Omurga Eğriliği (Skolyoz) Belirtileri ve Tedavisi

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
Yaş
34
Cinsiyet
  1. Kadın
Skolyoz, omurga eğriliği olarak tanımlanır. Omurgadaki bir diskin kayması sonucu meydana gelir. Normal bir bireyin omurgası, ‘’S’’ harfi şeklindedir. Eğer omurga bu şekilden farklı ise kişinin tedavi görmesi gerekir. Erken yaşta tespit edilebilen omurga eğriliği korse kullanımı ile düzeltilebilir. Çocukların kemik gelişimi henüz devam ettiğinden müdahale şansı daha yüksektir. İlerleyen yaşlarda müdahalesi ameliyat ile gerçekleştirilir. Omurga eğriliğinin ilerleme sonucunda göğüs kafesinde sıkışıklık, kalp problemleri, organların yerleşmesinde problem meydana gelir.

Skolyozu tespit etmek için ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken hususlar: omuzlarda asimetri, kalça bölgesinde asimetri ve kişinin sırtında kabarıklık olarak gözükür. Kişinin öne doğru eğildiğinde omurgası gözükür, bu nedenle skolyoz hastası olan bir kişinin omurga eğriliği bu şekilde tespit edilebilir.

Erken Teşhisin Önemi Nedir?

Omurga eğriliği (Skolyoz), erken yaşlarda teşhis yapılması önemli unsurlardandır. Çocuklarda erken dönemde belirlenen omurga eğriliğinde ailelerin dikkatli olmasının oldukça önemi fazladır. Kız çocuklarında görülme oranı erkek çocuklara göre fazladır. Çocuk yaşta teşhis konulan omurga eğriliği ilerleme kaydeder.

Bunun nedeni ise, çocuklarda büyüme hızının hızlı olmasından kaynaklanır. Nüfusun geneline bakıldığı zaman, nüfusun %4’ünde görülür. Skolyoz hastalarının hepsinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Hastalık sahibi olanların çoğunda skolyoz belirtileri oldukça düşüktür.

Tedavisi Var Mıdır?

Erken yaşlarda tespit edilen skolyoza uzmanlar tarafından müdahale etmek ve tanı koymak hastalığın ilerlemesine, tedavi edilmesine fayda sağlar. Çocuklarda tespit edilen skolyoz (omurga eğriliği) için füzyon tedavisi uygulanmaz.
Skolyoz tedavisinde ameliyat ile müdahalede kullanılan bir yöntem olan füzyon tedavisi, omurganın gelişimini engellemek için uygulanılır. Bu yöntemin çocuklarda uygulanmamasının sebebi ise gelişimin durdurulmasının istenmemesidir.

Bu işlem 10 yaşının altındaki çocuklara uygulanmaz. Uygulanır ise çocukta boy gelişiminin durması, akciğerin büyümesine bağlı olarak göğüs kafesinde sıkışıklık gibi birçok istenmeyen sebebe neden olur. Tedavi sürecinde ilk olarak ebeveyn gözetimi ve uzman gözetimi, korse kullanımı ve cerrahi müdahale şeklinde adımlar gözlenir. Omurga eğrilinin açısına göre korse kullanımı değişir. Eğer eğrilik 20 derecenin altında ise uzmanlar, gözlem altında tutar. Fakat bu açı 20 derecenin üstüne çıktığında çocuklarda da korse kullanımı olur. Korse ile omurga eğriliğinin tedavisi uygulanır.
 
Üst