Parasetamol İçeren İlaçlar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Soru Cevap

Özel Soru ve Cevaplar
Parasetamol, bir çok ilaçta bulunan ağrı kesici, ateş düşürücü özelliğinde bir etken maddedir. Yani bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar parasematol içererek bu fonksiyonu kazanmıştır. Bir çok ağrının tedavisinde kullanılan ağrı kesiciler parasetamol içeren ilaçlar grubundadır. Kendi yapısı gereği etki ve yan etkileri farklılık gösterebilir. Ne kadar kullanılması gerektiği, kaç doz bulunması ve kullanılması gibi konular hekimlerin konusu alanındadır. Çünkü bu etken madde doğrudan tüketilen değil ilaç bileşeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir çok bilinen veya adı duyulmayan bir çok ilaç bu etken maddeyi kullanmaktadır. Özellikle çocuklarımızda kullandığımız ağrı kesiciler ve ateş düşücüler dahi bu etken maddeyi kullanabilir. Bunu kontrol etmek için ilaçların kullanma talimatında bulunan Etkin Madde kısmına bakarak kontrol edebilirsiniz. En çok kullandığımız ve bir çoğumuzun adını duyduğu çoğu ilacın bu etken maddeden oluştuğunu görmek mümkündür. Bunun için aşağıdaki listeden kontrol edebilirsiniz.*

Parasetamol içeren ilaçlar:
  • Calpol
  • Vermidon
  • Parol
  • Gripin
  • Aferin
  • Minoset
  • Tylenol
  • Panadol
Yukarıdaki ilaçlar eczanelerde hemen hemen en çok satılan ağrı kesici ilaçlar grubunda yer alır. Muhtemelen de farklı nedenlerden dolayı kullandığınızı düşünüyorum. Bunların bazıları doğrudan parasematol içerirken kimileri de yanında farklı etken maddeyle oluşmuştur. Örnek olarak kafein vb gibi. Bundaki amaç ağrı kesme özelliğinin yanında diğer muhtemelen sorunlara yardımcı olmaya çalışmasıdır. Hatta her ilacın içerdiği parasematol oranı aynı değildir. Bu nedenle beklenen ve gerçekleşen etki farklılık gösterebilir. Bu sebepten dolayı da doktora danışmadan adını bildiğiniz ve başkasına yazdığınız ilaçları kullanmamanız gerekir. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde kullanımında bu dozun etkisi çok daha fazla olacağından rast gele kullanılmamalıdır. Ayrıca hangi şekilde alınacağı tablet, şurup ya da fitil şeklinde bir ilaç kullanımı yine doktor kararı ile olmalıdır. Bu konuda Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumu zaman zaman hem ilaçlar hem de etken maddeler hakkında duyurular paylaşarak hangi ilacın ya da maddenin kaç doza kadar reçete ile verilmesi gerektiği konusunda duyurular yapmaktadır.**

parasetamol.jpg

❌ Bu yazı bir doktor ya da uzman tarafından yazılmamıştır. Bilgi vermesi içindir. Tedavi amaçlı kullanılmamalıdır. İlaçların özellikleri, alerjisi, yan etkileri, intoksikasyonu hatta zehirlenmesi gibi konular ile diğer ilaçlarla birlikte kullanımı konusunda lütfen doktorunuza danışın ve ilaç kullanma kılavuzunu okuyunuz.

*https://tr.wikipedia.org/wiki/Parasetamol_marka_isimleri
**https://www.titck.gov.tr/

SemaCey

Yeni Üye
İçinde Parasetamol olan ilaçlar niye dokunur? Ben kullandığım zaman vücudumda bitter şişiyor bu da bana rahatsızlık veriyor??!?

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
İçinde Parasetamol olan ilaçlar niye dokunur? Ben kullandığım zaman vücudumda bitter şişiyor bu da bana rahatsızlık veriyor??!?
Parasetamol bir etken maddedir ilacın bileşiğindeki. Ona alerjiniz ya da hassasiyetiniz olabilir. Bunu doktora belirtmenizde fayda var çünkü yan etkiden ziyade başka sorunlar olabilir düşüncesindeyim.

Aslı sağır

Uzman Üye

Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı belirtilerinin yok edilmesinde kullanılan ilaçlarda var . Ağrı kesici ve ateş düşürücüler bıde​

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...