Bebeklerimiz anne sütünü genellikle memeden emerek beslenirler, ama çalışan annelerimiz bebeğinim yanında olmadığı için, süt emziremedikleri için depolama işlemine başvuruyorlar. Sadece çalışan anneler değil kısa süre dahi bebeğinden ayrı kalanlar, göğüs ucu yarası problemi yaşayanlar veya diğer sağlık sorunu olanlar ile diğer saymadığımız çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Eğer bebeklerimiz için annelerimizden verimli süt elde etmek istiyorsak günlük aynı oranlarda düzenli süt sağımı yapmamız gerekmektedir. Tabi bunun sağlıklı bir şekilde bebeğe verebilmek için uygun koşullarda saklamak gerekir. Bu şekilde muhafaza etme yaygın bir şekilde kullanılan bir yöntemdir. O halde gelin anne sütü saklama koşulları ve nasıl saklanır detaylarına bakalım.
Eğer anne sütünü saklama süresi uzarsa kalsiyum miktarında değişme olacağı için tadı da değişebilir, bu bozulduğu anlamına gelmez. Anne sütünü buzdolabından çıkardıktan sonra hafif akan bir musluk suyunun altına tutmalısınız buda anne sütünün normal ısısına dönmesini sağlar. Ayrıca musluk suyunun da hafif akması gerekiyor, aksi taktirde hızlı akan musluk suyu anne sütündeki bağışıklık faktörüne zarar verebilir. Musluk suyu altında ılıttığımız sütü cam bir kavanoz içindeki sıcak suyun içine koyarak iyice ısıtabilirsiniz. Daha sonra ısıttığınız anne sütünü oda sıcaklığında 3-4 saat içinde tüketmelisiniz.
Anne Sütü Saklama Poşeti
Saklanmak için sağılan süt çeşitli şekillerde muhafaza edilebilir. En çok kullanılan yöntem ise anne sütü saklama poşeti içerisinde saklama şeklindedir. Bir çok markanın benzer ürünleri (saklama poşeti) tercih edilebilir. Bu ürünler kolay ve güvenli bir şekilde hem de hava almasına engel olacak biçimde saklamanıza imkan verir. Aynı görevi gören saklama kapları da aynı şekilde tercih edilebilir. En çok bilinen ve tercih edilen markalar arasında Kraft, Lansinoh, Wee, Baby Me, Baby Plus, Mycey gibi isimler yer alır. Bunları bir çok bebek ürünleri satılan mağazadan kolayca temin edebilirsiniz.
Anne Sütü Saklama
Yeni sağılmış, anne sütünü oda sıcaklığında 20-26 santigırat derecede olmak üzere 4 saat içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Eğer oda sıcaklığı düşürüldü ise odada kalma süresi daha da uzayabilir. Buz aküleri ile 24 saat saklanabilir, eğer annelerimiz yolculuk yapıyor ise buz aküleri ile çok rahat bir şekilde yolculuk yapabilir. Buzdolabı kapağında 0-4 santigırat derecede saklama süresi 3-4 gündür. Buzlukta ise ortalama saklama süresi 4 aydır. Bu süre derin dondurucuda olursa daha fazla uzayabilir. Derin dondurucudaki sütü hemen dışarı çıkarıp kullanamayız, öncelikle buzdolabının kapağında muhafaza ederek çözülmesini beklemeli, daha sonra çözünen sütü kullanabiliriz. Çözünen sütü her çözülmüş üründe olduğu gibi kısa sürede tüketilmelidir. Hassas bir yapıya sahip olduğundan dolayı bozulmaması için küçük volümlerde saklamamız daha uygun olacaktır. Anne sütüne besin kokusu yayılmaması için derin dondurucuya bir miktar karbonat koyabilirsiniz.Anne Sütü Nasıl Saklanır
Anne sütünü yukarıda şekilde nasıl saklanır belirtmeye çalıştık. Saklama koşulları gerek buzdolabında gerekse dondurucu içinde ayrı bölgede olması gerekir. Dondurucu içindeki diğer besinlerin kokusu sinmemeli ve de değmemelidir. Dondurulmuş hemen hemen her süt sarı ve beyaz tabakalar halinde görülebilir, ayrıca bu durumunda zararı yoktur. Çözüldükten sonra hafif bir şekilde çalkalanabilir.Eğer anne sütünü saklama süresi uzarsa kalsiyum miktarında değişme olacağı için tadı da değişebilir, bu bozulduğu anlamına gelmez. Anne sütünü buzdolabından çıkardıktan sonra hafif akan bir musluk suyunun altına tutmalısınız buda anne sütünün normal ısısına dönmesini sağlar. Ayrıca musluk suyunun da hafif akması gerekiyor, aksi taktirde hızlı akan musluk suyu anne sütündeki bağışıklık faktörüne zarar verebilir. Musluk suyu altında ılıttığımız sütü cam bir kavanoz içindeki sıcak suyun içine koyarak iyice ısıtabilirsiniz. Daha sonra ısıttığınız anne sütünü oda sıcaklığında 3-4 saat içinde tüketmelisiniz.