ÇocukKadın

Çil Nedir? Çil Neden Olur? Nasıl Geçer?

Çil Nedir?
Çil, güneş ile temasa geçen deride ortaya çıkan zararsız, ten rengi veya kahverengi şeklinde ortaya çıkan lekelerdir. Vücudun yüz, omuz, sırt, boyun ve göğüs kısımlarında oluşur. Genel olarak ciltteki melanin miktarının farklı olması ile açık ten renkli, renkli gözlü ve kızıl saçlı kişilerde görülmesi yaygındır.

Çil neden olur?
Çiller genetik yatkınlık olarak yani kalıtım sonucu ve güneşe maruz kalma durumlarında ortaya çıkar. Cilt pigmenti olarak melanin derinin altında biriktiği zaman ciltte ortaya çıkar.
Çillerin ortaya çıkmasında kalıtım yani genetik yatkınlık önemlidir. Tek yumurta ve çift yumurta ikizleri üzerinde yapılan çil sayısının karşılaştırma konulu araştırması sonucunda tek yumurta ikizlerinin çil sayısı benzer çıkarken çift yumurta ikizlerinde bu değerlerin farklı olduğu görülmüştür. Bu araştırma sonucunda kalıtımında en az güneş kadar etkili olduğunu kanıtlamıştır.

Hangi yaşlarda ortaya çıkar?
Belli bir yaş döneminde ortaya çıkan çiller aslında iki çeşittir:
Birincisi: Küçük yaşlarda derimizin en çok güneş ile temas ettiği yerlerde ortaya çıkan ve küçük boyutlardaki çillerdir. Bu türdeki çillere Efelit adı verilir. Bu türün de yaş ilerledikçe kaybolması beklenir.
İkinci tür: İleriki yaşlarda ortaya çıkan çillerdir. Bu tür çiller daha koyu ve düzensiz şekillerde oluşur. Küçükken maruz kalınan UV ışınları yüzünden ortaya çıkan bu çillere “Solar Lentigo” adı verilir. Yaşın ilerlemesi yüzünden ortaya çıkan bu tür çillere yaşlılık çilleri adı da verilir. Bazı çocukların henüz erken yaşlarda büyüyünce yüzüm nasıl olacak diye soruları aslında görünüş açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Her lekeyi çil olarak yorumlamamak gerekir. Bunun için egzama konusuna bakmanızı öneririm.

Yüzdeki çiller nasıl gider?
Küçük yaşlarda görülen efelit adı verilen çiller genellikle tedaviye gerek duyulmadan ergenlik döneminden sonra kendiliğinden ortadan kaybolur. Çil tedavisi konusunda en iyi yapılması gereken çocuğu güneş ışınlardan korumaktır. Çocukluk döneminden sonra çıkan çiller ise kendiliğinden kaybolmaz ve bu görüntüden rahatsız olan kişiler dermatoloğa görünmelidir. Çil lekelerini geçirmek için en çok kullanılan tedavi yöntemi lazer tedavisidir. Çillerden kurtulmak için kullanılan lazer tipi kişinin cilt rengine göre değişebilir . Çil tedavisi için ayrıca peeling yöntemleri de kullanılmaktadır. Glikolik ve meyve asitli peelinglerin kullanılması çil üzerinde başarılı sonuçlar göstermektedir. Daha detaylı çil çıkarma yöntemleri için bir uzmana danışınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu