Polikistik Over Sendromu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
Yaş
34
Cinsiyet
  1. Kadın
Polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınların karşılaştığı en sık problemlerden birisidir. Bu hastalık; âdetin düzensiz olması, hamile kalamama, rahim bozuklukları, diyabet gibi sorunlara sebep olabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu tanısının konulabilmesi için, yumurtalıklarda kistlerin olması, erkeklik hormonunun fazla olması ve yumurtlamanın gerçekleşememesi gerekmektedir. Bu gibi durumlar ortaya çıktığı takdirde gerekli muayene ve tetkikler neticesinde Polikistik Over Sendromunun varlığından söz edilebilir.

Polikistik Over Sendromunun nedenleri

Tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemekle beraber genetik faktörlerin bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olduğu söylenmektedir. Buna sahip olan kadınların kız kardeşleri ve anneleri de risk faktöründedir. Normalin üzerinde erkeklik hormonuna sahip olmak bir diğer neden olarak sayılabilir. Bu hormonun fazlalığı, yumurtlama problemi, kıllanma, kilo gibi durumlara da neden olmaktadır.
İnsülin düzeyinin yüksek olması, kalp-damar hastalıkları, tansiyon gibi sağlık problemleri de Polikistik Over Sendromunun nedenleri arasındadır.

Polikistik Over Belirtileri

  • Adet görme konusunda sıkıntı yaşamak. Hiç görmemek veya gecikme yaşamak
  • Yumurtlama sorunundan kaynaklı kısırlık görülmesi
  • Kilo problemi yaşamak. Kilo verememek
  • Rahim kanseri
  • Kıllanma da artış görülmesi
  • Yüksek tansiyon
  • Ruhsal sıkıntılar yaşamak. Depresyon, stres, kaygı problemleri
  • Düşük problemi yaşamak
  • Koltuk altı, ense gibi kıvrım yerlerinde kahverengi lekeler oluşması

Tedavi Yolları

Bunun her bir belirtisi ve neden olduğu kaynaklar açısından tedavi yöntemleri de değişmektedir. Adetleri düzenli olan kadınlar tedavi olmadan hastalık gelişimi izlenir. Yumurtlama problemi yaşayan kadınlarda düzenli egzersiz ve doğru beslenme en önemli tedavi yollarındandır. Problemin asıl nedeni yumurtlama sorunu yaşamaktır. Bu nedenle kısırlık durumunun olup olmadığı incelenmeli ve buna göre ilaçlı tedavi başlanmalıdır. Bu tedavi oldukça düşük maliyetlidir ve %50-70 oranında iyileşme görülmektedir. Özellikle bu durumu yaşayanların daha iyi tahmin edebileceği gibi çeşitli etkenlere bağlı bir süreçtir. Kilo verme durumlarında iyileşmeleri olumlu yönde ilerlemektedir. Buna uygun diyeti uygulamak gibi. Tüm bunlara bağlı olarak tedavisi ne kadar sürer diye bir yorumda bulunmak doğru olmaz.

polikistik-over.jpg

Erkeklik hormonunun yüksek olması sebebiyle problem yaşayan kadınlarda belli bir miktarda verilen anti-androjen haplar ile iyileşme sağlanabildiği belirtilir. İlaçların dozu, problemin durumuna göre ilerleyen dönemlerde arttırılabilir ya da kesilebilir. Bırakılması durumunda problemin tekrar ortaya çıkma ihtimali vardır. Bu nedenle tedavinin baştan sonuna kadar uzman bir doktor tarafından yapılması ve onun yönlendirmelerine göre ilerlenilmesi uygun olacaktır. Özellikle de polikistik over tedavisinde verilen ilaçlar doktor tarafından tercih edilmesi çok önemlidir. Hatta bitkisel tedavi yöntemlerinde çözüm arayanlarda yine aynı dikkati göstermeleri gerekir.
 
Üst