Hamileyken Adet Olunur Mu? Üstüne Görme Nedir?
Hamileyken adet görmek kadınlar arasında en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Hamileyken adet görmek mümkün mü gibi sorular kadınların hekimlere sorduğu ve birbirleri arasında en çok konuştuğu konular arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise nadiren de olsa rastlanılan durumlardan kaynaklanmaktadır.
Ancak bu durum tıp dilinde adet dönemi olarak sayılmamaktadır. İmplantasyon kanama olarak görülebileceği gibi bu durumun neden oluştuğu ya da kimlerde oluştuğu da net bilinmemektedir. Bilinen en önemli bulgunun genetiksel bir faktörden kaynaklandığıdır. Eğer aile öykünüzde daha önceki gebeliklerde böyle bir durum yaşandı ise sizlerde de yaşanabilme ihtimali vardır. Ancak gebelikte her kanama implantasyon kanaması sayılmamakta ciddi sebeplerin habercisi de olmaktadır.
Hamileyken Adet Görülür Mü?
Hamileyken adet görme tıp dilinde implantasyon kanama olarak lanse edilmektedir. Yani halk arasında yerleşme kanaması ya da üstüne görme olarak bilinir. Bu kanama döllenmeden sonraki 3-10 gün arasında görülmektedir. Sebebi ise embriyonun rahme yerleşirken damarlara baskı yapmasından kaynaklanmaktadır. Ancak her kanama maalesef ki üstüne görme kanaması olmamaktadır. Yerleşme kanaması normal adet kanamasından daha seyrek düzensiz ve pembemsi kıvamdadır.
Hamileyken adet görmek aslında normal sayılan durumlar arasında yer almamaktadır. Bu kanamaların niteliği çok büyük önem arz etmektedir. Üstüne görme kanaması yaşanıyor olsa bile anne adayı hamile olduğunu bilemediği için gündelik alışkanlıklarına devam etmekte ve bebeği tehlikeye atacak davranışlarda bulunma ihtimali oluşmaktadır. Bu sebepten dolayı gebe kalma ihtimali olan kadınların bu süreçte adet kanama renklerini ve yoğunluklarını dikkate almaları gerekmektedir.
Hamilelikte Adet Görme Ve Karın Ağrısı
Hamileliğin il ayında adet görülür mü diye merak edenler muhtemelen çelitli ağrı ve kanamalarla karşılaştığı için arayış içine girmişlerdir. Dolayısıyla bu ağrıların kaynağının tespiti çok önemlidir. Dış gebelik, servikal enfeksiyon kanaması, düşük gibi sebeplerden de görülme ihtimali olabileceği için bu tarz durumlarda mutlaka hekime başvurulmalı ve kanamanın sebebi araştırılmalıdır. Hamileyken adet görmek yoğun ve çok görülen kanamalar için anne adaylarının beklemeden muayene olması bebek ve annenin sağlığı için büyük önem arz etmektedir.
Üstüne Görme Nedir?
Üstüne görme, adetten önce başlayan genellikle 2-5 gün öncesinde görülebilen bir tür kanamadır. Pembe veya kahverengi renk tonlarında görülür. Diğer adıyla yerleşme kanaması olarak bilinir. Bu bize neden kaynaklandığını daha iyi açıklamaktadır. Yumurta ve spermin birleşmesi sonucu oluşan embriyonun yerleşmesine bağlı olarak görülmektedir. Bu da bize ne tam bir adet kanaması ne de tam bir hamilelik sonucu verir. Dolayısıyla yerleşme kanaması olan kadınlarda hamilelik olduğu tam olarak anlaşılmaz. (Op.Dr Ayşe Duman https://www.ayseduman.com/hamileyken-ustune-gorme-nedir, erişim 15.10.2021)

Üstüne Görme Nasıl Olur?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere adet kadar olmayan bir lekelenme boyutunda görülebilen bir lekelenmedir. Embriyonun yerleşmesi ve tutunmaya çalışması sonucu oluşan baskıdan kaynaklı oluşan kanamalardır. Dolayısıyla yumurtlama dönemi ve sonrasında görülen adet kanaması ile karşılaştırmamak gerekir. Zaten adet ile belirgin bir şekilde ayrılmaktadır.
Üstüne Görme Kaç Gün Sürer?
Adet kanamasının aksine daha kısa sürmesi beklenir. Genellikle 1-2 günü aşmayan lekelenmelerden oluşur. Yumurtaların dışarıya atılacağı kadar yoğun değildir. Bu nedenle de bunu bir kanama olarak değil de lekelenme olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.