Hamilelik

Hamilelikte Stres Nasıl Yönetilir?

Hamilelik sırasında biraz endişeli hissetmek son derece normaldir. Haftalar geçtikçe, iş hayatına veya ev sorumluluklarına ayak uydurmak daha zor hale gelir. Belki de hamilelik sırasında stresin tehlikelerini duymuşsunuzdur, bu da size bir endişe sebebi daha verebilir.
Doğum ve jinekoloji uzmanları, stresin hamilelik üzerindeki etkilerini araştırdılar ve bu günlük stres seviyesi azaltılabildiğinde anne ve bebek için birçok kanıtlanmış sağlık yararı olduğunu keşfettiler. Böyle bir durumda endişelenmek yerine, hem anneliğe yolculuğunuzu kolaylaştırmak hem de çocuğunuzun huzurla çevrili olarak gelişmesine izin vermek için günlük yaşamdaki gerginliği ve endişeyi azaltmak stresli olaylardan kaçınmayı deneyin.

Stres Hamileliği Nasıl Etkiler?
Stres, zihnin yaklaşmakta olan tehlike olarak algıladığı şeye hızlı tepki vermeye hazırlık olarak vücudun sistemlerine ek bir hormon yükü yükler. Üretkenlik noktasını aşan şeyler için endişelendiğimizde, bu sürekli düşük seviyeli stres hissi, bebeğin gelişimini etkileyebilecek ve erken doğum yapma riskini artırabilecek yüksek seviyelerde kortizol ve diğer hormonlar üretir.
Gebelikte stresin bazı etkileri şunlardır:

  • İlk üç aydan sonra devam eden mide bulantısı ve sindirim güçlükleri
  • Yorgunluk veya bitkinlik; uyumakta zorluk
  • Kronik ağrı, şişme veya vücut ağrıları
  • Bebeğin sağlığı, doğum veya ebeveynlik konusunda sürekli endişe
  • Mali durum veya güncel olaylar hakkında artan endişe duyguları
  • Bunalmış veya depresif hissetmek
stresli2

Hamileliğiniz Sırasında Stresi Nasıl Yöneteceğinizi Merak ediyor musunuz?
Bu stresli duygular yaşam tarzı ve zihniyet değişiklikleri ile etkisiz hale getirilebilir, bu da sağlığınızı ve bebeğinizin gelişimini hayatınızın merkez noktası yapar. Çocuk yetiştirmek tam zamanlı bir iştir. Diğer şeylerin daha düşük bir önceliğe sahip olmasına izin vermek sadece doğal ve doğru değil, aynı zamanda kontrolünüz dahilinde sağlıklı bir karardır.
İlk olarak, kaçınılması gereken bazı şeyler arasında insanlardan uzaklaşmak, aşırı uyumak ve gereğinden fazla yemek yemek yer alır. Hareketsizlik de gelişen sorunun belirtileri olabilir. Kadınların hamilelik sırasında gevşemeye odaklanmak için zaman ve yer bulma yollarından bazılarına bakalım.

Kendinize Bir Mola Verin
Geçmişte “evet” dediğiniz şeylerin çoğundan geri adım atmak için mükemmel bir zaman olabilir. Bu, olmaya çabaladığınız ebeveyn olabilmeniz için rahatlama zamanıdır.
Evinizi tertemiz bir şekilde temizlemek konusunda endişelenmeyin. Yorucu gönüllülüğe veya fazla mesaiye kibarca hayır diyebilirsiniz. Yardım isteyebilir ve teklif edildiğinde kabul edebilirsiniz! Kendinize rahatlama izni verin.

Karnınızdaki Bebeğinizle Konuşun
Yaklaşık 23 haftalık gelişimden itibaren bebeğinizin sesinizi duyabileceğine inanılır. Stres veya endişe hissettiğinizde karnınızı ovmak ve çocuğunuzla sakin bir şekilde konuşmak için kendinize zaman ayırın. Şarkı söylemek veya kitap okumak, zihinsel bir mola vermenize yardımcı olabilir ve çocuğunuzu rahatlatırken, özel bir öz farkındalık ve derinlemesine düşünme anında rahatlayabilirsiniz.

Yapılacaklar Listesinin Kontrolünü Elinize Alın
Bebeğiniz için güvenli ve sevgi dolu bir ortam yaratma konusundaki net niyetinize odaklanarak oturup derin nefes alabilirsiniz. Daha sonra doğumdan önce yapmanız gerekenlerin bir listesini yapın. Her maddeye kimin yardım edebileceğini ve hangisini kendiniz yapmanız gerektiğini düşünün. Olması gerekenler listesinin üstesinden her seferinde gelinemez bu yüzden bunu tek başınıza yapmanıza gerek yok.

Vücudunuzdaki Değişiklikleri Bekleyin ve Kabul Edin
Erken gebelikte gelen stresin şiddeti zamanla daha da büyüyebilir. Bazı kadınlar ikinci üç aylık dönemde kendilerini enerji dolu hissederken, çoğu bunu hissetmez. Haftalar geçtikçe vücudunuz değişecek ve fiziksel yetenekleriniz onunla birlikte değişecek. Sisteminiz değişen hormon seviyelerine tepki verdiği için normalden daha duygusal hissedebilirsiniz. Vücudunuzu dinleyin ve gerektiğinde dinlenmek için zaman ayırın.
Yeme alışkanlıklarınız değişebilir ayrıca hamileliğiniz boyunca iyi beslenme önemlidir. Gün boyunca küçük öğünler yiyin ve kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Bol miktarda su tüketmek ve besin değeri yüksek şeylerle beslenmek bebek için iyidir. Ayrıca bu durum kan şekerinizi iyileştirebilir, ruh halinizi iyileştirebilir ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Doktorunuza Danışarak Egzersiz Programı Hazırlayın
Kadın doğum doktorunuz sizi sadece formda tutmakla kalmayacak, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel stresi de azaltacak uygun egzersiz programlarına yönlendirebilir. Her kadının ihtiyaçları farklıdır ve doğuma yaklaştıkça değişecektir. Çoğu zaman, bu egzersizler stres ve hamilelik için önerilir:

  • Kas ve zihnin gevşemesi için esneme ve derin nefes alma
  • Dikkatli meditasyon içeren doğum öncesi yoga dersleri
  • Ruh halini ve sağlıklı uyku düzenini iyileştiren yürüyüş yapmak
  • Sakinleştirici bir aktivite olan yüzme veya su egzersizi, ağrılı eklemleri ve kasları rahatlatır
  • Rahatlama masajı veya diğer rahatlatıcı spa uygulamaları
  • Çoğu durumda, günde 20-30 egzersizler önerilir; Her gün 10 dakika kadar bile egzersiz yapmak stresi azaltır, kan basıncını düşürür ve uyku düzeninizi iyileştirir.
stresli

Düşüncelerinizi Söylemekten Çekinmeyin
Hala o stresli düşüncelere sahipseniz ve bunu üzerinizden atamıyorsanız biriyle konuşma zamanı gelmiştir. Sizi endişelendiren şeyleri dile getirmek, genellikle tekrar eden endişe döngüsünü durdurur. Bunları biriyle konuşarak, duygularınızın arkasındaki nedenleri analiz edebilir ve bunlara çözüm arayabilirsiniz. İletişim, kaygıyı azaltmak için güçlü bir araçtır. Sizi önemseyen insanların ne hissettiğinizi bilmelerine izin verin ve onların düşüncelerinin ve deneyimlerinin faydalarını görün.
Eşinizin de kendi endişeleri olabilir. Bunları birbirinize itiraf etmek, gelecekle birlikte yüzleşirken ikinizin de daha güçlü hissetmesini sağlar. Bu stresi paylaşın ve kendinizden emin bir şekilde yolunuzda ilerleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu