Hamilelik

Hamilelik Depresyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelik depresyonu, çoğu gebe kadının yaşadığı bir durumdur. Aslında hamilelik birçok kadına göre müthiş bir deneyimdir. Fakat bu durum her hamile kadın için geçerli değil maalesef. Çünkü bazı kadınlar hamileliklerinde çok fazla duygu değişimleri yaşamakta ve bunu da çevrelerine olumsuz bir şekilde yansıtmaktadır.

Peki, hamilelik depresyonu nedir? İşte detaylar…

Hamilelik Depresyonu Nedir?

Birçok uzman doktor hamilelik depresyonunu duygudurum bozukluğu olarak tanımlamaktadır. Bu duygudurum bozukluğu beyin kimyasının değişmesiyle ortaya çıkan biyolojik bir hastalıktır. Hamilelik sürecinde de meydana gelen hormonsal değişiklikler beyindeki depresyon ile alakalı kimyasalları etkileyebilir. Bunun sonucunda da hamilelik depresyonu yaşanabilir.

Hamilelik Depresyonu Belirtileri

  • Konsantrasyon problemleri.
  • Halsizlik.
  • Uykusuzluk ya da aşırı uyuma isteği.
  • Sürekli üzüntü duyma.
  • Kaygısal problemler.
  • Sevilen aktivitelere karşı ilgisizlik duyma.
  • Her şeyi kişisel algılama.
  • Umutsuzluk yaşama.
  • İntihar gibi negatif eylemler düşünme.
  • Fazla unutkanlık.
  • Cinsel isteksizlik yaşama.
  • Sürekli ağlama isteği ya da ağlama.
  • Değersizlik hissi.
  • İştah artması ya da iştahsızlık problemleri yaşama.
Ayrıca doğumdan sonra karşılaşabileceğiniz Lohusa Depresyonu hakkında bilgi alarak en az etkilenecek şekilde önlem alabilirsiniz.
depresyon kadin

Nasıl Atlatılır?

Hamilelik depresyonunu atlatmanın daha doğrusu bu süreci en az zararla atlatmanın birçok yolu vardır. Bunlardan en etkili yol bir uzman tarafından terapi almaktır. Çünkü hamilelik depresyonu tanısını en iyi bir terapist koyabilir. Bu sayede hamile kadının yaşadığı mutsuzluk, kaygı, endişe, üzüntü gibi birçok olumsuz duyguları en aza indirgenmiş olacaktır. Terapi almanın dışında hamilelik depresyonu başka yollardan da atlatılabilir. Bunlar şu şekildedir:

Ufak egzersizler: Bu süreçte yapılan basit ve ufak egzersizler hamile kadınların serotonin hormonu salgılamasını sağlar ve bu durum da negatif ruh hallerinin yerine daha pozitif ruh hallerinin yaşanmasına yardımcı olur. Hatta bu egzersizlerin arasına yarım saatlik yürüyüşler de dâhil edilebilir. Çünkü yürüyüş yapmak hem anne sağlığı için hem de bebek sağlığı için çok büyük bir önem arz eder.

Yeteri kadar uyumak: Uyku eksikliği depresyonun en büyük tetikçilerinden biridir. Çünkü insan bedeni dinlenmeye ihtiyaç duyar ve bu ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu da uyuyarak karşılar. Bu yüzdendir ki hamile kadınlar uyku düzenlerine çok dikkat etmelidir. Hatta bunun için bir uyku takvimi hazırlanması hiç de fena olmaz.

Vitamin takviyesi almak: Hamile kadınlar hiçbir şekilde doktor onayı olmadan herhangi bir ilaç kullanmalıdır. Çünkü hamilelik çocuk gelişimi için çok önemli bir süreçtir. Bu yüzden doktor onayında vitamin takviyesi almak hem çocuk adına hem de anne adına çok fazla yararlı olacaktır

Meditasyon yapmak: Meditasyon, zihni rahatlatmak için yapılır. Meditasyon sayesinde birçok insan yaşadığı stresi üzerinden atabilmekte ve daha zinde olmaktadır. Bu yüzden hamile kadınların da meditasyon yapması kesinlikle tavsiye edilir. Günde yapılan 10 dakikalık meditasyon hamilelik depresyonu için güzel bir seçim olabilir.

Sağlıklı beslenme: Sağlıklı beslenme her insan için önemlidir. Fakat hamile kadınlar için daha da önemlidir. Çünkü ortada bir bebek söz konusu ve bebek için paketlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Bunun yerine meyve ve sebze tüketimi arttırılmalı, bol su tüketilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu