Kolik Bebek Ne Demektir? Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Genellikle tüm bebekler 15. günden itibaren ağlamaya başlar. Ancak normal olan bu ağlama krizlerinin belirli bir süre devam edip bitmesidir. Ağlama krizleri ortada hiçbir sebep olmaksızın başlıyor olabilir. Olması gerekenden daha uzun sürüyor ise miniğin kolik bebek olma ihtimali yüksektir.
Haftanın en az 3-4 günü, günde en az 4 saat aralıksız ağlayan ve bir türlü sakinleştirilemeyen bebekler kolik bebek olarak adlandırılır. Bu ağlama krizlerinin günün hangi anında olacağı da hiç belli olmaz. Kolik bir bebeği, olmayan bir bebekten somut olarak ayıracak birtakım belirgin hareketler gözlemlenebilir. Örneğin;
- Bebek ağlarken bacaklarını karnına doğru çekiyorsa bu kolik olabileceğinin işaretlerinden biridir.
- Ağlarken ellerini, kollarını ve bacaklarını hızlıca oradan oraya savurması da kolik olan bebeklerin özelliklerindendir.
- Kolik olan bebeklerin şiddetli ağlama krizleri sırasında yumruklarını sıktıkları gözlemlenmiştir.
- Artan gaz sancılarına bağlı olarak bebeğin karın bölgesinde oluşan şişlik de koliğe işaret olarak gösterilir.
Koliğe Sebep Olan Nedenler Nelerdir?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir bebeğin kolik olmasının tek nedeni yoktur. Neyin ya da nelerin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlarca tahmin edilen birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Koliğe sebep olduğu düşünülen en önemli şey bebeğin diğer bebeklere oranla daha gazlı olmasıdır. Bebek dışardan aldığı desteklere rağmen bu gazı tam olarak çıkaramıyor ve bu da neticede uzun süren, kesintisiz ağlamalara sebep oluyordur.
- Yeni doğan bir bebeğin sindirim sistemi doğumdan sonra da gelişmeye devam etmektedir. Gelişmekte olan bu sindirim sisteminin bebeğin vücudunda yaptığı değişimlerin koliğe neden olabileceği düşünülmektedir.
- Erişkin insanlarda görülen reflü sorunu yeni doğan bir bebekte de bulunabilmektedir. Reflü probleminin mideye yaptığı baskı bebekte sıkıntı yaratacağından, uzun ağlama krizlerine sebep olabilir.

Kolik Bebek Nasıl Sakinleştirilir?
Kolik bebek elbette ki oldukça zordur. Anne ve babanın bebeğinin sıkıntı çektiğini gördüğü halde çare olamaması onlar için yıpratıcıdır. Diğer taraftan koliğe bağlı olarak gelen aralıksız ağlama krizleriyle beraber baş gösteren uykusuzluk da ebeveynler için oldukça zor bir süreçtir. Uzmanların kolik bebek konusunda yaptığı bazı araştırmalar vardır. Bu doğrultuda bu uzun ve kesintisiz ağlama krizleri için sundukları birtakım sakinleştirme önerileri bulunmaktadır.
- Bebeğin özellikle anne ile olan ten teması onun rahatlaması açısından çok önemlidir. O yüzden bu dönemde bebeğinizi sık sık kucağınıza almanız onun epeyce rahatlamasının sağlayacaktır.
- Bebeğiniz için belirlediğiniz beslenme zamanlarınız var. Ancak kolik özellikler gösteren bir bebeğe sahipseniz belirlemiş olduğunuz bu zaman dilimleri dışında da beslemeniz onu fazlasıyla rahatlatacaktır. Özellikle emziren bir anne iseniz bebeğinizi göğsünüze aldığınızda nasıl huzurlu olduğunu göreceksiniz. Çünkü meme emmek bebek için sadece bir beslenme şekli değil aynı zamanda da anneyle yakın ten teması kurup onu hissederek kendini güvende hissetmesi demektir.
- Bebeğiniz için sakinleştirici müzikler açabilirsiniz. Çünkü müziğin insan ruhundaki etkisi bebeklik yıllarından itibaren başlamaktadır.
- Sallanmak kolik bir bebeği oldukça rahatlatan bir eylemdir. Her ne kadar alıştırmak istemiyor bile olsanız sakinleşmesi için bebeğinizi ayağınızda ya da salıncak özelliği taşıyan bir beşikte sallamanız ona iyi gelecektir.