Sarsılmış Bebek Sendromu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Anne

Yönetici Anne
Moderatör
Sarsılmış bebek sendromu, bebeğin normalden çok daha fazla sallama ile neden olunan bir beyin hastalığıdır. Bu durum çocuk istismarı olarak bile tanımlanabilir, ciddi beyin hasarına neden olur. Bebeklerde beyinler henüz çok yumuşak ve kasları da son derece zayıftır. Bir bebeği hoyratça sallamak demek; kafatasına vurmakla eşdeğerdir. Yaşanan bu durum beyinde morarmalara, kanamaya ve beyinde şişmeye kadar sebep olabilir. İlginç gelebilir ancak özellikle bebekleri uyusun diye ayakta sallamak, hızlı sallamak, kucaklayıp oynamak amacıyla bebeğe ani hareketler yaptırmakta etki edebilmektedir. Bunları yaparken henüz gelişmeyen kafa tası ve beyin için ciddi hasarlar verebileceğinizi unutmayın.

Ne Zamanlar Görülür

Sarsılmış bebek sendromu, 2 yaşın altındaki çocuklarda sık bir şekilde görülebilmektedir. Çoğunlukla ise 6 ila 8 haftalık bebekler etkilenebilmektedir. Bu dönem bebeklerde ağlamalar fazla olduğundan sendromun yaşanma sıklığı çok daha fazladır. Sarsılmış bebek sendromu belirtileri arasında; uyanık kalmasında zorluk çekmesi, vücudunun titremesi, nefes almada zorluklar yaşaması, kusması, cildinin renksizliği, koma, felç gibi durumlara da sebep olur. Bebeklerde boyun kasları zayıf ve kafalarının desteksiz duramamasından dolayı hızlı sallanmalar ve sarsılmalar başların kontrolsüz bir şekilde hareket etmesine yol açar. Bu şiddetli durum da beyinde şişmeler ve kanamalara yol açar.

Teşhisi

Bu sorun tanısı olarak beyinde kanama, beyinde şişme, retinada kanamaya yol açarak kendini belli eder. Bu durumların tanısını tam doğrulamak için çeşitli testler uygulanır. Beynin ayrıntılı olarak görüntüleri taranır, beynin BT taraması yapılır, omurga ve kafatası grafisi çekilir, gözde kanama olup olmadığı kontrol edilir.
Sarsılmış bebek sendromu tedavisi için net bir ilaç yoktur. Çok ciddi durumlar söz konusu ise kanama varsa; ameliyat gerekebilir. Kanamanın olması demek basıncın artması ve görmeyi engellemeye kadar ilerlemesi demektir. Tedavi edilmeyen bir bebekte işitme kayıpları, gelişme gecikmeleri, zihinsel engellilik yaşanabilir.

Bu durumu engellemek mümkündür; bebekler kuşkusuz ağlayarak sıkıntılarını dile getiren varlıklardır, bazen de bir sıkıntı olmadan bile ağlayabilirler. Bu durumlarda sakinliği korumak, bebeği hızlı sarsmak gibi tepkiler vermemek gereklidir. Gerekirse destek alarak bebeğin de annenin de stresinin alınması en doğru karar olacaktır.

❌ Bu yazı bir doktor tarafından yazılmamıştır. Bilgilendirme amaçlıdır.

Ecece

Aktif Üye
Evet eski bir alışkanlık ayakta sallamak bende duymuştum zararları olabileceğini. ama bu kadar ciddi tahmin etmiyordum açıkçası

Dilara

Uzman Üye
Ben iki cocuk büyüttüm ikisini de sallayarak uyuttum cok şükür birsey olmadi bizler de sallayarak uyuyormusuz bilemedim simdi

Ecece

Aktif Üye
Ben iki cocuk büyüttüm ikisini de sallayarak uyuttum cok şükür birsey olmadi bizler de sallayarak uyuyormusuz bilemedim simdi

Evet ama bu genel her bebeğe bir şey olacak demek değil. olabilme ihtimali var. Hem adı üstünde sarsılmış bebek yani çok fazla sarsma, hızlı sallama durumlarında olabilir. Eskiden bilmiyordu insanlar tabi dikkat etmiyorlardı. şahsen bizde o hataya düştük düşüyoruz da hala

Dilara

Uzman Üye
Evet ama bu genel her bebeğe bir şey olacak demek değil. olabilme ihtimali var. Hem adı üstünde sarsılmış bebek yani çok fazla sarsma, hızlı sallama durumlarında olabilir. Eskiden bilmiyordu insanlar tabi dikkat etmiyorlardı. şahsen bizde o hataya düştük düşüyoruz da hala
Ben ikisini de sallamak istemedim ama cok yaramazlardı sallamadan uyumuyorlardı suan 1bucuk yaşında oğlum var onu da sallayarak uyutuyorum tabi hafif hafif sallıyorum çok hızlı sallayan tanıdıklarım da var söylüyorum onlara da ama uyumuyor öyle diyorlar ne yapalım mecbur kaldın mı herseyi yapıyorsun

H

Helin

Ziyaretçi
Doğru diyor ama çocuklarda bir sallamaya alıştı mı malesef uyumuyor. Hatta uyuduktan sonra bile dizden indi mi uyanabiliyor.

asyam

Aktif Üye
bende ayagimda salliyorum oyle uyuyor,.dikkat etmek gerekli sallarken yavas yavas sarsmadan sallamali

gmztnncc

Aktif Üye
Bebegi cok sallamanin yararindan cok zarari var beyin hasar goruyor hele ki cok kucuk bebekler icim bu cok daha buyuk sorun
Bazilari asiri salliyor siz demek ki o kadar siddetli sallamamissiniz😁

Son düzenleme:

GözdeFAÇ

Uzman Üye
Eskiden minik minik sallıyorlarmış bizim gibi haldur huldur değil. Bir kere babaannem oğlumu salladı ayağında. Öyle narin öyle nazik seve seve yaptıki oğlumda hemen uyumuştu.

Tuğçe

Aktif Üye
Ayakta sallamak hem anne yönünden hem de bebeğin sağlık açısından iyi değildir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...