Bebeklerde Ağız Yarası Nedenleri Ve Tedavisi

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
Yaş
34
Cinsiyet
  1. Kadın
Halk arasında daha çok ağız yarası olarak tabir edilen aft yarası, ağız mukozasının herhangi bir alanında meydana gelen ve farklı boyutlara sahip olabilen lezyonlardan oluşur. Bireylerde acı hissine sebep olabildiği için yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren aft yaraları, yalnızca yetişkinleri değil aynı zamanda bebekleri de etkilemektedir. Üstelik bebeklerde beslenme sebeplerine neden olarak daha önemli problemlere zemin hazırlar. Özellikle bebeklerde kızarıklık ve kabarma şeklinde belirtiler dahi görebilirsiniz. Bu sebep ile kısa süre içerisinde fark edilip tedavi yöntemlerine başlanması gerekir.

Bebeklerin ağızlarının içinde meydana gelen yaraların oluşmasının sebeplerinin başında özellikle de bebeklik döneminde ortaya çıkan ateş, ağrı, havale gibi durumların akabinde hekimin ağrı kesici şurup gibi sıvıları reçete etmesi ve ebeveynlerin bu ilaçları bebeklerinde kullanmak zorunda olmalarıdır.

Herhangi bir ağrı kesici ya da sıvı bebeklere verildikten sonra ağızlarının içinin ıslak ve temiz bir bez ile temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde ağız içerisinde kalan sıvılar, ağız içerisinde çeşitli yaraların oluşmasına sebep olur.

Aft Yarası Nedir?

Bebeklerde aft; Genellikle aft yarası dil üzerinde, yanağın iç tarafında veya dudakta meydana gelen, beyaz veya gri renklerde olabilen, etrafı kızarık şeklindeki ağız içi yaralardır. Daha çok bahsedilen bölgelerde meydana gelse de ağız mukozasının herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Bu yaralar, bireyin gülümseme mimiklerini gerçekleştirmesine dahi engel olabilecek kadar acılı bir durumdur. Bu sebeple yaşam kalitesini oldukça düşürür. Ağız yaraları, genel itibariyle 14 ile 15 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Ancak süreç çok sancılı bir şekilde geçtiği için bir hekimden tıbbi yardım alarak tedavi sürecinin kısaltılması mümkündür. Ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken hususların başında özellikle de bebeklerinin beslenme alışkanlıkları ile ilgili çeşitli problemlere sebep olabilecek durumlardan kaçınmaları ve hiç vakit kaybetmeden derhal hekim muayenesine başvurmaları gerekir.

bebek-agiz.jpg


Bebeklerde Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Bebeğin ağzında herhangi bir aft yarası meydana geldiğini fark eder etmez ebeveynlerin hiç vakit kaybetmeden derhal doktor muayenesine başvurmaları oldukça önemlidir. Çünkü doktorun önereceği antiseptik ya da antibakteriyel jel uygulamaları ile yaranın iyileşme süreci oldukça kısalacaktır. Böylelikle bebek, beslenme problemleri ile karşılaşmadan durum kontrol analizleri neticesinde çok kısa süre içerisinde ağız içi yararlarından kurtulabilir.
 
N

nuran gultekin

Ziyaretçi
1.5 yasında kızım son 1 aydır sık hasta oldu.agzında ucuk gıbı icinde ve dısında sureklı kanıyor.ne yapabilirim
 

mahmutisik101

Yeni Üye
Yaş
31
Cinsiyet
  1. Erkek
Aynı problemi ben de yaşıyorum çocuğum için. Sık sık görülmese de ara ara ortaya çıkıyor. Yara, çok büyük değil allahtan ve uzun süreli olmuyor. Teşekkür ederim bilgilendirme için
 
Üst