Hamilelik

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Nedir, Ne Zaman Yapılmalı?

Kan uyuşmazlığı iğnesi nedir sorusu anne ve baba adayları tarafından merak ediliyor. Sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelebilmesi için anne ve babanın kan uyumunun olması gerekmektedir. Eğer kan uyuşmazlığı söz konusuysa annede ve bebekte sağlık sorunları görülebilir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Nedir?

Kan uyuşmazlığı iğnesi nedir sorusuna basit şekilde anne ve baba adayının Rh pozitif ve negatif kan gruplarına sahip olmaları halinde yapılan iğnedir şeklinde yanıt verilebilir. Başka bir deyişle Rh uyuşmazlığının engellenmesi için bu iğne yapılmaktadır. Gebeliğin farkına varıldıktan sonraki anda veya hamileliğin 10’uncu haftasında anne adayından kan örneği alınarak test yapılmaktadır. Söz konusu testte Rh farklılığı tespit edildiğinde gebeliğin 28’inci haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaktadır. Bu iğnenin içeriği anti-D immunglobulin’dir.

Kan Uyusmazligi Ignesi Nedir4

Rh uyuşmazlığı olarak bilinen durum şu şekildedir; şayet anne – ve baba + Rh kan grubunda çocuk sahibi olursa ilk bebeğin Rh+ olması durumunda bebekte sorun oluşmaz. Fakat ilk bebek Rh + olması annede Rh’a karşı antikorlar geliştirir. Bu antikorlar ilk gebelikte yavaş hızda olduğundan bebeğe genelde sirayet etmez ve ilk bebek de bu durumdan etkilenmeyebilir. Fakat ilk gebelik sonrasında oluşan söz konusu antikorlar sonraki gebelik süreçlerinde bebeğe hızlıca geçecek şekilde anne kanında bulunurlar. Dolayısıyla ikinci ve sonraki gebeliklerde anne kanında çoğalmış olan antikorlar bebekte kırmızı kan hücrelerini yok etmektedir.

Haliyle anne ikinci bebeğine hamile kaldığında ikinci bebek Rh+ ise annedeki antikorlar bebek kanına geçmesi itibariyle bebekteki kan hücrelerini yok etmeye başlarlar. Bu yüzden de kan uyuşmazlığı varsa ilk andan itibaren iğne ile önlem alınmalıdır.

Bunun yanında kan uyuşmazlığı daha önceden tespit edilemeyebilir. Bu yüzden hamilelik sonrasında doktor kontrollerinin aksatılmaması ve doktorun tavsiyelerine göre hareket edilmesi önemlidir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Yaptırmadım, Bir Şey Olur mu?

Kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmadım bir şey olur mu sorusu bu iğneyi yaptırmayanlar tarafından merak ediliyor. Bu soruya net yanıt verebilmek için öncelikle anne adayının kaçıncı hamileliğini yaşadığını bilmek önemlidir. Özellikle ilk hamilelikte söz konusu iğne yapılmamışsa bu durum sonraki gebelikler için ciddi sorunlar oluşturabilir.

Kan Uyusmazligi Ignesi Nedir3

Genel olarak gebelik sürecinde kan uyuşmazlığı için iğne yaptırılmadığında bebeğin doğumu sonrasında görülecek sarılık durumunun iyileşmesi uzayabilir ve farklı müdahaleler gerekebilir. Hamilelik sürecinde de bebeğin gelişimini engelleyebilir ve felç gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca annenin de sonraki gebeliklerinde sorunlar oluşabilir ve düşük görülebilir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Fiyatı Ne Kadar?

Kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatı iğneyi piyasaya süren ilaç firmalarına göre değişmektedir. Başka bir deyişle iğne fiyatları çeşitlilik gösterir. Özel hastanede iğne yaptırılıyorsa iğnenin ücreti hastadan tahsil edilir. Devlet hastanelerinde ise kan uyuşmazlığı iğnesi ücretsiz yapılmaktadır.

  • Thogam Anti RH Immun 1 Flako: 370 TL,
  • Immunorho 1 flakon: 415 TL,
  • Winrho 600 iü flako: 405 TL,
  • Winrho 1500 iü 1 flako: 450 TL.

Hamilelikte Kan Uyuşmazlığı İğnesi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelikte kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırma süresi kan uyuşmazlığının tespiti sonrasında gebeliğin her 28’inci haftasıdır. Genel olarak bu süre 28 ve 34’üncü haftalar arasına da sarkabilir. Fakat ciddi bir sorun olabileceği için tespit sonrasında doktorun önerisiyle bir an önce iğnenin yaptırılması yararlı olacaktır.

Kan uyuşmazlığından etkilenmiş olan bebeğe ise farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hafif Rh uyuşmazlığından etkilenen bebekler için bilirubin adı verilen ışıklar kullanılarak fototerapi yapılmaktadır. Bu ışık bebekte sarılığa yol açan bilirubini dışarıya atmasına yardımcı olur. Söz konusu durumdan ciddi şekilde etkilenen bebekler için ise kan değişimi yapılabilir. Çok nadir durumlarda uyumsuzluk eğer şiddetliyse bebeğin doğumu öncesinde veya sonrasında özel kan transfüzyonları da yapılabilir.

Kan Uyusmazligi Ignesi Nedir2

Bu değişim kanları bebeğin kanının Rh negatif kan hücreleriyle değiştirmektedir. Böylece kırmızı kan hücrelerinin seviyesi sabitlenir ve bebeğin halihazırda kan dolaşımında olan Rh antikorlarından kaynaklı olan hasarın da en aza indirgenmesi sağlanır. Sarılık gibi sorunlar için bahsedilen yöntem ile tedavi sağlamak mümkündür. Ancak anne karnındayken uyumsuzluk yüzünden beyin fonksiyonlarının zarar görmesi halinde doğrum sonrasında uygulanacak tedaviler de zahmetli olacaktır.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Nereden Yapılır?

Kan uyuşmazlığı iğnesi normal enjekte yöntemlerine benzer ve kısa sürede gerçekleştirilir. Bunun için kaçla ya da kol tercih edilebilir. Ayrıca iğne toplardamar içine de yapılabilmektedir. En uygun yapılış yöntemine doktor karar verecektir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Sağlık Ocağında Yapılır mı?

Kan uyuşmazlığı iğnesi sağlık ocağında da yapılabilmektedir. Ancak bunun için önceden aile hekiminden randevu almak ve konuyla ilgili detaylı bilgi almak yararlı olur.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Yan Etkileri Neler?

Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri her ilaçta olduğu gibi görülebilir. Uygulandığı bölgede kısa süreli acı, kızarıklık, şişlik ve sertlik gösterebilir. Bunun yanında nadir olarak da kusma, bulantı, döküntü ve nefes darlığı gibi sorunlar iğne sonrasında görülebilir. Eğer bu belirtiler görülüyorsa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Aç Karnına mı Yapılır?

İğnenin yapılması için aç veya tokluk durumu fark etmemektedir. Dolayısıyla her iki durumda da uygulanabilmektedir.

Not: Bu yazı bir doktor tarafından yazılmamıştır. Bu yüzden sorunla ilgili olarak kesin bilgilere ulaşmak için doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu