Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır
Hamilelikte başta olmak üzere ödem çoğu zaman görmek istemeyeceğimiz bir sorundur. Bu dönemde daha fazla görüldüğü düşünülse de hayatımız boyunca ödem atmak için uğraşabiliriz. Bu nedenle daha dikkatli olmalı ve ödem yapan şeylerden uzak durmaya çalışmalıyız.
Ödem Nedir
Ödem, tanım olarak vücutta tutulan su olarak tanımlanır. Pratikte damar aralarında biriken sıvı olarak belirtilir. Ödemin sebebi gün içerisinde yeterince su tüketmemek, çay ve kahve tüketiminin fazla olması, yüksek miktarda tuz tüketimi temel sebepleri arasında gösterilir. Gün içerisinde çok fazla çay ve kahve tüketiliyorsa, çay ve kahve gibi kafein içeren gıdalar vücuttan sıvı atılmasını destekler, daha çok tuvalete çıkılmasına sebep olur. Bu da vücudun su tutmasına neden olmaktadır.
Uzun süre bu ödemi atmak için çeşitli yollar dener, uğraşlar veririz. Ödem söktürücü ilaç, bitkisel ürünler, spor gibi farklı yöntemler deneriz. Ancak durumun o kadar da kolay olmadığını belirtmek isteriz.
Hamilelikte Ödem
Gebelik döneminde vücuttaki kan oranı yüzde elli seviyelerinin üzerine ulaşır. Fazla su tüketim beraberinde damarlardaki sıvı miktarının artmasına sebep olur bu da genişlemeye yol açmaktadır.
Yetersiz protein alınması ve çok fazla tuz tüketimi de ödem oluşumuna doğrudan etki etmektedir. Doğum sonrası ödemi atmanın bazı yolları vardır. Bunun için biraz dikkat ve gayret yeterli olacaktır. Ama çoğumuz günlük yaşam içinde bunları es geçebiliyoruz.
Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır
Beslenmeye dikkat edin!
Annelerin beslenme alışkanlıkları doğum sonrasında ödemin atılmasında doğrudan etkilidir.
Dengeli ve yeterli beslenme ödem atımını doğrudan etkilemektedir. İki üç saat arayla gün içerisinde yemek anneyi aç bırakmayacağından dolayı metabolizma hep çalışacak ve sağlıklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Düzenli beslenmek dolaşım bozukluklarını engelleyeceğinden ödem oluşumunun da önüne geçecektir.
Bol su için!

Doğumdan sonraki süreçte ödemden kurtulmanın yegane yolu bol su içmektir. Su içmek ödemi önleyeceği gibi annenin sütünün de artmasına sebep olacaktır.
Fazla su tüketmek ödem oluşmasına sebep olmaz. Yeterince çok su içerek vücuttaki suyun döngüsü sağlanmış olur. Böylelikle vücut birikmiş olan ödemi kolaylıkla atar. İdeal olarak günde ortama iki buçuk su içmeniz yeterli olacaktır.
Tuz alımına dikkat edilmesi gerekmektedir
Tuzun vücuttaki suyu tuttuğu bilinmektedir. Normal şartlarda tuz alımını azaltan annelerde ödemin atıldığı gözlemlenmiştir. Yüksek miktarda sodyum içeren besinlerden kaçınmakta fayda var. Doğumdan sonraki kilolarını kontrol altına alabilmek adına tuz tüketiminizi en aza indirgemelisiniz.
Maydanozu sıcak suyun içerisine ekleyip için
Zayıflama denince akla gelen bir diğer besin de maydanozdur. Özellikle de sabahları kahvaltıdan hemen önce sıcak suyun içine atacağınız maydanozu demlenmeye bırakın ve soğuduğu zaman için. Ne demek istediğimizi kısa bir süre uyguladığınız zaman fark edebilirsiniz.
Uykuya yeterince zaman ayırın
Vücut ihtiyacı olan uykuyu elde ettiğinde kan dolaşımı normale döneceğinden ödem oluşumunun önüne geçilmiş olacaktır.
Ananas tüketmeye özen gösterin
A vitamini bakımından zengin olan ananas bağışıklık sisteminin dostudur. Ananas barındırdığı enzimler sayesinde vücutta biriken sıvının atılmasına katkı sağlar. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki bromelain enzimi vücutta vasküler geçirgenliği arttırır ve dokularda biriken ödemin atımına büyük fayda sağlamaktadır.
Ekinezya Çayı tüketmeye özen gösterin
Diğer çaylara kıyasla idrar söktürücü özelliği daha az olan ekinezya çayı, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkilidir. Doğum sonrasında ekinezya çayının tüketimini artırırsanız ödemlerden kurtulmanın yanı sıra aynı zamanda kendinizi kış hastalıklarına karşı da koruma altına almış olursunuz. Bu doğrudan ödem attırıcı çay olarak bilinen bir ürün değil ama kullananların fayda gördüğünü belirttiği bir alternatiftir. Aynı zamanda tüm bunların yanında hareketsiz kalmamaya da özen göstermelisiniz.