Lohusa Depresyonu (Postpartum) İle Baş Etme
Postpartum, yani doğumdan sonraki dönem lohusalık olarak tanımlanır. Lohusa depresyonu da yeni doğum yapan kadınların yaşayabileceği bir dönemdir. Bu süreç annelik fiziksel zorlukların yanı sıra ruhsal ve duygusal açıdan da çok fazla etkileşim içine girilen bir dönemdir. Bu dönemin bazı temel sorunları arasında gülerken birdenbire ağlanmaya başlanır. Hüzün hali ön plandadır. Erken dönemde tedavi yapılırsa sonuç alınması da daha hızlı olur aksi takdirde anne önce kendisine sonra bebeğine karşı olan sevgi ve ilgisini kaybetmeye başlar. Annelikle birlikte duygusal anlamda iniş çıkışlar sık sık yaşandığından üzüntü, ağlamalar, endişeler ardı arkasına gelir. Üzerine uyku sorunları ve bebekte yaşanan sorunlar da eklenince lohusalık depresyon ile tanışır.
Postpartum, doğumdan sonraki döneme denir. Dolayısıyla bu dönemde yaşanan sıkıntılar postpartum depresyon olarakta tanımlanır.
Lohusa Depresyonu
Belirtileri Nelerdir
Bu dönemde hep bir kaygı hali vardır. Bu kaygı halleri, anneliği yapamıyorum, bebeğimi emziremiyorum, sütüm gelmiyor, bebeğimi susturamıyorum, çok yetersizim, hayattan keyif almıyorum, çok sinirliyim gibi gibi bu liste uzar gider. Annelikle birlikte kuşkusuz yapılacak işler sadece bebekle kalmadığından anne adayı yapması gerekenlere yetişemez hale gelir. Kendinden uzaklaşır, sosyal hayatı biter. Hormonlarının etkisi ile de sık sık ağlama nöbetleri geçirmeye başlar.
Yeni bir anne kendinde bu belirtileri görüyor ya da hissediyorsa hiç vakit kaybetmeden gerekli tedaviye başlamalıdır. İlerlemesi halinde önce bebeğiyle, sonra ailesiyle, sonra çevresiyle olan tüm bağlantıları çıkmaza girecektir. Lohusa depresyonunda farkındalık ve bilinçli yaklaşım çok önemlidir. Lohusa depresyonu her kadında görülebilir, her kadını etkileyebilir.
Lohusalık Depresyonu Neden Olur
Lohusalık depresyonu ile tanışmak bir kaç farklı nedenden dolayı olabilir. Daha önce hayatın bir döneminde depresyona dair bir durum yaşanması olabilir. Bazen istenmeyen gebeliklerde, anneliğe hazır olunmayan durumlarda, doğum korkusu olma halinde de olabilir. İlk gebeliklerde, zor geçen hamilelikte, zor bir doğum deneyiminde, sağlık problemi olan bir bebek sahibi olunduysa gibi sebepler de yol açabilir. Bazı özel durumlardan biri de eşle sorunlar varsa, ekonomik sıkıntı varsa hepsi birer depresyon oluşumuna nedendir.

Lohusa depresyonunun geçmesi, iyileşme süreci tamamen yaşanan durumun ağır ya da hafifliğine bağlıdır. Bazen kısa sürede tedavi edilebileceği gibi bazen de daha uzun sürebilir. Yeni anne adayına destek çok önemlidir, özellikle eş desteğinden yoksun kadında görülmesi kaçınılmazdır. Bu konudaki başka hikayeleri incelersek sorunların ortak olduğunu görebiliriz. Lohusa dönemi demek aynı zamanda annenin kendine de özen göstermesi dikkat etmesi gereken dönemdir. Fiziksel bakımının yanı sıra dengeli beslenmeli ve uyuması için bir zaman dilimine ihtiyacı vardır. Bu da destekle olabilir. Yeni anne sosyal hayatından asla ödün vermemelidir. Paylaşmak rahatlatıcıdır.