Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir sorusu sık görülen sorunlardan olması yüzünden ailelerin merak ettikleri konular arasında yer alıyor. Çocuklarda bağışıklık sistemleri sebebiyle kusma sıklıkla görülebilir. Genelde bu kusmalar önemsiz olsa da ciddi sağlık sorunlarının da belirtilerini taşıyabilir. Bu yüzden kusmaya karşı ihmalkar da davranılmamalı.
Kusma Neden Olur?
Kusma neden olur için farklı etmenler söz konusudur. Sadece çocuklara özgü olmayan kusma durumu, her yaştan insanda görülebilir. Temel olarak ise mide içeriğinin güçlü bir refleks ile yemek borusu ve ağız yoluyla atılmasıdır. Her ne kadar mide ile ilgili sanılsa da kusma aslında beyin tarafından gerçekleştirilir. Beyinde yer alan medulla oblongata bölümündeki kısım kusmayı yönetir. Şayet görsel, işitsel, duyusal işaretler gelirse bu uyarıları beyin kusma olarak yönetir. Ancak beyindeki ilgili bölgenin çalışması, bir tür tetiklenmesi için ise karın kasları, mide ve sindirim sisteminin sinirsel uyarı göndermesi gerekmektedir. Kusma ikiye ayrılır. İlki santral tip olarak bilinir ve görsel ile işitsel sinyallerin etkisiyle ani şekilde gelişir. Preferik tip kusma ise sindirim sistemi ve diğer organlardan kaynaklanır.
Çocuklarda Kusmanın Nedenleri
Çocuklarda kusmanın nedenleri farklı etmenlere bağlı olabilir. Genel olarak idrar yolu, bağırsak ve boğaz enfeksiyonu başta olmak üzere her türden enfeksiyon çocuklarda bulantının ve kusmanın görülmesine yol açar. Bunun yanında küçük bebeklerde emme sonrasında zararsız olan ağız kenarından taşma beyaz renkte kusmalar da sık görülür. Fakat bebeklerde özellikle fazla ve sık kusma oluyorsa bu durumda doktora gidilmelidir.
Bebeklerden farklı olarak büyük çocuklarda kusma nedeni bağırsaktan kaynaklanan enfeksiyondur. Çocuklar yapıları gereğince bağışıklık sistemleri yeteri kadar güçlü olmayanlardır ve özellikle okul gibi ortamlarda çok fazla kişi ile temas etmelerinden kaynaklı çabuk enfekte olurlar. Bu türden enfeksiyona bağlı olarak gelişen kusmalar aniden görülebilir ve genelde de 48 saat içinde düzelir. Şayet bu süre kapsamında kusma düzelmiyor ve beraberinde ağız kuruluğu, idrara az çıkış gibi belirtiler varsa tehlikeli işareti olabileceği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Su kaybının belirtileri gözlemleniyorsa bu durumda yaş gruplarına dönük olarak normal beslenme ve sıvı tüketiminin çok olması gibi yöntemlere başvurulmalıdır.
Çocuklarda kusmaya yol açan etmenler şu şekilde sıralanabilir;
- Mide-bağırsak enfeksiyonları
- Gıda zehirlenmeleri
- Gıda alerjileri
- Ani başlayan gastritler
- Mide hastalıkları
- Akut gastrit
- Araç tutmaları
- İlaç kullanımı
- Stres ve anksiyete
- Vertigo, kulak çınlaması
- Migren
- Hipoglisemi
- Beyin tümörü
- Laktoz intoleransı
- Çölyak hastalığı
Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir sorusu için öncelikli olarak kusma nedeni doğru şekilde tespit edilmelidir. Genellikle ani gelişen etmenlere bağlı olarak kusma görüldüğü için kendiliğinden geçme görülmektedir. Çoğunlukla bir kez kusma olduktan sonra tekrarı gelmez ve vücut kendisini yenilemeye başlar. Ancak kusma ve beraberinde bulantı devamlı bir hale dönüşmüşse bu durumda evde yapılacak tedavi yöntemleri yerine doktora başvurmak gerekecektir.
Genel bir iyileşme süreci için ise kusma sonrasında midesinin boş kalması yani bir şey yememesi sağlanmalıdır. Kusmanın üstünden yaklaşık olarak 1 saat geçtikten sonra bir çay bardağı su içirilmesi yararlı gelecektir. Eğer içtiği suyu tekrar kusmuyorsa yavaş yavaş normal yeme rutinine dönebilir.
Bu süreçte midesini ve sindirimini zorlayacak; gazlı içecekler, tatlılar, yağlı ve baharatlı yemekler ise kendisine verilmemelidir. Özellikle kusma sonrasındaki 24 saat içinde katı gıdalardan uzak durulmalı. Hafif olan ve kolayca yiyebileceği çorba gibi yemekler ile beslenmelidir.
Ayrıca kusma ile vücut direnci de düşeceğinden bu süreçte kendisini toparlaması için dinlenmesi de önemlidir. Kusma sonrasında uyuması sağlanmalıdır.
Çocuklarda Kusmaya İyi Gelen Bitkisel Yöntemler
Çocuklarda kusmaya iyi gelen bitkisel yöntemler de bulunuyor. Özellikle ani şekilde gelişen kusmaya karşı yararlı olabilen bu yöntemler kusma sonrasında çocuğun rahatlamasını sağlayabilir. Kusma ve mide bulantısı için en etkili yöntemlerden birisi nane limon çayı yapmaktır. Limon suyu ile naneyi karıştırıp tat vermesi için az miktarda bal ekleyerek çocuğunuza içirmeniz midesinin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Eğer çocuğunuz içmek istemiyorsa bu durumda ısrarcı olmamaya da özen göstermelisiniz.
Bir diğer çocuklarda kusmaya iyi gelen bitkisel yöntem zencefil tüketmek. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de midenin ve sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan, hızlı şekilde etki gösteren zencefili çok küçük parçalar halinde doğrayıp ya da rendeleyerek çocuğunuza yedirebilirsiniz. Zencefil tat olarak çocukların sevmeyeceği bir tattır bu yüzden de rendeledikten sonra balın içine karıştırarak çocuğunuza verebilirsiniz.
Eğer henüz kusma olmamışsa ve çocuğunuzda bulantı görülüyorsa bu durumda da Hindistan cevizi suyunun birkaç damlasını kullanabilirsiniz. Bulantıyı kesmek için çok etkili olan bu yöntem ani bulantıların giderilmesinde yardımcı olabilir.
Bitkisel yöntemler her hastalıkta olduğu gibi ciddi sebep bulunmayan durumlarda yararlı olur. Eğer bir hastalığın yan etkisi olarak kusma veya bulantı görülüyorsa bu durum bitkisel yöntemler ile geçmeyecektir. Bunun yanında çocuğunuzda gün içinde birden fazla kusma ya da gün aşırı kusma görülüyorsa mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu türden kronik kusmalar vücudun çok ciddi sinyaller verdiğini gösterir ve hızlı şekilde asıl soruna müdahale edilmesi gerekir. Kusma, ateşle birlikte görülüyorsa bu durum da ciddi sorunların işaretidir.
Not: Bu yazı doktor tarafından yazılmamıştır. Bu yüzden rahatsızlıkla ilgili olarak mutlaka doktora başvurmayı ihmal etmeyin.