Ergenlik Dönemi Nedir, Ne Zaman Başlar?
Kız çocuklarda ve erkek çocuklarda buluğ çağı (ergenlik çağı) farklılık arz etmektedir. Duygusal anlamda gelişimin yanı sıra biyolojik anlamda da farklı gelişim süreci yaşanmaktadır. Ergenlik, çocukluk evresinden yetişkin evresine geçiş sürecidir. Yani bu süreçte artık insan vücudunda, bir tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibi, belli başlı değişikler meydana gelir.
Ergenlik Dönemi Nedir?
Ergenlik dönemi, her çocuğun ciddi değişimler göstererek vücut ve psikolojik olarak değişim gösterdiği bir evredir. Tıpkı bebeklikten çocukluğa ve yetişkinliğe geçiş gibi. Ayrıca dini açıdan da yer verilen bir konudur. Öyle ki her dinde farklı değerlendirilmektedir. İslam dininde erkeklerde 12-13, kız çocuklarda ise 9-10 yaş buluğ çağı olarak belirlenmektedir. Bu çağda yetişkinliğe ilk adım atılır ve duygular değişmeye başlar. Ergenlik yaşı bu dönemlere denk gelmekte olup bazen daha erken ya da geç olabilir. Aşağıda bazı ergenlik belirtileri bulunmaktadır. Kızlar ve erkekler nasıl ergenliğe girer, nasıl değişimler gösterir kabaca anlatılmaktadır.
Ergenlik Belirtileri
Erkeklerde Ergenlik

Biyolojik anlamda ve fizyolojik anlamda buluğ çağı vücutta farklı değişikliklere neden olur. Bu değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:
- Erkek çocuklarda eller büyümeye başlar.
- Cinsel bölge, koltuk altları ve göğüs kısmı kıllanmaya başlar.
- Bıyık ve sakal terlemeye başlar.
- Karşı cinse ilgi artmaya başlar.
- Erkek çocuklarında sperm gelmeye başlar.
- Benlik duygusu, kimlik seçimi ve agresif davranışlar ön plana çıkar.
- Yetişkinler örnek alınmaya başlar. Bu yaşlarda erkek çocuklar kendine bir model seçer ve o modeli taklit eder.
- Yüzde ergenlik sivilceleri görülmeye başlar.
Erkek çocuklarda görülen bu değişikler buluğ çağı boyunca devam eder. Olgunlaşma 16-18 yaşına kadar devam eder. İslam dinine göre ergenliğe giren çocuklar mükelleftir ve boy abdestini öğrenmesi gerekir.
Vücutta gerçekleşen çeşitli değişimlerden biri olan akneler hakkında bilgi almak ister misiniz? Eğer sizde Akne sorunu yaşıyorsanız ilgili konuyu inceleyebilirsiniz.
Kızlarda Ergenlik
Kızlarda ise durum biraz daha farklıdır. Kız çocuklarında ergenlik döneminde meydana gelen değişiklikler şu şekildedir:
- Adet kanamaları başlar ve bu kanamaların başlaması ile birlikte artık kız çocuğu için buluğ çağı başlamış olur.
- Kızlarda kalça ve göğüs kısımları genişlemeye başlar. Cinsel bölgede ve koltuk altlarında kıllanma başlar.
- Karşı cinse ilgi artar ve duygular değişmeye başlar. Kısaca çocuksu duyguların yerini daha olgun duygular alır.
- Yetişkinler gibi giyinme ve yetişkinler gibi davranma iç güdüsü harekete geçer.
- Biyolojik anlamda ergenliğe giren bir kız çocuğu anne olabilir. Aynı şekilde ergenliğe giren bir erkek çocuğu da baba olabilir. Ancak bu adet ve yumurtalama ile alakalı bir konudur.
- İslam dinine göre buluğ çağı 9-12 yaşlarıdır. Dolayısıyla ergenliğe giren her kız çocuğu İslam’a göre mükelleftir.
Ancak ergenlik her çocukta farklı özelliklere sahiptir. Bazı çocuklar erken olgunlaşırken, bazı çocuklar ise daha geç olgunlaşır. Buluğ çağı her çocukta farklı özelliklere sahip olabilir. Bu çağda çocukların arkadaşları, okul çevresi, internet çevresi ve aile yaşantısı önemlidir. Anne ve babalar ergenliğe ulaşan çocuklarla daha çok yetişkin gibi konuşmalıdır ve onların duygularını anlamaya çalışmalıdır. - Merak edilen fizyolojik özelliklerden biri de kıllanmalar artar. Özellikle koltuk altı ve vajina bölgesinde kıllanmalar görünmeye başlar. Özellikle çocukların kendilerinin merak ettiği vajinada kıllanma kaç yaşında başlar diye merak uyandıran konunun net bir dönemi yoktur. Ancak bu döneme denk geldiğini, adet kanamasıyla birlikte belirginleştiğini söyleyebiliriz.

Buluğ ya da ergenlik çağı her çocuk için ciddi anlamda psikolojik problem meydana getirir. Bu problemlerin aşılamaması durumunda agresif, uyumsuz ve başına buyruk bir çocuk meydana gelir. Bu nedenle ergenlik konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir. Her şeyden önce bu dönemde psikolojik ve biyolojik problemler artar. Bu nedenle ebeveynin çocuklara destek olması gerekir. Başta onlara bilgi verme, durumu açıklama şeklinde olmalıdır. Hatta bir arkadaş gibi yaklaşmak oldukça önemlidir.