Kardeş Kıskançlığı İle Baş Etme Yolları
Kardeş kıskançlığı genellikle küçük yaş diyebileceğimiz çocukluk döneminde karşılaşılabilen bir sorundur. Özellikle yeni doğacak kardeşini henüz anne karnındayken kıskanma güdüleri oluşabilir. Bundaki en önemli neden tüm ilginin artık onun üzerinde olacağı düşüncesidir. Oysaki anneler bilir ki evlatlar arasında bir ayrım yoktur. Tabi küçük olan daha fazla ilgi ve sevgi isteyebilir bu da yetişkinlerin güdüsüdür. Oysa her ne kadar öyle olsa bile ikisi arasındaki dengeyi kurmak ve büyük kardeşe bu ilgi eksikliğini hissettirmemek başta annenin, babanın ve tüm aile fertlerinin dikkat etmesi gereken konudur.

Bu konuda çocukların aklı ve psikolojisi doğal olarak yetişkinler gibi çalışmaz. Kendi benimsedikleri, öngördükleri şeyleri düşünür ve uygularlar. Dolayısıyla onlara bunu aşılamak ve doğru olanı öğretmek yine ebeveynlere düşecektir. Kardeş kıskançlığının önüne geçmek için yapılabilecek basit davranışlar ve iletişim yöntemleri vardır. Bu sayede bu kıskançlığın önüne geçilebilir ya da en aza indirilebilir.
Yapılacakların en başında bana göre henüz anne karnındayken iletişim kurmak gerekir. Büyük olan kardeşe annesinin karnındaki bebeği tanıştırıp onunla iletişim kurmasını sağlamak gerekir. Kendisinin de aynı süreçten geçtiği, bir zamanlar onun da karnında ve küçük olduğu anlatılmalıdır. Yeni doğacak bebeklerinin kendisine rakip olmadığını, yerini almayacağı tam tersine onunla birlikte oynamak için doğacağı izah edilebilir. Bu sayede kıskançlığın ilk evresinde önemli bir adım atılmış olur.
Kardeş kıskançlığı sadece yeni doğacak bebek ile büyük çocuğun arasında olmaz. Doğduktan sonra ilerleyen zamanlarda çocukluk dönemlerinde iki kardeş arasında da gerçekleşebilir. Yani 3 ve 4 yaşındaki çocuğun kardeş kıskançlığı buna örnek gösterilebilir. Kendisinden büyük veya küçük olan kardeşini farklı nedenlerden dolayı kıskanabilir. Burada aileye düşen bunun tespitini doğru yapmak olacaktır. Bu kıskançlığın nedeni ilgi ile mi alakalı yoksa yemek, oyuncak, hediye ve ödül dağılımında eşit olmadığı düşüncesinden dolayı mı kaynaklanıyor. Sebebi her ne olursa olun bunu tespit etmek ve düzeltmek sorunu ortadan kaldırmak anne ve babasının görevidir.
Bu gibi durumlarda yapılabilecek olan kardeşler arası dengeyi kurmaktır. Burada özellikle vurgulamak isterim ki önemli olan denge kurmaktır. Birisi kıskanıyor diye ona daha fazla ilgi göstermek ve diğerinden üstün tutmak ayrı bir yanlış olacaktır. Bu defa da diğer çocuğun gelişimine ve psikolojisine etki edebilir. Yani birinin kıskançlığını gidermek için diğerini bozmak yerine denge kurarak eşit yaklaşmak gerekir. Tabi ki her anne ve baba çocuklarının tamamına eşit yaklaşıyordur ama farklı sebeplerden dolayı fark etmeden basit hatalar yapılabilir. Bizler umursamasak, önemli görmesek bile çocukların dikkatinden kaçmayacaktır.

Sadece kardeşi olan çocuğun psikolojisi değil ikiz kardeşlerin durumu da yukarıda saydıklarımızdan farklı olmayacaktır. Tek ya da çift yumurta fark etmeksizin ikiz kardeşler arasında dahi kıskançlık olabilir. Genellikle ikizlerin aynı giyinip, saçlarına kadar aynı tıraşı olduklarına denk gelmişsinizdir. Aslında buradaki etken ikiz olduklarını göstermenin yanı sıra ikisine de aynı şekilde yaklaşıldığını göstermektir. Yani birine alınan bir elbise veya oyuncak diğerine farklı bir model alındığı zaman dahi kıskançlık oluşturabilir. Sonuçta çocuk büyütmek gerecekten zordur. Sadece yetiştirmek değil onları ev içinde idare etmekte ayrı bir meziyettir.