Ebeveynler yeni bir yaşam ortamında doğru bilgiye ihtiyaç duyar ve genellikle sağlık hizmeti sağlayıcılarından normal büyüme ve gelişme hakkında bilgi ve tavsiye isterler, özellikle de birçok gelişimsel değişikliğin olduğu yeni doğan ve 1-3 yaşlarında.
Ebeveynler ve bebekler bu ilk değişime ve birbirlerini anlamaya tamamen hazırdırlar. Ebeveynler için yeni doğan dönemi zor bir dönemdir ve normal şekilde iletişim kuramayan bebekler için tüm sorumluluğu üstlenmeleri gerekir.
Bebeklerin ihtiyaçlarını sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmek ve anne ile bağlılığını kontrolde tutmak için 13 temel görev şunlardır;
Ebeveynler ve bebekler bu ilk değişime ve birbirlerini anlamaya tamamen hazırdırlar. Ebeveynler için yeni doğan dönemi zor bir dönemdir ve normal şekilde iletişim kuramayan bebekler için tüm sorumluluğu üstlenmeleri gerekir.
Bebeklerin ihtiyaçlarını sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmek ve anne ile bağlılığını kontrolde tutmak için 13 temel görev şunlardır;
- Taburculuk öncesi aile planlaması konularında tavsiyeler almak.
- Bebeğin doğumundan sonra annenin psikolojik olarak rahat olması ve kendini hazır hissetmek.
- Anne sütü alımını sağlamak:
Annelerin sütlerinin var olduğunu yeterince güvenmeleri ve emzirme ile ilgili zorlukları aşacaklarına inanmaları gerekir. Ayrıca çalışan annelere emzirmeyi sürdürmeleri konusunda da danışmanlık almalıdır.
- Yeni doğan bebekten sonra aile rollerini yeniden düzenleyin:
Ebeveynler, gerçek davranış ve beklenen roller arasında çelişebilir. Bazen ilk birkaç ayda, babalar beklenenden daha az sorumluluk alır, ancak ilk yılın sonunda baba, özellikle rekabet faaliyetleri için daha fazla sorumluluk almakta. Ebeveynlerin tüm çocuk bakımını kabul edilebilir bir şekilde karşılaması yaklaşık iki yıl sürer. Bu nedenle, ebeveynler gerçekçi beklentiler oluşturmalı ve algılamalıdır.
- Ebeveynler kendilerine yardım edecek aile üyeleri ve arkadaşlarını belirlemelidir:
Ebeveynlerin önceliklerini gözden geçirme ve yeniden düzenleme gereksinimleri olabilmektedir. Bunun için çevresinde yardım edebileceği insanları özenle seçmelidir.
- Bebeğin bakımını sağlanırken aynı zamanda ebeveynlerin kendi gereksinimlerini karşılama ihtiyacını gidermelidir:
Diğer yetişkinlerle sağlam ilişkiler sürdüren, kişisel tatmin hisseden ebeveynler, bebeklerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilir. Bu nedenle ebeveynler, eşleri ve arkadaşlarıyla düzenli olarak zaman geçirmeye teşvik edilmeli ve bu sırada aile üyeleri bebeğe bakmalıdır. İş, okul ve aile rolleriyle ilgili kişisel uzun vadeli hedefler değerlendirilmelidir.
- Doğru bebek bakım becerileri geliştirmede tecrübeli ebeveynlerden yardım almak.
- Bebeğin gelişimi hakkında uzaman görüşü edinmelidir:
Annenin gerçekçi beklentileri varsa ve zihinsel egzersizini en iyi seviyede tutmayı bilirse, ebeveynlerin bebeğe olan bağlılığı artacaktır. Bu nedenle bebeklerin motor aktiviteleri, beslenmesi, oyunları, dil gelişimi ve disiplinine rehberlik edebilecek belgeler edinmelidirler.
- Bebeğin ağlamasıyla baş etmeyi sağlamak:
Alışık olunmayan bu sese karşı kendilerini hazırlamak.
- Bebekle sürekli ve doğru iletişim kurmak:
Bu, ebeveynler ve bebekler arasında sürekli etkileşimin olduğu iki taraflı bir süreçtir. Ebeveynler bebeğin davranışıyla çok ilgilenir ve dokunma, göz teması ve konuşma yoluyla yakın fiziksel temas sağlar, böylece bağlanma gelişimini artırır. Bebeğin mizacı, uyku ve aktivite örüntüleri, ağlama davranışı, ebeveynlere yanıt verme yeteneği ve bebeğin ihtiyaçlarını gösteren net hatırlatıcılar, uyumu etkileyen belirli faktörlerdir.
- Bebeğin özelliklerini ve davranışlarını açıklayacak sağlık kuruluşu ile iletişimde kalınmalıdır.
- Ebeveynler bebekle etkileşimden ve yeni rolden memnun olmalıdır.
- Hastane ve toplum kaynaklarının nasıl kullanılacağına ilişkin bilgiler sürekli olarak resmi kanallardan alınmalıdır.