Çocuk

Çocuklarda Dil Gelişimi (Ne Zaman Konuşmaya Başlar?)

Çocukların dünyası, yaşananlar öyle farklı bir gelişim içerisindedir ki; konuşmaya başlamaları da bir anda sistematik bir şekilde başlar. Genelde 6 aydan itibaren küçük heceler ortalıklarda dolaşır durur. Sonra bir bakılmış ki konuşmaya başlama süresi ilerlemiştir. Tabi ki bu durum her çocukta aynı olmaz. Hatta hatta konuşma zamanı çok daha geç zaman dilimlerine yayılır. Elbette ki bu gecikmenin nedenleri vardır. Bu noktada bu  nedenler üzerinden durulması gerekli olandır.

Dil Gelişimi

Çocukların konuşmasında gerekli olan haller nelerdir?

Çocuklar kuşkusuz etrafında duydukları sözleri telaffuz etmeye çalışırlar. Bu noktada konuşmanın sağlıklı ilerlemesi için çocuğun sağlıklı olması gereklidir. Beyin açısından algılaması sağlıklı olmalıdır, düşündüklerini aktarabilmelidir. Bir sosyal çevresi olmalıdır, iletişim halinde olması konuşma düzeyinin sağlıklı ilerlemesini sağlar.

Çocukların geç konuşmasının nedenleri nelerdir?

Çocukların geç konuşmasında da altyapıda birçok neden yatar. Bunların başında çevre ile iletişim kuramaması gelir. Sağlık açısından problemleri olabilir. Yaşanan bir kazadan ya da şok edici bir durumdan kaynaklı geç konuşabilir. Psikolojik haller konuşma bozukluklarının nedenleri arasındadır.

Çocukların konuşmasında sorun yaşandığı fark edildiği anda uzman bir doktor ile mutlaka irtibat sağlanmalıdır. Konuşmanın gecikme nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Her çocukta gelişim farklı kaydeder. Bazıları normal zamanda konuşmaya başlarken bazıları geç konuşur. Önemli olan bunun altında yatan bir sebep olup olmadığıdır. Çocuğun duygusal iletişimden uzak olması, yaşıtlarıyla bir ilişki içinde olmaması geç konuşma için ilk nedenler arasında sayılır.

dil eğitimi

Çocukta yaşanan zeka geriliği ve işitmede var olan bir problem de geç konuşma nedenidir. Bu da göstermektedir ki; geç konuşma nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Normal şartlar dikkate alınırsa 6 ay itibariyle bebeklerde heceler başlar, sonra bu heceler birleşmeye başlayarak baba, dede gibi kelimeler ortaya çıkar. 1 yaştan itibaren kelimeler ardı arkasına gelmeye başlar. Bütün bunlar normal olan gelişimdir.

Bebeğin ne zaman konuşmaya başlayacağı hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildir. Hatta hatta bir kız çocukla bir erkek çocuk arasında bile zaman değişikliği görüldüğü olmuştur. Kız çocuklar daha hızlı konuşurlar. Çocukla olan her iletişim konuşmasında etkilidir. Bir annenin uyku esnasında söylediği ninni ya da şarkı bebeği etkileyecektir. Diğer taraftan çocukla konuşmak da onun zamanında ve sağlıklı konuşma sürecine girmesinde etkili olacaktır.

Öğrenme konusunda etkili ve verimli bir yöntem olan Pomodoro Tekniği hakkında bilgi almak ister misiniz? Böylece çok daha hızlı ve etkili bir öğrenme süreci kazanabilirsiniz. 

Dil eğitimi için yardım alın

Çocuklarda dil gelişimi için şüphesiz yardım almak doğru bir karardır. En doğru ve hızlı çözüm alma yöntemi bir uzmandan yardım almaktır. Çocuk doktorları ve pedagoglar bu konuda yardımcı olacak yetkin kişilerdir. Diğer sağlık sorunları ve gelişim problemleri gibi dil gelişimi de çocuklar için önemli bir konudur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu