bu konuda da doktorunuza danışıp ya da hemşirenizin yönlendirmelerine göre hareket etmeniz önemli olacaktır. Özellikle göbeği düşmeden bebek yıkanır gibi akıllarda sorular olacaktır. Göbeğin düşmesi onun kurumasıyla kendiliğinden gerçekleşir. Doğal olarak bebeğin göbeği düştükten sonra ne zaman yıkanır da sonraki soru olarak aklınıza gelecektir. Bu iki önemli soruya kendiniz yorum getirmeden yukarıda belirttiğimiz şekilde danışarak karar veriniz.

Bebek Yıkama

Bebeğinizin banyosuna başlamadan önce unutmamanız gereken ilk şey şudur: bebeğinizin cildi oldukça hassastır. Bu hassas cildi nemlendirerek bebeği rahatlatmak isterken cildinin tahriş olmamasına özen göstermeliyiz.

Şimdi gelelim madde madde bebek banyosu için ipuçlarına. Burada belirtildiği gibi uygularsanız bebeğiniz üşümeden zevkli bir banyo süreci geçirir. Hem de sizin işiniz kolaylaşır. Önceden ihtiyaç duyduğunuz ya da ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi hazırlayın. Peki bunlar ne olabilir diye sorarsanız hemen aklımıza gelenleri sıralayalım:

kuvet
  • Yumuşak bir bebek lifi
  • Tabi ki banyo havlusu
  • Yumuşak uçlu saç fırçası
  • Şampuan (şampuanın bebeklere özel olması gerekir)
  • Küvet (banyo küvetinden ziyade bebek yıkama küveti işinizi kolaylaştırır)
  • Kabul edilebilir sıcaklıkta su
  • Nemlendirici krem

Banyo sıcaklığı suyu mutlaka 37-38 derece olmalıdır. Su sıcaklığını ölçmek için genellikle dirsek tavsiye edilir ama bizim tavsiyemiz bunun için bir termometre almanız.

Banyonuzun sıcaklığı ideal olmalı ve küvetin konduğu yerde kapı ve camlar karşılıklı açık olmamalı. Cereyanda kalan bebek hasta olabilir. Bebeğinizi yüzü yukarıya bakacak şekilde yani sırt üstü küvetin üstündeki küvet kumaşına yatırın. Böylece su aşağıya akacak ve file bu görevi görecektir.

ordek

Bebek yıkama küveti ve filesi bebeğinizi yıkarken size yardımcı olacak araçlardır. Çünkü henüz oturamayan bebek yıkarken de sabit durmakta zorlanır. Yanınızda bir yardımcı olması bebek küvetini istediğiniz yere taşımada ve file üzerinde yıkamada önemlidir.

Banyo işlemi bittikten sonra bebeğinizi yumuşak bir havlunun üstüne yatırın ve çok nazik bir şekilde yumuşak hareketlerle bebeğinizi kurulayın. Daha sonra bebeğinizin cildinin pürüzsüz olması için nemlendirici bir kremle masaj yaparak bebeğinizi kremleyin.

Bebeğinizin kusursuz cildi için buradaki 6 önerimize de bakabilirsiniz. Bu konu bebek cildi bakımı konusunda size yardımcı olacaktır.

Nemlendirme işleminden sonra daha fazla soğukta bekletmeden bebeğinizi giydirin. Banyodan sonra bebeğiniz güzel bir uyku çekmeye hazır artık. Banyo sonrası uyku bebeğin en rahat olduğu uykudur. Yaz aylarında bebeğinize her gün veya gün aşırı bebek banyosu yaptırabilirsiniz. Böylece bebeğinizin vücudunda pişik daha az meydana gelir.

Yazıyı sonlandırmadan önce ufak bir uyarıya yer verelim. Unutmayalım ki bebeklerimizin ciltlerinde yeteri kadar koruyucu yağ tabakası yoktur. Bu da onların vücut nemlerini çabuk kaybetmelerine sebep olur. Ayrıca çabuk ısı kaybı ve dolayısıyla üşüme de bu sebepten meydana gelir. Dolayısıyla banyo sonrası masaj yapar gibi nemlendirici krem kullanmanız bebeğiniz ve cildi için oldukça faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu