Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Diş çıkarma zamanları, aileler için büyük bir hayal kırıklığı olabilir. Bu yazıda en yaygın diş çıkarma belirtileri ve detaylarını listeleyeceğiz. Bunların diş çıkarma ile nasıl ilişkili olduğunu açıklayacağız. Bu potansiyel olarak rahatsız edici dönemde çocuğunuzu yatıştırmaya nasıl yardımcı olabileceğiniz konusunda bazı bilgiler paylaşacağız.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?
Diş çıkarma genellikle ön alt dişlerle yaklaşık dört ila sekiz ay arasında başlar. Son azı dişlerinin göründüğü 30-36 aylık olana kadar devam eder. Diş çıkarma döneminde sinirlilik, uyku bozukluğu, diş etlerinde şişme veya iltihaplanma, salya akması, iştahsızlık, ağız çevresinde kızarıklık, hafif ateş, ishal, artan ısırma ve dişeti sürtünmesi ve hatta kulak sürtünmesi gibi belirtiler vardır. Bu semptomlar, Dünya Sağlık Örgütünün bir makalesine göre ebeveynlerin yüzde 70-80’i tarafından gözlemlenmiştir. Peki neden tüm bebekler diş çıkarma semptomları yaşamıyor? Makalenin devamında buna da değineceğiz.
Diş Çıkarma Belirtileri Neden Başka Belirtilerle Karıştırılabilir?
Araştırmalar, diş çıkarmanın yaklaşık 3 aylıkken başladığını gösteriyor. Bu aynı zamanda bir bebeğin annesinden plasenta yoluyla aldığı aldığı koruyucu besinlerin azaldığı zamandır. Bu, bebeğin kendi bağışıklık sisteminin kurulduğu anlamına gelir. Bu süre zarfında bebekler küçük enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelir. Bu iki değişiklik meydana geldiğinden, diş çıkarma belirtileri küçük bir hastalık veya soğuk algınlığı ile karıştırılabilir. Bu, ebeveynlerin neden sadece yüzde 70-80’inin bebeklerinin diş çıkarma semptomlarını bildirdiğini açıklıyor; geriye kalan yüzde 20-30’un semptomları hafif bir hastalık veya soğuk algınlığı ile ilişkilendirmesi çok muhtemeldir.
Aşağıda, bebeğinize evde yardımcı olmanın yolları ve yaygın olarak bildirilen diş çıkarma belirtileri listesi bulunmaktadır:
- Sinirlilik
- Salya akması / Deri döküntüleri
- Öksürme
- Isırmak ve Kemirmek
- Düşük Dereceli Ateş
- Yanak ovalama ve kulak çekme
- İshal
Sinirlilik
Bunun nedeni diş etlerinden çıkan dişlerin rahatsızlığıdır. Çoğunlukla ilk dişler ve azı dişleri en rahatsız edici olanlardır.
Bebeğinizin asabiyetine nasıl yardımcı olabilirsiniz: Sarılın, kucaklayın ve bir daha kucaklayın! Her bebek diş çıkarmakta zorlandıklarında iyi bir sarılma onları rahatlatabilir. Bebeğinizle geçirdiğiniz fazladan zaman, rahatlama hissi vererek ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Salya akması
Diş çıkarma, salyaları akıtabilir.
Bebeğinizin salya akmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz: Aşırı salya, tükürükten deri üzerinde bulunan ekstra bakteriler nedeniyle ağız çevresinde, yanaklarda, çene ve boyun bölgesinde kızarıklığa neden olabilir. Alanı belli zamanlarda olarak silerek, alanı olabildiğince temiz ve kuru tutmaya çalışın. Basit bir koruyucu krem uygulamak kuru, çatlamış ve ağrılı cilde yardımcı olabilir.
Öksürme
Diş çıkarma sırasında üretilen ekstra tükürük, ara sıra öksürüğe veya öğürmeye neden olabilir.
Bebeğinizin öksürmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz: Bebeğinizin öksürüğü devam ederse veya buna yüksek ateş ve soğuk algınlığı veya grip semptomları eşlik ederse, bebeğinizin doktoru ile iletişime geçin. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarıyla birlikte yüksek ateş, diş çıkarma ile ilgili değildir, ancak aslında bebeğinizin hasta olduğunun bir işaretidir.
Isırmak ve Kemirmek
Hemen hemen her şeyi ısırmaktan kaynaklanan karşı basınç, diş etlerinin altındaki basıncı hafifletebilir.
Bebeğinizin ısırmasına ve kemirmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz: Soğuk olan her şey harika sonuç verir!
Düşük Dereceli Ateş
Bebeğinizin ateşinin düşük olmasıyla tanımlanır ve bir sebebi aşağıdadır.
Bebeğin kirli ellerini ağzına sokmasından kaynaklanabilir.
Bebeğinizin düşük dereceli ateşine nasıl yardımcı olabilirsiniz: Yaşına uygun bir ağrı kesici ilaç kullanın ve doğru dozaj için lütfen bebeğinizin doktoruna başvurun ya da ilaç prospektüsüne bakın.
Yanak ovalama ve kulak çekme
Bu, özellikle azı dişleri çıkarken yanağa ve kulağa gidebilen diş etlerinde ağrıdan kaynaklanır. Bebekler bu bölgeleri ovalar. Kulağın çekilmesi veya sürtünmesinin de bir kulak enfeksiyonu belirtisi olabileceğini unutmayın, bu belirti devam ederse veya buna yüksek ateş eşlik ederse lütfen bebeğinizin doktoru ile iletişime geçin.
Bebeğinizin yanağını ovuşturmasına ve kulağını çekmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz: Rahatsızlığa yardımcı olmak için diş etlerini temiz bir parmağınızla bir ila iki dakika ovuşturup masaj yapmayı deneyin.
İshal
Bir çok doktor diş çıkarma sırasında üretilen tükürüğün artmasının dışkının biraz ishale dönmesine neden olabileceğine inanıyor. İshal daha ciddi bir enfeksiyon belirtisi olabilir, bu nedenle dışkı sulu hale gelirse bebeğinizin doktoru ile iletişime geçin çünkü bebeğiniz risk altında olabilir.

Umarız bebeğinize yardımcı olabileceğiniz semptomların ve yolların listesi, bebeğinizin diş çıkarma aşamasında size yol gösterir. Umarız bu, birçok ebeveynin yaşadığı potansiyel stresi hafifletmeye yardımcı olur. Diş çıkarma olduğunu düşündüğümüz birçok semptomun hastalıkla ilişkili olabileceğini, diş çıkarma ile tamamen ilgisiz olabileceğini ve bir doktor tarafından ele alınması gerekebileceğini unutmayın.