Doğru Emzirme Pozisyonu Nasıldır? (Emzirme Teknikleri)
Yeni doğan bebeklerde anne sütünün önemi bilinen bir gerçektir. Anne sütünün öneminin yanı sıra bebeklerde doğru emzirme pozisyonu da oldukça önemlidir. Bebeklerde anne sütü oldukça önemlidir. İçeriğinde mineraller ve vitaminler bebeklerin gelişimini doğru orantıda etkilemekte. Hazır mamaların ve sütlerin aksine sindirimi de kolay olan anne sütü, bebeklerin sorunsuz bir şekilde beslenmesine neden olabilmekte.
Bebekleri doğru şekilde emzirmek hem içebilecekleri süt miktarı için hem de mide sağlıkları için önemlidir. Her annenin veya anne adayının doğru emzirme tekniklerini bilmesi gerekmektedir. Dilerseniz uzatmadan emzirme pozisyonları ve teknikleri nelerdir beraber inceleyelim.
Emzirme Teknikleri
Doğru emzirme pozisyonu bebeklerin sağlıklarını direkt olarak etkilemektedir. Daha sağlıklı bir beslenme süreci geçirebilmeleri için bebeklerin doğru yöntemler ile beslenmesi gerekmektedir. Doğru beslenme teknikleri ile bebeğinize bazı faydalar sağlayabilirsiniz;
- Bebeğinizin yorulmasını önler böylece daha kolay süt içmesini sağlarsınız.
- Doğru emzirme tekniği ile birlikte sadece bebek değil anneler de rahatlar. Emme refleksi gelişen bebekler meme içindeki tüm sütü boşaltarak şişkinlik ve ağrıların da önüne geçer.
- Sağlıklı şekilde emme gerçekleştiren bebekler, meme ucundaki ve çevresindeki çatlakların önüne geçer.
Bebeğin gelişimi için son derece önemli olan bebek emzirme ve anne sütünün faydalarını biliyor musunuz?
Doğru Emzirme Pozisyonu
Bebeği beslemek için doğru emzirme pozisyonları arasında kendini ayıran önemli pozisyonlar vardır. Aslında bunlara tek tek göz atmalı ve o an için hangisi uygunsa onu uygulamak gereklidir.
- Kucaklama yöntemi ile besleme.
- Ters kucaklama ile besleme.
- Koltuk altı yöntemi ile besleme.
- Yatarak emzirme yöntemi ile besleme.
Kucaklama Yöntemi İle Doğru Besleme
Bu yöntem özellikle yeni doğan bebeklerde kullanılmakta. İlk emzirme şekli olarak bilinen bu yöntemde, anne bebeğini tam olarak görebilmekte ve sarılabilmekte. Bebek bu pozisyonda memeye erişebilmek için kaslarını kullanır. Henüz kasları gelişmemiş olan bebekler için bu yöntem önerilmez.
Bu yöntemin kullanılması için önerilen aralık 1 ila 1.5 aylık zamanlarıdır. Sezaryen ile doğrum yapmış olan anneler için acı verebilecek olan bu yöntemin de ilerleyen zamanlarda kullanılması önerilmektedir. İlk besleme olarak bilinmesinin nedeni kolay uygulanış şeklidir.
Ters Kucaklama Yöntemi İle Besleme
İlk yönteme benzer şekilde çalışan bu yöntem de anne, bebeğin kafasına eli ile destek verir. Ters şekilde kucaklamış gibi bir görüntü sunulmasını sağlar. Bebeğin başına verilen destek sayesinde Kucaklama yönteminde olduğu gibi kas zorlanması olmaz.
Bu yöntem de ilk zamanlarda kullanılan ve hastanede örnek olarak gösterilen yöntemlerden birisidir. Özellikle yeni doğmuş olan bebekler için oldukça uygundur.
Koltuk Altı Yöntemi İle Besleme
Sezaryen yöntemi ile doğum yapmış olan anneler tarafından tercih edilen bu yöntem dikişlerin zorlanmadığı en önemli yöntemlerden birisidir. Bu nedenle ameliyat ile bebek yapmış olan yeni anneler için önerilir. Ancak yine de doğrum sonrasında doktorunuza danışmanızda fayda vardır.
Yöntemi uygulamak için rahat bir yere oturmalı, olası bel ağrıları için de sırtınıza yastık koymalısınız. Kucağa da bir yastık alarak kucağı yastık ile desteklemeniz gerekmektedir. Bebeğin ayakları koltuk altından geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Annenin koltuk altından geçen bacaklar bebeğin başının kolay bir şekilde memeye erişmesine izin verecektir.
Bu aşamadan sonra bebeğin başını destekleyerek emzirme işlemini yapmanız gerekmektedir. Baş desteği özellikle gelişimine yeni başlamış bebeklerde oldukça önemlidir.

Yatarak Emzirme Yöntemi
Bu yöntem, hareket sorunu yaşayan ve özellikle sezaryen ile doğrum yapmış olan anneler için önerilmektedir. Aslında kolay bir emzirme yöntemi olduğu için annenin harcayacağı gayret oldukça azdır. Hem bebek hem anne için rahat bir emzirme süreci sunmaktadır.
Bazen bebeğinizi uykudan uyandırıp emzirmek isteyebilirsiniz. Bunun ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız ilgili bağlantıyı okuyabilirsiniz. Yeni doğan bir bebeği uyandırmak için bunlara dikkat edin:
https://www.anneolmak.com/yeni-dogan-bebek-nasil-uyandirilir/
Bu yöntemi uygulayabilmek için annenin yatağa yan olacak şekilde yatması gerekir. Bebeğin yüzü anneye bakar şekilde olacaktır. Annenin rahatı için yastıklar ile destek vermek oldukça önemlidir. Annenin üzerine yattığı kolu, bebeğin kafasının altından geçmeli ve başını desteklemelidir. Yine de emzirme yaparken kontrol etmeli ve bebeğin sağlıklı beslendiğinden emin olmak gerekir.
Bu aşamadan sonra kolu ile bebeği kendine çekerek emzirme işlemi gerçekleşir. Doğru emzirme teknikleri arasında bulunan bu yöntem, bebeklerin boyun kaslarını zorlamamakta. Bu nedenle en çok tercih edilen ve gelişim sürecini etkileyen bir yöntemdir.
Hastanelerde sürekli hemşirenin gidip gelip anlattığı şey ☺️