Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası (Ne Zaman Diş Çıkarır)
Bebeklerde diş çıkarma şüphesiz bebeklik döneminin en endişe veren huzursuz dönemidir. Doktorlar diş çıkarmayı “bir bebeğin dişlerinin çıktığı veya diş etlerinin çıktığı süreç” olarak tanımlanır. Çoğu ebeveyn bunun küçüklerimizi günlük olarak nasıl etkilediğiyle daha çok ilgilenir. Bebeklerin ilk dişlerini çıkarmaya nasıl tepki vereceğini tam olarak tahmin edemiyoruz. Ancak diş çıkaran bir bebeği nasıl yatıştıracağımızı ve diş çıkarma sürecinin kendisi hakkında her şeyi öğrenebiliriz. Diş çıkarma hakkında ne kadar çok şey bilirsek, küçüklerimize bunu atlatmaları için o kadar iyi yardımcı olabiliriz.
Diş Çıkarma Zamanları ve Süreleri
Ebeveynlerin sorduğu en yaygın sorulardan biri, Bebekler için diş çıkarma ne kadar sürer? Bunu cevaplamak için, diş çıkarmanın meydana geldiği zaman dilimini ve zaman çizelgesini bilmek yararlıdır. Genel olarak diş çıkarma, 6 ila 24 aylıkken meydana gelen devam eden bir süreçtir. Küçük çocuğunuzun iki yıllık bir süre içinde ortaya çıkmaya başlayacak yirmi dişi vardır. Diş çıkarma sadece bebeğinizin diş etini kırmak üzere olduğu zamanlarda ağrı ve tahrişe neden olur. Bir dişin kesilmesinin ne kadar sürdüğü kesin olarak belirlenememiştir. Ancak çoğu doktor diş başına 1-7 gün arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabileceğini tahmin etmiştir. Bununla birlikte, diş çıkarma belirtileri tipik olarak sadece birkaç gün sürer. Bu nedenle, bebek uzun bir süre rahatsızlık yaşıyorsa bunun diş çıkarmadan olmadığını varsaymak güvenlidir.
Diş Çıkarma Tablosu
Çoğu bebek 4 ila 7 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Ancak bu daha erken veya geç olabilir. Aşağıdaki diş çıkarma tablosu dönemine göre detaylı bakabilirsiniz. Genel bir kılavuz olarak, bebeğinizin dişleri büyük olasılıkla aşağıdaki dönemi takip ederek ortaya çıkacaktır:
4-7 ay
Bu süre zarfında diş çıkarma süreci başlar. İlk çıkan dişler tipik olarak alttaki iki orta diş olan alt orta kesici dişlerdir. Bu dönemde çocuklar da daha hareketli hale gelirler. Genellikle nesneleri kavramaya ve bedenlerine doğru çekmeye başlarlar. Desteksiz otururlar, eşyaları bir elinden diğerine aktarırlar ve hatta emeklemeye bile başlayabilirler. Diş çıkarma sırasında her şeyi ağızlarına koymak isterler. Bebeğinizin ulaşabileceği yerdeki küçük nesnelere göz kulak olmak önemlidir!
8-16 ay
8 ila 12 ay arasında, bebeğinizin üst orta kesici dişleri veya üst orta dişleri görünecektir. Ek olarak, bazen 9 ila 16 ay arasında, orta dişlerin hemen yanında üst ve alt dişleri ortaya çıkacaktır. (bunlara alt ve üst yan kesici dişler denir). Bu süreçte bebeklerin çoğu kendilerini oturmuş bir pozisyona çekebilir. Yardım almadan ayakta durabilir, ilk adımlarını atabilir. Nesneleri alıp fırlatabilir, bir topu yuvarlayabilir ve nesneleri başparmağı ile bir parmağı arasında kavrayabilir.
13-23 ay
Tipik olarak, 13 ila 19 aylıkken, küçük çocuğunuzun ilk azı dişleri aynı anda altta ve üstte görünecektir. Kısa bir süre sonra, köpek dişleri (keskin, sivri olanlar) büyük olasılıkla hem üst hem de alt sıralarda, bazen 16 ila 23 ay arasında ortaya çıkacaktır.
23 – 31 ay
Diş çıkarmanın son aşamasında, yürümeye başlayan çocuğun arka dişleri veya ikinci azı dişleri alt sırada görünür. Çoğu diş çıkarma semptomu hem yeni yürümeye başlayan bebekler hem de bebekler arasında benzer şekilde kendini gösterirken, çocuğunuz büyüdükçe bazı farklılıklar olacaktır. Öncelikle, yeni yürümeye başlayan çocuğunuz artık sözlü olmayan bebeklerin aksine size rahatsızlıklarını ve ağrılarını anlatabilir. Öte yandan, pek çok yeni yürümeye başlayan çocuk, azı dişleri geldiğinde herhangi bir rahatsızlık belirtisi göstermez ve ağrıdan hiç şikayet etmez. Diğer küçükler için ağrı, ilk azı dişleri ile karşılaştırıldığında daha büyük olduğu için çok daha kötü olabilir. Baş ağrısı veya çene ağrısından bile şikayet edebilirler!
Yardımcı Olabilecek Oyuncaklar

Diş çıkarma oyuncakları, bebeklerin diş çıkarma dönemi için muazzam bir rahatlama sağlar. Aynı zamanda onları oyun zamanıyla meşgul tutar. Çünkü onların huzursuzluğu ne kadar sürer, kaç gün sürer hiç belli olmaz. Onları bu huzursuzluktan arındırmak için bir şeyler yapmak gerekir. Diş çıkaran bebekler her zaman çiğneyebilecekleri bir şey arayışında oldukları için, diş çıkarma oyuncakları özellikle bebeğin diş etlerini yatıştırmak ve diş çıkarmasını geçici olarak rahatlatmak için tasarlanmıştır.