Bebek

Bebeklerde Egzama Neden Olur, Nasıl Geçer?

Egzama bir cilt rahatsızlığı olup her yaşta görülebilir. Bebeklerde egzama ise alerjik egzama olarak gerçekleşir. Bebekte egzama nasıl geçer, hastalığın nedeni de tam anlamı ile bilinmese de genlerin ve çevrenin nedeni ile ortaya çıktığı savunulur. Bebeklerde egzama tedavisi için cildin yumuşamasını sağlayan kremler, losyonlar ve merhemler sürülür.

Bebek Egzaması

Halk arasında yaygın bir hastalık olan egzama, dermatoloji alanındaki hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alır. Egzama, deriyi kurutan ve kabarcıklara neden olan bir çeşit deri hastalığı olup vücutta kızarıklık, kaşıntı, cildin su toplaması, kuruması gibi belirtiler gösterir. Bu şekilde cilt pullanır ve çatlar buna bağı olarak iltihap da meydana gelebilr

Egzama Nedenleri Nelerdir
Cildin nem tutmaya yardımcı olması sağlıklı oluşunu gösterir ve aynı zamanda kişiyi; bakteriden ve alerjiden korur. Egzama ise cildin korunma yeteneğinin etkilenmesi ile ortaya çıkar. Stres ve duygusal iniş çıkışlarda egzamaya neden olabilir iken çocuklarda da besin alerjileri de egzama nedenleri arasında yer alır. Deterjan ve yünler cildi tahriş ettiği için bebeklerde egzama meydana gelebilir.

Egzaması olan bebek ne yememeli konusunda ise öncelikle inek sütü, yumurta, buğday ve yer fıstığı gibi besinlerden uzak durulması gerekir. Greyfurt ve limon gibi asidik besin ile ceviz ve kaju tüketiminin de sonlandırılması önem taşırken katkı maddesi olan gıdalardan da uzak durmak gerekir. Egzama nedenleri arasında ayrıca evcil hayvanların tüyleri ve tozlar da bulunur.

bebeklerde egzama

Bebeklerde Egzama Neden Olur

Kuru ciltlerde daha çok yaşanan egzamanın tetikleyici faktörleri bulunur. Bu faktörler arasında sabun, cilt bakım ürünleri, deterjan, yünlü kumaşlar ya da sentetik kıyafetler ve polen bulunur. Bunların yanı sıra olağandışı yaşanan sıcak ve soğuk ortamlar da egzamayı tetikler. Yüzde egzama yaşanması da sıklıkla görülür. Bu zamanda yulaf tozu, beyaz dut, papatya ve zerdeçal gibi besinlerin tüketilmesi önem kazanır.

Bebeklerde Egzama Belirtileri
Bebeklerde egzama; yüz, boyun, dirseklerin iç kısmı, dizlerin arkasında görülür. Deride kırmızı ve kaşıntılı döküntüler meydana gelir. Egzama döküntüleri inanılmaz kaşıntıya sebep olur. İlk aşamada içi su dolu kabarcıklar oluşur ardından kabarcıklar kepeklenmelere dönüşür ve kabuk halini alır. Hastalığın son aşamasında ise ciltte kalınlaşma oluşur. Bu hastalığı yaşayan hastalar yaygın olarak iltihap riskini de taşır.
Egzama gelişimini önlemek için bebeğin ılık su ile banyo yaptırılması gerekir. Banyodan sonra da cildin nemlendirilmesi için krem ya da losyon sürülür. Bebeğin cildini tahriş etmeyen cildine uygun ürün kullanımı önem taşır. Bebeğin kuru cildine özel olarak şampuan ve bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.

Egzema Tedavisi Nasıl Olur

Cildin tahriş olmasını önlemek amacı ile kıyafetlerin rahat olmasına özen gösterilir ayrıca kıyafetlerin giyinmeden önce yıkanması gerekir. Kaşıntıyı daha tehlikeli hale getirmemek için tırnakların uzunluğuna dikkat edilir. Bebeklerde egzama nasıl geçer, egzama inatçı bir hastalık olup uzun süre süren tedavilerin denenmesi gerekebilir.

Bebeklerde egzama görseller üzerinden bakıldığında daha net incelenebilir. Hastalığın kontrol altına alınması aylar sürebildiği gibi tedavi konusunda başarılı olunsa bile belirtiler tekrarlayabilir. Hastalığın erken tanınması önem taşır ayrıca düzenli şekilde cildin nemlendirilmesi ve kişisel bakımların yapılması gerekir. İleri dönemlerde deride olan bulguları geçse de hastaların yine de takip edilmesi gerekir. Bunun nedeni de bu hastalıktan ötürü ilerleyen yıllarda astımın gelişmesi olur.

Egzama teşhisi için fiziki muayenenin yanı sıra yama testi yapılır. Yama testinde ortaya çıkan alerjen araştırılarak teşhis konulur. Bebeklik zamanında başlayan egzama erişkin ya da yetişkinlik dönemlerinde de görülebilir. Bu neden ile tedavinin amacı en başta okul, iş ya da sosyal hayata katılımı sağlamak olur.

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu