Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
Tuvalet eğitimi, bir çocuğun bebeklikten çıkıp çocuk olmaya başladığı dönemde öğrenmesi gereken konulardandır. O süreye kadar bebek bezi ile bağladığınız çocuğunuz artık büyümüştür. Hem bebek bezinin küçük gelmesi, hem de artık ona gerek kalmadığı düşüncesiyle ona tuvalet eğitimi vererek bu sorunu aşabilirsiniz.
Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
Bu her şeyden önce aslında uzmanlık isteyen bir konudur. Eğer imkanınız varsa bir çocuk doktoru ya da rehberinden yardım alabilirsiniz. Çünkü her ne kadar kolay bir durum gibi görünse de çocuklar bu çocuklar için o kadar da kolay değildir. Çünkü kendileri için farklı olan bir şeyi öğrenip yapmaya çalışacaklar. Kimi uslu çocuklar kısa sürede kavrayıp uyum sağlar. Kimisi afacan çocuklar ise annelerini uğraştırmayı çok severeler. Dolayısıyla bu tür çocuklara yaklaşma tarzı oldukça önem arz eder. Eğer yanlış bir şekilde yaklaşıp çocuğu ürkütme, korkutma yöntemiyle deneme yaparsanız bu çocuktan tepki olarak geri yansır. Hatta bazı durumlarda inatlaşma ve aksini yapma durumları da görülebilir.

En önemlisi tuvalet eğitimine doğru zamanda başlamaktır. Çok küçükken bunu denemek biraz daha fazla uğraştırabilir. Tuvalet eğitimi 18.aylık itibari ile verilmesi en ideal zaman olarak değerlendirilir. Çünkü çocuğun buna uyması sadece aklı ile değil vücut yapısı ile bağlantılı bir konudur. Çünkü bebeklere bez, çişini ya da kakasını kontrol edemediği için bağlanır. Bu da vücudun kaslarıyla alakalı bir durumdur. Bu dönemde vücut kasları gelişmeye başlamasıyla artık çişini ve kakasını tutmaya başlayabilecektir.
Her ne kadar kendi başına tuvaleti kullanamasa bile bunu en azından anne ve babasına söyleyebilmesi gerekir. Altına etmeyerek tuvalete gidene kadar beklemesi de bu sürecin bir parçasıdır. Çoğu zaman kız ve erkek çocuğa tuvalet eğitiminde aynı yöntemler uygulansa da öğretide farklı metotlar uygulanabilir.
Çocuklar için daha pratik olan lazımlık alınarak kolay erişebileceği bir yere koyup ona gösterilmesi gerekir. Onun ona ait olduğu hissettirilip çişinin oraya yapması gerektiği belirtilir. Eğer düzenli bir kaka düzeni varsa o vakitlerde birlikte hareket ederek yol gösterip yardımcı olmak katkı sağlayacaktır. Çocuğun bunu yapması, tekrar etmesi için bir neden olması gerekiyor. Bunun en kolay yolu ona hediye vermek, ödüllendirmek olabilir. Bu sayede her başarılı tuvaletten sonra onu ödüllendirip başarısını kutlamakta fayda vardır.
Kimi zaman sevdiği karakterler, çizgi filmler bu konuda ciddi şekilde destek olabilir. Bunları anlatan eğitsel görsellerin kullanılması onun da yapması için bir neden olacaktır. Bu şekilde onları tekrarlamak istemesi aynı zamanda öğrenmesi anlamına gelecektir. Hatta sevdiği karakterler yaptığı için daha da hızlı ilerleyecektir.
Bir kaç maddede yukarıda saydıklarımızı sıralarsak;

- Onlara durumun önemini anlatın,
- Başka örneklerle destekleyin,
- Olayı eğlenceli hale getirin,
- Kendisi yapması için teşvik edin,
- Bir oyun haline getirin,
- Onu ödüllendirin,
- Yapmadığı durumda kızmayın,
- Zorlamayın,
- Lazımlık kullanın,
- Sevdiği karakterlerden örnekler gösterin.
Bebeklerde Tuvalet Eğitimi
Kimi ebeveynler bebekler içinde bu eğitimleri vermek ister. Oysa yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı biraz daha zordur. Çünkü hem durumu anlaması, hem de vücut fonksiyonları itibari ile bebekler için imkansız denecek kadar zor bir durumdur. Onun yerine bebekler için daha rahat kaka yapması konusunda ancak yardımcı olunabilir. Varsa kabızlık ya da ishal gibi sorunlara çözüm üretilebilir. Ancak bir bebeğin tuvaletinin geldiğinde söylemesi ve gidip kendi yapması beklenemez.