Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Gaz Nasıl Çıkarılır?
Bebeklerde gaz sancısı yeni doğum yapmış bebeğin yakın zamanda karşılaştığı en sık görülen sorunlardan biridir. Sağlıklı bir bebekte dahi gaz sancısı oluşabilir. Hem süt içen hem de ek gıdayla beslenen bebeklerde gaz oluşabilir. Çoğu zaman kendisi gazı dışarı atabilirken bazı durumlarda gaz çıkarırken zorlanırlar. Bebeklerde gaz problemi çok ciddi olmasa da başta uyumada zorluk, kaka yapmada gecikme gibi sorunlar doğurabilir. Özellikle uyku açısından rahat uyuyamamasına neden olacaktır. Bu gibi durumlarda bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olarak bu sorunu atlatmak gerekir. Bir kaç basit adımla bebeğe gaz masajı yapılarak bebeğin gazı nasıl çıkarılır aşağıdan detayları öğrenebilirsiniz.
Gaz masajı, bebeğin gazı olduğu durumlarda ve kaka yapmada zorluk çektiği zamanlarda uygulanır. Yapılacak masaj hareketleri en az altı kere tekrarlanmalı. Bbebeğin dizleri karna doğru itilerek ona kadar sayılmalı ve bırakılmalıdır. Bebek için masaja başlamadan önce ellerinizi sıcak suyla temizce yıkamalı. Sonrasında üşümemesi için ellerinizi ısıtmalısınız. Soğuk elle masaj yapmak isterseniz bebeğinizin karnını daha da fazla ağrıtabilirsiniz. Avuç içlerinizi bebeğin karnına bir süre koyarak bekleyin ve bebeğin sakinleşmesini sağlayın.
Su değirmeni gaz masajı yapılırken; Bebeğin kaburgaları altından kasıklara doğru hafif olarak bastırılmalı. Eller sırayla değiştirilerek yavaşça sanki bir şeyler boşaltılıyormuş gibi hareketler yapılmalıdır. Bu hareket altı kez tekrarlanmalıdır. Sonraki hareket ise bebeğin dizleri karnına doğru itilerek on saniye kadar bu şekilde bekletilmeli ve bebek iyice rahatlatılmalıdır.
Güneş-Ay gaz masajı yapılırken; Bu masaj tekniğinde ise elinizi biri ay biri güneş olarak düşünülür. Sol el saat altı yönünde olmalı ve saat yönüne doğru hareket ettirilmelidir. Bu harekete devam ederken sağ eliniz de saat on noktasından saat beş noktasına getirilerek saat yönünde hareket ettirilmelidir. Bu hareket de altı kez tekrarlanır. Ardından yine bacaklar bebeğin karnına doğru itilir ve on saniye kadar bu şekilde bekletilerek bebeğin rahatlaması sağlanır.
Kitap sayfası düzeltir şekilde gaz masajı yaparken; Bebeğin karnı üzerinde başparmaklar birleştirilerek göbek deliğinin üzerine konur. Sonrasında başparmaklar iki yana doğru sanki bir şeyler düzeltiyormuş gibi iki yana doğru hafifçe bastırarak yanlara çekilir. Yine bu hareket de altı kez tekrarlanır. Ardından yine bacaklar bebeğin karnına doğru itilir ve on saniye kadar bu şekilde bekletilerek bebeğin rahatlaması sağlanır.
Tüm bu hareketler altı kez tekrarlanmalı ve her gaz spazmında bu hareketler yapılmalıdır. Tüm bu hareketlerin sonrasında hala bebekte gaz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Parmak uçları bebeğin bir yanından diğer yanına doğru gezdirilerek gaz olup olmadığı kontrol edilir. Eğer hala gaz varsa bu masajlara devam edilir. Gaz kontrolü her gün bebeği emzirdikten yirmi beş dakika sonra yapılmalıdır.
Bu adımları yaptıktan sonra da bebeğinizin sakinleşmediği, ağlamaya devam ettiği veya uyuma problemini sürdüğünü düşünüyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda ne zaman geçer diye beklemek yerine başka sorunu olduğunu ve onlar üzerine odaklanmanız gerektiğini de bilmelisiniz. Her şeyden önce bebek aç olabilir veya başka bir yerinde ağrı olabilir. Ayrıca sürekli ve ısrarla hatta size göre nedensiz ağlama sorunları yaşıyorsa bebeğiniz kolik bebek olabilir. O ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmakla birlikte detayları için ilgili içeriği okuyabilirsiniz.