Çocuk

Geleneksel Çocuk Oyunları Nelerdir? 10+ Oyun!

Geleneksel çocuk oyunları dediğimiz zaman eskiden oynadığımız oyunlar hızlıca aklınıza gelecektir. Tabi eğer 80’leirn sonu, 90lar ve 2000lerin başında çocuk olduysanız. Çünkü bu dönemlerde yoğun olarak oyun kültürü tüm çocukların tek eğlence kaynağıydı. Bugün de çocuklarımızın farklı, çeşitli oyun anlayışları var elbette. Ama bunlar zamanın değişimine ayak uydurmuş yeni tür oyunlardır. Hafızanızı tazelemeniz için bu oyunlardan bahsetmeye çalışacağız. Hem belki de sizde çocuklarınızla bu geleneksel oyunlar ve etkinlikleri kendi çocuklarınızla oynayarak o günlere gidersiniz.

Geleneksel Oyunlar

Geleneksel oyunlar, bir zamanlar herkesin oynadığı eğlenceli, kolay sevilerek hızlıca vakit geçirdiğimiz oyun türleridir. Bu oyunların şuan yeterince oynanmaması, unutulmaya yüz tutması ise artık onların yerine yeni alışkanlıkların gelmesinden dolayıdır. Hızlıca bu oyunları sayarak hatırlatalım;

  • Seksek
  • Saklambaç
  • Körebe
  • Dokuz taş
  • Yakartop
  • Birdirbir
  • Misket
  • Uzun eşek
  • Halat çekme
  • Topaç
  • Çelik çomak
  • Beştaş
  • Dama

Bu listeyi uzun uzadıya uzatmak mümkün. Bunlar çok bilinen popüler oyunlar arasındaydı. Anadoluda oynanan sayısız ve benzersiz oyunun olduğunu da düşünüyoruz. Bazı oyunlar ulusal diyebileceğim tüm Türkiye’de oynan oyunlar iken bazıları da daha bölgesel, yöresel türden oyunlardır.

Eskiden Oynanan Oyunlar

Şimdi bunların detaylarını ve hala oynamak isteyenler olabilir diye nasıl oynandığını açıklamaya çalışalım.

Seksek
Bu oyun yere çizilen kutucuklardan ve bu kutulara verilen numaralardan oluşur. Seke seke çeşitli figürlerle son rakama gidilip, dönülür. Çoğunlukla tebeşir ile çizilse de bazen çizmek için alternatif araçlar gerekebilir.

Saklambaç
Adından da anlaşılacağı üzere saklanmak üzerine kurulu bir oyundur. Bir ebenin gözlerini kapatıp, diğerlerinin de saklandığı oyundur. Ebe saymayı bitirdikten sonra gözünü açar ve saklananları bulmaya çalışır.

Körebe
Tıpkı saklambaçta olduğu gibi bir ebe gözleri bağlı şekilde etrafındakileri yakalamaya çalışır. Yakalanan kişi yeni ebe olarak oyuna devam eder.

Yakartop
Bir takım oyunu olarak oynanır. İkiye ayrılan gruplardan bazıları karşılıklı geçip ellerindeki top ile ortada olan rakiplerine değdirerek vurmaya çalışır. Son kalan da vurulduktan sonra taraflar yer değiştirir.

Birdirbir
Bu oyunda bazıları kambur şeklinde eğilip, sıra sıra dizilirken diğerleri de onların üstünden atlamaya çalışarak oynadığı bir oyundur. Atlayan kişi de eğilerek sırayı uzatır.

Misket
Misket, cam bilyaların bir birine çarptırılmasıyla oynan bir oyundur. Genellike erkek çocukların oynadığı en popüler oyundur. Çoğu zaman çatlayan eller, çamurlu elbiseler hiç bir zaman kazanılan misketin verdiği mutluluğun önüne geçemedi.
misket
misket

Uzun Eşek
Her ne kadar çocuklar oynasa da yetişkinlerin de dahil olduğu bir oyundur. Eşşeğe benzer şekilde sıralanıp, diğer oyuncuların da onların üzerine zıpladığı bir oyundur. Bu oyunun en önemli noktası en sona geçmemektir.

Halat Çekme
Çok oyunculu geleneksel oyunların başında gelen bir oyundur. Pikniklerin vaz geçilmez tek oyunudur. İki grup ortadaki bir ipi kendi taraflarına çekerek galip gelmek ister. Daha güçlü olanın kazandığı bir oyundur. Bugün dahi yer yer oynayanların görüldüğü mümkündür.

halat cekme oyunu
halat çekme oyunu

Çelik Çomak
Bu oyun için biraz daha geriye gitmek gerekebilir. Ayrıca baya bir geniş alanında olması önemlidir. Eskiden heryerin apartman, bina olmadığı zamanlarda mahalle boşluklarında oynanma imkanı vardı. Çelik denen ortadaki çubuğun, çomak denilen çubuk yardımıyla kaldırıp uzağa göndererek oynanırdı.

topac

Topaç
Bu aslında bir oyuncak türüdür. Bu oyuncak bir ip yardımıyla sarmallayıp bir merkez etrafında dönmesi sağlanır. Merkez etrafında sayısız defa döner. En uzun dönen topaç en başarılı olur.

Beştaş
Beş küçük taşla oynan bir oyundur. Taşları havaya atıp tutmaya dayalı bir oyundur. Havadaki taşı düşüren ya da yerdeki taşı alamayan elenir.

Dama
Satranç ya da tavla takımıyla oynan çok eskiye dayanan bir geçmişe sahip bir zeka oyunudur. Kendi içinde kurallarının olduğu benzersiz bir oyundur. Günümüzde dahi halen yetişkinler arasında kıran kırana oynanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu