Helikopter Ebeveynlik Nedir?
Anne baba tutumları çocukların davranışları ve kimlikleri üzerinde en etkili konuların başında yer alıyor. Anne babalar çocuklarının davranışlarının olumlu, kişiliklerinin gelişmesini isterken gösterdikleri tutumlarla bu durumu şekillendiriyorlar. Kendine ve çevresine güven duyma, çevreye ve insanlara saygı duyma, girişimlerde bulunma ve kendini keşfetme gibi önemli beceriler anne baba tutumları ile şekillendirilir. Demokratik, otoriter, izin verici ve aşırı koruyucu ebeveynlerin sahip oldukları temel tutumlar arasında yer alıyor.
Koruyucu anne baba tutumunun ortaya çıkmış şekillerinden birisi olan helikopter ebeveynlik çocukların gelişimlerinin ve girişimlerinin önünde büyük bir engeldir. Bu tutum içindeki ebeveynler temelde çocuklarının kendisi olmasına ve bağımsız şekilde hareket etmesine fırsat tanımaz.
Helikopter Ebeveynlerin Özellikleri Nelerdir?
Helikopter ebeveynler kendi yetiştirilme özellikleri ya da sahip oldukları karakter yapısı nedeniyle çocuklarına aşırı sınır koyma yoluna giderler. Çocukların yerine sorumluluk üstlenme, çocuk adına kararlar alma, çocuğun bağımsız hareketlerini engelleme, çocuğun hata yapmasının ve canının yanmasını engelleme helikopter ebeveynlik tutumunun temel özellikleridir.
Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren ilk olarak çevresine ve kendisine güven duyma, bağımsız hareket etme ve farklı girişimlerde bulunma becerilerini sırasıyla kazanması gerekir. Bu becerilerin kazanmasında helikopter ebeveynler bir engel olarak durmaktadır. Kendisine ve çevresine güven duymayan, girişimlerde bulunmayan çocukların başkalarına bağımlı bir şekilde hareket etmeleri olağan bir durum olacaktır.
Helikopter Ebeveynlik Çocuklara Nasıl Yansır?

Bu tutum çocukların bağımsız bir kişilik ve biricik bir birey olmasını tam olarak sağlayamaz. Çocuklar hareket ederek ve farklı ortamlarda bulunarak kendi kişiliklerini ve yeteneklerini keşfetmelidir. Bunun yerine sürekli bir göz tarafından izlendiğinin, gözetlendiğinin ve kontrol edildiğinin farkında olan çocuk öncelikle kabul edilmediğini düşünür. Sürekli hata yapma kaygısı ile hareket edeceğinden tam potansiyelle yeteneklerini keşfedemez. Sürekli kontrol edilme durumu değersizlik hissi oluşturacağından çocuğun kendisini kabul noktasında sorunlara neden olabilir.
Sorumluluklarını yerine getirme ve görev bilinci gibi önemli beceriler helikopter ebeveynlik tutumu ile yeterince şekillendirilemez. Anne ve babasından ayrı bir kişilik olarak kendisini göremeyen çocukta kimlik karmaşası ya da bastırılmış kimlik gibi durumlar gözlenebilir. Çocuğunu sürekli kontrol ederek onu koruduğunu düşünen helikopter ebeveynler çocukların bir birey olmasını büyük ölçüde engeller.
Helikopter Ebeveynler Çocuklara Nasıl Yaklaşmalıdır?
İlk olarak anne babalar çocukların gelişimi için uygun ortamı ve gerekli özellikleri sağlamayı birinci görev olarak görmelidir. Çocuğu yoğun bir şekilde kontrol etmek değil küçük sınırlar içerisinde bağımsız hareket etmesini sağlamaya çalışmalıdır. Sürekli kontrol etme ve çocuğun başına bir şeyin gelebilmesi düşüncesi gibi olumsuz genellemeleri önlemek için bir uzmandan destek almak yararlı olacaktır.
Çocukların kendi sorumluluklarını kazanabilmesi için ev içerisinde küçük sorumluluklar verilebilir. Bununla birlikte tüm aile fertlerinin ortak kararıyla belirlenecek bir aile kuralları oluşturmak da yararlı olacaktır. Özellikle katı olmayan sınırlar helikopter ebeveynlik ile oluşan bağımlı kişiliği bağımsız hale dönüştürebilir.
Ev ortamı çocuk eğitiminde yeterli gelmediğinde sportif, kültürel ve sanatsal farklı etkinliklere yöneltmek çocuğun özerklik duygusunu geliştirecektir. Farklı girişimlerde bulunabilen, kabul edilen ve değer gören çocuklar, olumlu anne baba tutumu ile büyütülen çocuklardır.