Hamilelikte Saç Boyama (Saç Boyanır mı?)
Gebelikte saç boyama konusu, annenin ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Çünkü gebelik döneminde saç boyasının bebeğe zararları ortaya çıkabilmektedir. Saç boyalarından kaynaklanan alerjik reaksiyonların hepsine yakını, parafenilendiamina (PPD) adlı bir organik bileşenin bağışıklık sisteminde ortaya çıkardığı etkiler ile alakalıdır.
Sürekli saç boyamanın da saç boyası alerjisi ile sonuçlanacağı söylenebilir. Fakat parafenilendiamina maddesine karşı ortaya çıkan alerji, genetik yatkınlıktan da kaynaklanabilen bir durumdur. Fakat alerji belirtileri genel olarak ikinci boyamadan sonra görülmektedir. Bundan dolayı, belirtiler yokken bile saç boyası alerji testi uygulamak doğrudur.
Bu test, “yama testi” adıyla da bilinen yaygın bir alerji testidir. Bazı hastanelerde uygulanan alerji testi, vücut reaksiyonlarının değerlendirileceği maddeleri içeren bantların sırta yapıştırılması ile yapılır. Yaklaşık olarak 48 saat boyunca bu bantların çıkarılmaması ya da ıslatılmaması gerekmektedir. Daha sonra ise bantların altında kalan bölgelerin, bu maddelere karşı gösterdikleri reaksiyonlar uzman hekim tarafından incelenerek alerji teşhis edilir.
Saç Boyası Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Saç boyası alerjisi belirtileri kişiden kişiye farklıdır. Fakat en çok ciltte kızarma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca yüz şeklinin bozulmasına yol açabilecek seviyede olan ödemler de ortaya çıkabilmektedir. Deride kabuklanma ve kaşıntı da diğer belirtiler arasında bulunur.
Saç Boyası Bebeğe Zararlı Mıdır?
“Saç boyası kana geçer mi?” sorusunu soranlar için, boyalardaki kimyasalların saç derisi aracılığıyla kana geçtiği söylenebilir. Dolayısıyla “Saç boyası bebeğe zararlı mıdır?” sorusuna kesin bir cevap verilemese de gebelik döneminde saç boyama doğru bulunmaz.
“Hamilelikte nelere dikkat edilmelidir?” sorusunun cevabını arayan anne adayları, özellikle saç boyama konusunda da dikkatli olmalıdır. Çünkü hamileliğin ilk 3 aylık döneminde saçların boyatılması, bebeğin sinir hücrelerinde ve gözlerinde ciddi sağlık problemlerine yol açar.
Hatta nöroblostom adlı bir kanser türünün saç boyalarındaki kimyasallardan kaynaklanması mümkündür. Fakat bu konuda kesin bilgi yoktur. Özellikle gebelik döneminde saç boyama için uygun olduğu düşünülen bazı bitkisel boyaların kullanılması da tavsiye edilmemektedir. Tüm saç boyalarının içerisinde, belli oranlarda kimyasal maddeler bulunur ve bunların kan dolaşımı ile bebeğe ulaşma riski yüksektir.
Hamilelikte Kaçıncı Ayda Saç Boyatılır?

Hamilelikte saç boyama konusu ile alakalı olarak en çok sorulan sorulardan biri de “Kaçıncı ayda saç boyatılır?” sorusudur. Eğer saçtaki beyazlıkların kapatılması gerekiyorsa bu dönemde saç boyatılabilir. Fakat saç boyama işleminin kesinlikle 4. aydan sonra yapılması önemlidir. Çünkü boyalarda bulunan kimyasal maddelerin ilk 3 aylık dönemde vücudu daha fazla etkileyebileceği bilinmektedir.
Ben boyadım hiç sıkıntı olmadı çok şükür