Bilgisayar Oyunları Çocuklar İçin Zararlı Mıdır?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
Günümüz gereği en popüler eğlenme araçlarından bir tanesi de bilgisayardır. Daha çok genç kesimin veya çocukların ellerinden düşmeyen bilgisayar, insan sağlığına zararlı etkenlerde bulunabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan veriler, 150 milyondan fazla insanın günlük ortalama 3 saat bilgisayar ile ilgilendiği varsayımı ortaya atılmıştır.

Küçük yaşların vakit geçirmesi için verildiği veya alındığı bilgisayar insan üzerinde pek çok olumsuz etkiye sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi de beyin fonksiyonlarına verilen zararlardır. Bazen kalıcı, bazen ise geçici hasarlar hayatımızın işleyişinde düzensizliklere sebep olabilir. Bilgisayar karşısında zamanın nasıl geçtiğini anlamayarak saatlerce uykusuz kalabilirsiniz. Zamanında ve değerli bir şekilde alınmayan uyku insanın çalışmasında aksaklıklara yol açabilir. Yorgun, halsiz, bitkin düşebilir, kendinizi toparlamanız uzun zaman alabilir. Bilgisayarın zararlarından bir diğeri ise göz bozulmasıdır. Saatlerce gözümüzü kırpmadan baktığımız monitöre bağımlı bir şekilde yaşıyoruz.

Gözlerimizi kırptığımız zaman nemlenen göz merceklerimiz, uzun zaman kuru kaldığı vakitte yanmaya, acımaya başlayacaktır. Bunun için bu konuda önlemler almalısınız. Birçoğumuzun önemli yerlerde toplaması gerek dikkat, bilgisayar oyunu yüzünden en kırılgan zaafınız haline gelebilir. Aklınızın bir köşesine takılan oyundan bir kesit veya geçtiği her bir bölüm, yaptığınız başarılar, ya da oyun içinde kurduğunuz planlar gün içinde ki boş vaktinizde aklınızı kurcalayan bir nedendir. Dikkat dağınıklığınızı kontrol etmek istiyorsanız kitap okuyabilirsiniz.

Bilgisayar oyunları sadece size zarar vermekle kalmayıp hayatınızdan hayallerinizi de çalan bir hırsız olabilir. Oyunlar için ayırdığınız vakitler anlamadan heba oluyor. Bu zamanı doğru bir şekilde yönetebilirseniz ilerde daha güçlü biri haline gelebilirsiniz. Bilgili, iyi eğitim almış, itibarlı yerlerde çalışmış gibi güzel damgalar yersiniz.

Kişilik Özellikleri Üzerinde Etkisi

Günümüzde rehavet gören savaş, kavga, dövüş gibi şiddet eğilimli oyunlar insanın bilinç altına istemsiz bir şekilde işlenebilir. Gün içerisinde başka insanlara karşı bu davranışları sergileyebilir veya hayal ürünü olan öğeleri gerçekleştirmek isteyebilir. Bunun yanında agresif, hırslı, kavgacı özellikleri de yanında barındırabilen çocuklara daha özenle ve olumlu şekilde yanaşmak da gerekir.

Bilgisayar Oyunları Yerine Neler Yapılmalıdır?

Kişisel olarak daha çok zevk veren bilgisayar oyunları, daha çok kendi başınıza vakit geçirebileceğiniz bir aktivitedir. Odanın bir köşesinde kendi kendinize harcadığınız vakitler aile arasındaki bağları zayıflatabilir. Bilgisayar ile oynamak yerine ailenizle bir pikniğe gidebilirsiniz. Temiz hava, çiçekler, ormanlık alan belki de güzel manzara sizin içinizi açabilir. Bunun yanı sıra kitap okuyabilir, günlük yazabilir, yemek yapabilir, yeni yerler keşfedebilir, gelecek planlarınızı kurabilir veya bir evcil hayvan alıp onunla ilgilenebilirsiniz.
Zamanın çok değerli olduğu günlerde sizin onu iyi kullanabilmeniz gerekir. Hayatınız ve istekleriniz hiçbir şeyden daha önemli değildir fakat isteklerinizi gerçekleştirebilmek de en önemli olan şeylerden birisidir. Kendinizi yönetin çünkü gördüğünüz hayat sizin elinizdedir.

Bahar11

Yeni Üye
Bu donemde cocuklar evde olunca ya online dersteler yada oyunda artik bas edemiyorum su oyunlari ne yaptiysam biraktiramadim

Ecece

Aktif Üye
Oyunlar ve ceptelefonu genel olarak hepimizin sorunu. hiç bir şey yapmasak bile girip video izliyoruz zaman öldürüyoruz

Bahar11

Yeni Üye
Aynen katiliyorum bazen diyorum ki eskiden ne yapiyorduk nasil vakit geciriyorduk simdi hepimizin elinde bir telefon ne sohbet ne muhabbet var

Dilara

Uzman Üye
Olabildiğince uzak durulacak ben kızıma oynatmamaya çalışıyorum ama bizdee aynıyız elimizden tel düşmüyor devir böyle yapacak birsey yok

asyam

Aktif Üye
bencede arada bi egitici oyunlarla oynamasina izin verilmeli gelisim acisindan, tabi anne baba gozetiminde belli bir vakit..

GözdeFAÇ

Uzman Üye
Oğlumun tableti ebeveyn erişimli. Ve kotalı. Sadece yaşına uygun olanları izleyebiliyor. Bu zaman da tamamen yasaklamak çocuklara haksızlık olur diye düşünüyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...