Hamileliğe Hazırlık Yapmak
Hamilelik söz konusu olduğunda, hayattaki her şey planlanamaz, ama yine de kadınların bu dokuz aya hazırlanabilmek için yapması gerekenleri ele alan bir liste hazırladık.
Gebelik Öncesi Kontrolü
Özellikle son kontrolünüzü bir yıldan uzun süre önce yaptırdıysanız, hamile kalmadan önce tıbbi muayene olmanız önemlidir. İşte kontrol ettirmeniz gereken bir kaç şey: tiroid hormonu seviyeleri, idrar ve kan testleri. Ayrıca genellikle semptomu olmayan ancak fetüs gelişimi için son derece tehlikeli olan toksoplazmoz için bir test de yapabilirsiniz.
Ayrıca bazı hastalıklar kalıtsal olarak anne karnındaki bebeğe de bulaşabileceği için tetkiklerinizi yaptırmanız bu açıdan da çok önemlidir. Herhangi bir ilaç alıyorsanız, hamilelik sırasında alabileceğinizden ve bebeğiniz için zararlı olmayacağından emin olmak için doktorunuza danışın.

Fiziksel aktivite
Fiziksel aktivitenize dikkat edin. Şimdiye kadar egzersiz yapmadıysanız, bunu değiştirmeye çalışın! Düzenli egzersiz, doğum sırasında önemli olan fiziksel durumunuzu ve verimliliğinizi iyileştirecektir. Egzersizler ayrıca hamilelik sırasında ve sonrasında uygun kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Fazla kilolu ve zayıflığın doğurganlığı etkilediğini unutmayın.
Hamilelik öncesi folik asit
Hamilelik öncesinde ve sırasında folik asit çok önemlidir. Düzenli olarak almanız, bebeğinizin sinir sistemi gelişiminde ciddi rahatsızlıklardan korunmasını sağlar. Nöral tüp defektleri hamileliğin ilk ayında bile ortaya çıkabilir, bu nedenle hamilelikten önce folik asit almak önemlidir. Bunun yanı sıra folik asit almak bebeğinizin zeka gelişimine de etki etmektedir.
Ağız sağlıgı
Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, hamilelikten önce diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Dişlerinizi iyileştirin çünkü ağızdaki çürüklere neden olan bakteriler hamilelik sırasında tehlikeli olabilir. Enfeksiyona yol açabilir ve hatta erken doğuma neden olabilirler. Ayrıca diş hekiminize hamilelik sırasında dişlerinize nasıl bakacağınızı sormalısınız.
Doğru Beslenme
Beslenme düzeniniz dengeli ve besinler ile vitaminler açısından zengin olmalıdır. Fetüs gelişirken, vitamin ve mineral rezervlerinizi kullanır. Bunların yokluğu fetüsün normal gelişimini bozabilir.
Hamile kalmadan önce ne yediğinizi dikkatlice seçmelisiniz. Vücudunuzun vitamin rezervlerini biriktirmesi için yaklaşık üç aya ihtiyacı olacaktır. Hamile kalmayı planlıyorsanız, kilo vermek için herhangi bir diyet kullanmayın, çünkü bunlar hormonal dengenizi bozabilir ve hatta yumurtlamayı durdurabilir. Alkol ve sigarayı unutun. Bu toksik maddeler vücutta uzun süre kalır ve fetüsün gelişmesi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Vücudunuzu toksinlerden temizlemek için bol miktarda maden suyu içmelisiniz.
Doğum kontrol hapları
Elbette hamile kalmadan birkaç ay önce doğum kontrol hapı almayı bırakmalısınız. Adet döngünüzün doğal düzenini kazanması zaman alır. Doğum kontrol haplarını almayı bırakırsanız ikiz gebelik olasılığının daha yüksek olduğunu da unutmamalısınız.
Kadınlar ayrıca hamilelik için hazırlığa ne zaman başlayacaklarını da merak ederler. Hamile kalmadan birkaç ay önce hazırlanmaya başlamalısınız. Başlangıçta ne yediğinize ve yaşam tarzınıza daha fazla dikkat edin. Çocukken hangi bulaşıcı hastalıklara sahip olduğunuzu öğrenin. Diş hekiminize gidin, vitamin almaya başlayın ve yakında anne olacağınız gerçeğinin tadını çıkarın!