Doğum çantası hazırlamak heyecanlı bir durum olsa da bazen anne adayları için oldukça stresli geçmektedir. Doğum eyleminin yaklaşması ile birlikte ihtiyaçların belirlenmesi, anneler için zorlu bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Bu durumda anneler kadar baba adaylarına da çok iş düşmektedir.
Doğum çantası hazırlarken yapılan birtakım yanlışlar, ileri ki evrelerde aileyi zor duruma sokmaya neden olacaktır. Özellikle bu dönemde yapılan büyük yanlışlardan biri de ailenin doğumun gerçekleşeceği mevsime göre ihtiyaçları belirlemesidir. Anneler önceden önlem almalı ve her an erken doğumun gerçekleşebilme ihtimali olduğunu unutulmamalıdır. Ebeveynler çoğu zaman doğum çantası kaçıncı haftada hazırlanması gerektiği konusunda bilgi sahibi değildir. Dolayısıyla her gördüğünü alıp çantaya hastane çantasına doldurmak yanlış bir eylemdir.

Doğum Çantası Nedir ve Nasıl Hazırlanır?
Doğum süreci yaklaştıkça anne adayları doğum çantasında neler olmalı konusunda arayışa girerler. Annenin kendi tercihine kalmış olsa da hazırlıkların başlaması genel olarak 32. gebelik haftasına kadar başlamış olması gerekmektedir. Nedeni; 32. haftadan itibaren doğumun gerçekleşme ihtimalinin bulunmasıdır. Sezaryen ile doğum yapacak olan gebeler için bir tarih verilmiş olabilir. Yine de annelerin her ihtimale karşı hazırlık sürecini uzatması önerilmez.
Abartısız Doğum Çantası, Nasıl Hazırlanır?
Abartsız doğum çantası özellikle mütevazı bir doğum hazırlığı yapmak isteyen ebeveynler tarafından son zamanlarda daha çok tercih edilen doğum çantalarıdır. Abartılı ve tevazudan uzak doğum çantalarının aksine, çok daha gösterişsiz ve tamamen bebeğin hastane çıkışındaki temel gereksinimlerini kapsayacak şekilde hazırlanması gerekir. Bu tarz doğum çantalarında bebeğin cinsiyeti, doğumun gerçekleştiği mevsim ve şartlara göre eklenebilecek hususlar değişebilir. Peki temel olarak, hazırlanacak ve gösterişten uzak bir abartısız doğum çantasında hangi ürünler bulunmalıdır?
- Yeni doğan seti,
- Pişik önleyici kremler,
- Çorap,
- Terlemeyi önleyecek battaniyeler,
- Havlu,
- Islak mendil,
hazırlanacak bir abartsızı doğum çantasında bulunması gerekecek eşyalar olarak listelenebilir.
Doğum Çantasına Neler Konulur?
Abartısız hastane çantası hazırlamak isteyen anneler, mutlaka bebeğin ve kendisinin ihtiyacı doğrultusunda hareket etmelidir. Gereksinim duyulan malzemeler liste şeklinde oluşturulmalıdır. Böylelikle gereksiz fazlalıktan ve masraftan da kaçınılmış olunur.
Doğum Çantası Listeleri
Anne için Doğum Çantası
Annenin ihtiyacı olan hastane çantası hazırlama listesi şu şekilde olabilir;
- Yeterince pijama takımı ve gecelik (mümkünse rahat çıkartıp hareket edebilecek bir ürün seçilmelidir.)
- Bol miktarda iç çamaşırı (emzirme sonrası ıslanma ve kanama gibi durumlardan dolayı iç çamaşırına ihtiyaç artmaktadır.)
- Çorap ve patik (geçmişten bu yana büyüklerimizin de sık sık dile getirdiği gibi lohusa ayağını sıcak tutmalıdır.)
- Terlik (lavabo ihtiyacı, doğum sonrası yürüyüş gibi sık yapılacak eylemler için rahat çıkartıp giyilebilecek terlik olmasına özen gösterilmelidir.)
- Hijyenik Ped. (doğum sonu kanamalar bir süre davam edecektir.)
- Yelek, şal ya da ceket
- Kişisel bakım malzemeleri (diş macunu, diş fırçası, şampuan, tarak)
- Genel emzirme problemleri olasılığı açısından göğüs pompası, göğüs pedi
- Peçete, ıslak mendil
- Havlu
Doğumun Gerçekleştiği Mevsime Göre Doğum Çantası İçeriği Farklılık Gösterir!
Yaz Bebekleri İçin Doğum Çantası
Öncelikle anne boyutu, rengi ve içeriği kendi isteğine kalmış, rahat kullanışlı bir bebek çantası seçmelidir. Yaz bebekleri için içerisinde mutlaka terletmeyecek pamuklu kıyafetler olmalıdır.
Yaz bebekleri için doğum çantası listesi şu şekilde olabilir;
- Hastane çıkışı yenidoğan seti (yeni doğmuş bebekler vücut ısısını başından kolayca kaybedeceği için, yaz bebeği de olsa mutlaka şapka kullanılmalıdır.)
- Set haricinde birkaç tane alt pijama, atlet (bebeğin altı sık değiştirileceği için ekstra pijamaya ve zıbına ihtiyaç duyulabilir),
- Yenidoğan için üretilmiş bebek bezi (marka ve özellikler kişinin tercihine göre seçilmelidir.)
- Islak mendil ya da pamuk (Piyasada yenidoğan için özel üretilen ıslak mendiller bulunsa da pamuğun ıslatılarak kullanılması daha uygundur.)
- Çorap (zıbının altından çorabın ters bir şekilde giydirilmesi daha sıcak tutacak ve güvenli olacaktır.)
- Terlemeyi önleyecek pamuklu battaniye eklenmelidir. Mümkünse bir tane de yedek battaniye bulundurulması önerilir.
- Pişik önleyici krem (Pudra kullanılması akciğerlere kaçma olasılığından dolayı zararlı olduğunu söyleyebilirim.)
Kış Bebekleri İçin Doğum Çantası
Yaz bebekleri için belirtilen doğum çantası listesi, kış bebekleri içinde geçerlidir. Ancak kış mevsiminde, bebeğin vücut ısısı çabuk düştüğü için ekstra dikkat edilmelidir.
Kışın Doğan Bebekler İçin Doğum Çantasına:
- Yünlü battaniye,
- Yedek eldiven,
- Şapka, bere,
Gibi ürünler eklenebilir. Ancak bebeğin üşümesinden endişelenip kat kat giyindirilmesinden kaçınmak gerekir. Aksi takdirde bu durum enfeksiyonlara zemin hazırlar.
Bu yolculuğun ilk ve en önemli alışveriş heyecanıdır 🙂