Hamilelik

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? En Erken 10 Belirti!

Her kadının en ufak şüphede hamilelik belirtileri hakkında bilgi almak ve acaba sorusuyla merakını gidermek ister. Herkesin hamile olup olmadığına vereceği tepki farklıdır. Fakat ne olursa olsun, hamileliğin erken belirtilerini ve semptomlarını öğrenerek geleceğe hazırlanabilirsiniz. Hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenmek istiyorsanız, bir test kiti almanız gerekecektir. Çoğu eczaneden bir hamilelik testi alabilirsiniz.

Hamileliğin erken belirtilerinin bir çoğu, adet döneminiz sırasında karşılaşacağınız belirtilere çok benzer. Bu erken gebelik belirtilerinin hiçbiri kesin olarak hamile olduğunuzu belirleyemez, bu nedenle güvenilir bir test almayacaksanız dikkat edilmesi gereken belirtileri düşünün. Gebe kaldığınızdan emin olmak istiyorsanız, bir hamilelik testi yaptırmanız gerekecektir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir

Çeşitli nedenlerden dolayı vücudunuzda çeşitli değişimler olur. Bunların en başında hormonlardaki değişimlerle gebelik başlar. Bir kaç önemli ve gözle görülebilen konuya örnek vermek gerekirse aşağıdakilerde değişimlerin olması aklınıza hamilelik konusunu sokabilir. Genellikle düzensiz adet görmeyle yakın belirtiler gibi görünse de bunlar daha belirgin şekilde olabilir. Eğer aşağıdakilerden bir kaçı aynı anda görünüyorsa bu olasılık artabilir.

hamilelik belirtileri
  • Adet gecikmesi
  • Göğüs hassasiyet
  • Mide bulantısı
  • Bulantı
  • Düzensiz kanamalar
  • Tuvalet düzensizlikleri
  • Halsizlik

Erken Hamilelik Belirtileri

Peki en erken hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar ve erken gebelikten söz edilebilir? İşte hamileliğin en erken ortaya çıkan 10 yaygın belirtisi:

1. Geciken adet dönemi

Bir kişinin hamile olduğundan şüphelenmesinin en yaygın nedeni adet görmemesidir. Yine de, adet görmemenize neden olabilecek tek şey hamilelik değildir. Kilo kaybı veya alımı, hormonal değişiklikler ve stres, adet döngünüzü bozabilir. Gebelik testinizin pozitif çıktığını görene kadar bu sebepten dolayı hamile kaldım diyemezsiniz.

Adetinizi beklediğiniz sürenin üzerinden bir hafta veya daha fazla zaman geçtiyse, hamile olabilirsiniz. Yine de adet döngünüz düzensiz ise bu güvenilmez bir göstergedir. 7 günde hamilelik söz konusu olur mu endişe ediyorsanız eğer mümkün olan en kısa sürede bir hamilelik testi yapın ve bir sağlık uzmanından randevu alın.

gebelik testi

2. Göğüste meydana gelen değişiklikler

Hamilelik sırasında göğüsteki değişiklikler yaygındır ve bazı kişiler için bu, gebeliğin erken belirtilerinden biridir. Hormon seviyeleri hamilelik süresince büyük ölçüde değişir ve bu, göğüsler de dahil olmak üzere vücutta birçok değişikliğe neden olur. Bununla birlikte kasık ağrısı da görülebilir.

Göğüslerinizdeki değişimlerin şunlar olduğunu fark edebilirsiniz:

  • Şişmiş olması
  • Acıyor olması
  • Hassas olması
  • Ağırlaşmış olması

Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı, hamileliğin erken aşamalarında rahatsız edici olabilir, ancak hormonlarınız azalmaya başladığında, bu semptomların çoğunun ortadan kalktığını göreceksiniz.

3. Garip tuvalete çıkma düzeni

Hamileliğin erken dönemlerindeyseniz, normal tuvalet düzeninizde bazı değişiklikler görebilirsiniz. Hormonal değişiklikler bunun nedenidir ve gün içinde daha fazla tuvalete gitmek için vakit ayırmanız gerektiği anlamına gelebilir.

Hamileliğin erken döneminde, muhtemelen normalden daha sık idrara çıkacaksınız. Bu, hamile insanlar için yaygın bir semptomdur. Diyabet ve idrar yolu enfeksiyonları gibi diğer durumların da benzer semptomlara neden olabileceğini unutmayın. Bu nedenle, sık idrara çıkmanın hamilelik dışında başka bir nedenden kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız en iyisidir.

Hamilelik sırasında, sisteminizde daha fazla hormon progesteron dolaşımı olacaktır. Bu tamamen normal olsa da, progesteronun istenmeyen yan etkilerinden biri kabızlıktır. Bunun nedeni, yiyeceklerin gastrointestinal sisteminizden geçişini geciktirmesidir. Hamilelik sırasında kabızlık yaşayan birçok kişiden biriyseniz, bol miktarda su içtiğinizden, egzersiz yaptığınızda ve yüksek lifli şeyler yediğinizden emin olun.

4. Kramplar

Gebe kaldıktan hemen sonra, döllenmiş yumurta rahim duvarına yapışır. Diğer semptomların yanı sıra, bu, menstrüasyona eşlik edenlere benzer karın kramplarına neden olabilir. Aslında, erken hamileliğin krampları genellikle adetin başlangıcıyla karıştırılır.

Erken gebelikte kramplar hafiftir ve zamanla azalmalıdır. Ağrı şiddetliyse veya şiddetli kanama ya da diğer endişe verici semptomlara eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına danışmaktan çekinmeyin.

5. Mide bulantısı

Çoğumuz filmlerden veya popüler kültürden sabah bulantısına aşinayız. Çoğu insan için mide bulantısı, hamileliğin ilk günlerinin olağan bir özelliğidir, ancak bu günün belirli bir saatiyle sınırlı değildir. Yani illa ki sabah olacak diye bir kaide yoktur. Dolayısıyla en erken hamilelik belirtilerindendir.

Gebelikte mide bulantısı en sık görülen belirtilerin başında gelir. Bu konuda detaylı bilgi almak için ilgili konuyu okuyabilirsiniz. https://www.anneolmak.com/hamilelikte-mide-bulantisi-ne-zaman-baslar/

Hamileliğin erken dönemlerinde bulantı, muhtemelen dolaşımdaki hormonlardaki artışın bir sonucudur ve günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak sabah en yaygın zamandır.

6. Yorgun hissetmek

Yorgunluk, hamileliğin yaygın bir erken belirtisidir. Bu bitmek bilmeyen yorgunluk, progesteron hormonunun yükselen seviyelerinden kaynaklanır ve hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda, kan basıncındaki değişiklikler uyuşukluk hissine neden olabilir.

Eğer enerjinizin düşüklüğü hamileliğinizin sonucuysa, kendinize dinlenmek için daha fazla zaman ayırmaya çalışın. Ayrıca, beslenmenize biraz daha fazla protein ve demir eklemenin faydası olacaktır. Gebeliğinizin bu erken evresinde ihtiyacınız olan besin desteğini ihmal etmeyin.

7. Aşermeler

Aşermeler, hamileliğin en bilinen belirtilerinden biri olabilir. Erken hamileliğin diğer birçok semptomu vardır. Aşermeler de gebe kaldıktan sonra yaşanan hormon seviyelerindeki değişikliklerin sonucudur.

Anne adayını belirli bir yiyecek türü için çaresiz bırakan aynı hormonlar, diğer yiyeceklere kendini tamamen kapatabilir. Bu yiyeceklerin düşüncesi veya kokusu bile çok rahatsız edici mide bulantısına neden olabilir.

Bu konuda daha fazla bilgi almak için aşerme konusuna göz atabilirsiniz.

Bazı insanlar için aşermeler ve tiksinmeler tüm hamilelikleri boyunca sürebilir, ancak çoğu durumda ilk üç aylık dönemin sonunda kaybolurlar. O zamana kadar hem sizi hem de bebeğinizi besleyen sağlıklı bir beslenme alışkanlığı yaratmaya ve yemeye çalışın. Bir sağlık kuruluşu size tavsiyelerde bulunabilir.

8. Hafif kanama veya lekelenme

İmplantasyon kanaması, tipik olarak gebe kaldıktan yaklaşık 10 ila 14 gün sonra ortaya çıkan hafif vajinal kanamadır. İmplantasyon kanamasına, adet kramplarına benzeyen hafif kramplar da eşlik edebilir.

Kanama ağırsa veya kramp şiddetliyse, kontrol için mutlaka doktorunuza başvurun.

Hafif kanamanın yanı sıra, bazı insanlar beyaz, sütlü vajinal akıntı fark eder. Bu tamamen normaldir ve vajina iç yüzeyindeki artmış gelişimin sonucudur. Akıntı hamilelik boyunca devam edebilir ve genellikle başka semptomlar göstermez. Akıntı kötü kokuyorsa veya buna kaşıntı eşlik ediyorsa bir doktorun görüşünü alın. Bakteriyel veya maya enfeksiyonu için tedavi edilmeniz gerekebilir.

9. Olağandışı hisler ve duygular

Hamileliğin erken döneminde duygularınız biraz dengesizleşiyorsa, bunun nedeni yine hormonlardır. En çok ilk üç aylık dönemde görülür, bu nedenle duygusal değişimleriniz ilerleyen günlerde gittikçe azalacaktır.

Diğer erken gebelik belirtileri gibi, aktif olmanın, sağlıklı bir beslenme alışkanlığının ve sosyal bir yaşamı sürdürmenin bu semptomlarla başa çıkmanıza yardımcı olabileceğini fark edebilirsiniz.

10. Doğum kontrol hapınızı bırakmanız

Bir veya daha fazla doğum kontrol hapı almayı unutursanız ve sonrasında adetinizi kaçırırsanız, hamile olabilirsiniz. Emin olmak için bir hamilelik testi yapın ve pozitifse doktorunuza görünün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu