Hamilelikte Oruç Tutmak (Anne Adayları için Öneriler)
Ramazan ayı ile birlikte anne adayları tarafından en çok merak edilen konu hamilelikte oruç konusudur. Birçok hamile kadın bu dönemde tedirgin olur ve oruç tutup tutmayacağı konusunda kararsız kalır.
Hamileyken oruç tutmanın oluşturabileceği olumlu ve olumsuz etkiler uzmanlar tarafından birçok kez araştırma konusu olmuştur. Anne ve bebek için ciddi tehlike oluşturabilecek durumlar söz konusudur. Bu süreçte anne adayları mutlaka doktoruyla görüşmeli ve oruç tutmaya doktor onay verdikten sonra karar vermelidir.

Hamileler tarafından merak edilen konulardan bir diğeri ise, gebelik sürecinde oruç tutmamanın dinen bir sakıncasının olup olmamasıdır. Din adamları tarafından bu konuda birçok görüş öne sürülmüştür. Ancak bu süreçte orucun geçerli bir mazeret olarak kabul edildiği ortak kararlar arasında gelir. Ancak bu konuda güvenilir kaynakları araştırarak detaylı bilgi almanız gerekir.
Oruç Tutan Hamileler Nasıl Beslenmelidir?
Hamilelik döneminde oruç tutmaya karar veren anneler, uzun süre aç kalmaya bağlı oluşabilecek riskleri mutlaka bilmelidir. Çünkü oruçlu olduğu süreçte artan besin ihtiyacını doğru bir şekilde karşılamaya özen göstermelidir. Anne karnında ki bebek gelişim gösterdiği her hafta için çeşitli besin gruplarına ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bu durum oruçlu olduğu sürede daha çok artış gösterir. Dolayısıyla beslenme programları, anne ve bebeğin ihtiyacı olan besinlerin uzun süreli açlık durumunda da faydalanabilecekleri bir şekilde hazırlanmış olması gerekir.
Eğer herhangi bir riski bulunmayanlar oruç tutmaya karar vermişse mutlaka alınması gereken besinler ayarında alınmalıdır. Besin içeriği zengin yiyecekler tercih edilmelidir. Çünkü hem kendisi hem de bebeği için beslendiğini unutmaması gerekir.
• Karbonhidratlar; gebe kadınların kalori ihtiyacının birçoğu karbonhidrat aracılığı ile karşılanmaktadır. Bebeğin gelişimini sağlamaya yarayan birçok doku ve plasenta gelişimi için önemli rol oynar. Hamilelik döneminde oruç tutan anneler mutlaka yeterli düzeyde karbonhidrat tüketmelidir.
• Proteinler; anne ve bebek için gerekli olan enerjiyi sağlar ve bebeğin önemli dokularının gelişmesine yardımcı olur. Proteinlerin tok tutma etkisinin ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılama gibi özellikleri vardır. Oruç tutan hamileler tarafından mutlaka tercih edilmesi gereken besin gruplarındandır.
• Vitaminler; anne karnında ki bebeğin gelişimi veya yaşamsal fonksiyonlarının işlevi açısından son derece önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenme ile vücudun ihtiyacı olan miktarı temin etmek mümkündür. Dolayısıyla anne ve bebeğin sağlığı için mutlaka günlük yeterli miktarda vitamin tüketmesi gereklidir.
• Mineraller; anne ve bebeğin vücudunda gerçekleşen metabolik dengenin devamı için son derece önemli bir besin kaynağıdır. Eksikliğinde olası sorunların engellenmesi için oruç tutan anne adayının her gün yeterli miktarda alması önerilir.
Oruç tutanlar sahur ve iftarda, aşırı tuzlu tüketimden kaçınılmalıdır. Özellikle kızartma gibi midelerini rahatsız edici besinler tercih etmemelidir. Beslenme programı açısından zorluk çeken gebelerin, beslenme uzmanı tarafından yardım alması daha uygundur.
Hamilelikte Oruç Tutmanın Anne ve Bebeğe Zararları Nelerdir?
Annenin doktora danışmadan ve bilinçsiz bir şekilde oruç tutması, bebeğinin sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle sağlıksız ve düzensiz beslenme sonucunda düşük doğum ağırlıklı bebek doğurmak, erken doğum ve prematüre doğum gibi durumlarla karşılaşma olasılığı yüksektir.
Hamileliğin ilk aylarında oruç tutmanın olumsuz etkileri daha çok görülmektedir. Bulantı ve kusmanın yaygın olarak görüldüğü bu dönemde, anne ve bebek için sıvı kayıplarının yaşanması sık karşılaşılan durumlar arasındadır.
Bu konuda hamilelikte mide bulantısı için ilgili içeriği okuyarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hamilelik döneminde oruç tutan annelerin, dehidrasyon olarak bilinen vücutlarında sıvı kaybı görülebilmektedir. Dehidrasyon, uzun süre sıvı eksikliğinde ortaya çıkar. Böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Dehidrasyon, tedavi edilmediği takdirde çok daha kötü sonuçlar doğurur.
Uzun süre aç kalmanın neden olduğu bir diğer durum ise; annenin kan şekerinin ani düşmesiyle oluşan hipoglisemi tablosudur. Oruçlu anne karnında ki bebek için son derece tehlikeli olan hipogliseminin, gebeliğin son trimesterinde ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Dolayısıyla bebek gelişimi için son derece önemli olan gebeliğin son ayları, oruç tutma açısından tehlikeli olabilmektedir.
Sonuç olarak hamilelikte oruç tutmak isteyen anne adayları yukarıda yazdıklarımızı göz önüne alarak karar vermesi gerekir. Özellikle de doktorları ile görüşerek tutmanın sakıncalı mı değil mi gibi konularda bilgi alarak karar vermesi gerekiyor.
Ben açlık zamanları baş dönmesi sürekli yaşadığım için tutamadım Allah affetsin