Ultrason, detaylı, ayrıntılı ultrason gibi kavramlar gebeliğinizden önce ve hamilelik boyunca en çok duyacağınız terimlerden birisi olacaktır. Çünkü bebeğin takibini, gelişimini bu cihaz yardımıyla ay ay takip edebileceksiniz. Özellikle sağlık durumu, gelişim durumu gibi önemli konularda ihtiyaç duyulan çok önemli işlemlerdir. Hem hayatımızı kolaylaştıran hem de daha doğru sonuçlar almak için bu tür cihazlar artık sadece hayatımızın değil tıp dahil bir çok meslek kolunda sıkça kullanılmaktadır. Eskiyi düşündüğümüz zaman bir çok hastalık bu tür imkanlarla yeterli tanı yapılmadan ya da yeterince doğru tespit edilemediğinden dolayı teşhis ve tedavi işlemleri uzamıştır. Bu da daha erken iyileşmek için bir engel olmuştur. Tıpkı bugün bilgi vereceğimiz ultrason işlemi gibi. Buyrun her açıdan sizlere hamilelikte ultrason takibi ve önemi.
Bebek Gelişimini Görüntüleme
Ultrason çocuk için zararlı mı sorusundan ziyade bu işlemin bilinçsiz ellerde yapılmasının vereceği zararların daha büyük olacağı bilinmelidir. Konu hakkında eğitimli olmayan kişilerin zararlı etkileri ultrason ışınlarından ziyade yanlış yorumlamalar ve verilen yanlış kararlar sonucu yapılan tedaviler olduğu da bilinmelidir. Anne adayının ve bebeğinin görüntüleme sayesinde elde edeceği kar erken tanı anlamını taşır ve her şeyden çok daha önemlidir.
Hamilelikte Ultrason Kullanımının Amaçları
Bazı anne adaylarının gebelikte ayrıntılı ultrason şart mi, yaptırmak zorunlu mu diye yorumlar yaptığını gördük. Bu durumu şöyle izah edersek belki size fikir verebilir. Tüm bu işlemler henüz hamile kalmadan, doğum yapana kadar yapılanlar hem sizin, hem de bebeğinizin daha sağlıklı olması ve dünyaya gelmesi içindir. Özellikle bu tür yöntemlerle bazı hastalıklar henüz anne karnındayken tespit edilebilir. Özellikle özel hastanelerin hizmet verdiği bu işlem için bazı devlet hastaneleri de imkan sağlayabilir. Öyle ki detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri sayısı çok fazla diyemeyiz. Genellikle özel kadın doğum hastaneleri bu yönde hizmet verebilir. Yakın zamanda İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri için bir liste oluşturup tüm illerdeki hastaneler hakkında bilgi vereceğiz.
Bugün 4 boyutlu ultrasonlar sayesinde anne karnındaki bebeğin vesikalık şeklinde fotoğrafına sahip olmak da mümkündür. Sadece resme sahip olmakla kalınmadan bebeğin kontroller esnasında ne yaptığı da gözlemlenebilir. Resme bakarak bebeğin kime benzediğine dair tahminler bile yapılmaktadır. Bu görüntüleme ile bebek hareketleri CD’lere kayıt edilebilir ve bebek doğmadan arşivini hazırlamak mümkün olur.
Ultrason Nedir?
Ultrasonografinin tüm dünyada kullanılışının üzerinden 40 yıl geçmiştir. Ultrasonografi ‘’ ses ötesi ‘’ anlamına gelmektedir. Yani insan kulağının duyamayacağı seslerin dokuya gönderilerek geri alınması anlamına gelmektedir. İnsana uygulanan doz ve süreler dikkate alındığında bu uygulamanın zararlı olmadığı düşünülmektedir. Hayvanlar üzerinde de insanlar üzerinde de yapılan klinik çalışmaların neticesinde ultrason ile görüntülemenin anne ya da bebeğe herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı söylenebilir.Ultrason Cihazı
Ultrason cihazı, kadın doğum başta olmak üzere bir çok bölümde kullanılan insan vücudundaki görünmeyen yerleri görüntülemek için kullanılan bir cihazdır. Özel yapısı sayesinde çok hassas görüntüler elde ederek sonuç alınmasına olanak sağlar. Bir parçası kumanda gibi tene temas ettirilen parça, diğeri ise ses dalgalarının görüntüye dönüştürülmesiyle ekrana yansıtılan gövde olmak üzere parçalardan oluşur. Ultrason işlemi sonrasında çıktı dahi verip basılı kağıt olarak görmekte mümkündür.Bebek Gelişimini Görüntüleme
Ultrason çocuk için zararlı mı sorusundan ziyade bu işlemin bilinçsiz ellerde yapılmasının vereceği zararların daha büyük olacağı bilinmelidir. Konu hakkında eğitimli olmayan kişilerin zararlı etkileri ultrason ışınlarından ziyade yanlış yorumlamalar ve verilen yanlış kararlar sonucu yapılan tedaviler olduğu da bilinmelidir. Anne adayının ve bebeğinin görüntüleme sayesinde elde edeceği kar erken tanı anlamını taşır ve her şeyden çok daha önemlidir.
Hamilelikte Ultrason Kullanımının Amaçları
- Erken dönemde gebeliğin tanısı ve değerlendirilmesi,
- Düşük tehdidi,
- Gebelik kesesinin durumu,
- Bebek gelişiminin değerlendirilmesi,
- Plasentanın yerinin belirlenmesi,
- Çoğul gebeliklerin tespiti için kullanılmaktadır.
- Anne karnında bebeğin yerinin tespiti,
- Bebeğin rahim içi duruş pozisyonu ve
- Bebeğin iyi olup olmadığının görüntülenmesi sayılabilir.
Ayrıntılı Ultrason
Ayrıntılı ultrason ya da başka bir adıyla detaylı ultrason rutin yapılan kontrollerden farklı olarak uygulanan bir işlemdir. Bebeğin tüm organlarının kontrol edildiği, daha hassas izlemelerin yapıldığı daha kaliteli görüntülerin alındığı işlemdir. Gebelik boyunca sadece belirli haftalarda yapılması daha uygun görünür. Genellikle bebeğin çoğu organının geliştiği, ense kalınlığının tespit edilebileceği bir haftada yapılması beklenir. Bu daha çok 11-13. haftalarda ve 18-23. haftalar arasında yapılmasına özen gösterilir. Hem sağlıklı gebeliklerde bebeklerin gelişimi, sakatlık durumu hakkında bilgi verir, hem de riskli gebeliklerin daha dikkatli takip edilmesine olanak verir. Gebeliğiniz boyunca bu işlemler için doktorunuzun sizi yönlendirmesi gerekiyor. Yine de her ihtimale karşı detaylı ultrason ne zaman çekilmeli diye doktorunuza sorup hatırlatma yapabilirsiniz.Bazı anne adaylarının gebelikte ayrıntılı ultrason şart mi, yaptırmak zorunlu mu diye yorumlar yaptığını gördük. Bu durumu şöyle izah edersek belki size fikir verebilir. Tüm bu işlemler henüz hamile kalmadan, doğum yapana kadar yapılanlar hem sizin, hem de bebeğinizin daha sağlıklı olması ve dünyaya gelmesi içindir. Özellikle bu tür yöntemlerle bazı hastalıklar henüz anne karnındayken tespit edilebilir. Özellikle özel hastanelerin hizmet verdiği bu işlem için bazı devlet hastaneleri de imkan sağlayabilir. Öyle ki detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri sayısı çok fazla diyemeyiz. Genellikle özel kadın doğum hastaneleri bu yönde hizmet verebilir. Yakın zamanda İstanbul'da, Ankara'da ve İzmir'de detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri için bir liste oluşturup tüm illerdeki hastaneler hakkında bilgi vereceğiz.
4 Boyutlu Ultrason
Özel olarak hazırlanmış yardımcı malzemeler eşliğinde vajinal yoldan da ultrason çekimi yapılabilmektedir. Kaliteli bir görüntü sağlanan bu sistem ile teşhis ve tanı için oldukça önemli bir yöntemdir. Son zamanların en moda ultrasonu ise 3 boyutlu olanlardır. Bu şekilde bebeklerde oluşabilecek anomaliler daha kolay saptanabilmektedir.Bugün 4 boyutlu ultrasonlar sayesinde anne karnındaki bebeğin vesikalık şeklinde fotoğrafına sahip olmak da mümkündür. Sadece resme sahip olmakla kalınmadan bebeğin kontroller esnasında ne yaptığı da gözlemlenebilir. Resme bakarak bebeğin kime benzediğine dair tahminler bile yapılmaktadır. Bu görüntüleme ile bebek hareketleri CD’lere kayıt edilebilir ve bebek doğmadan arşivini hazırlamak mümkün olur.