Hamilelik

NST Nedir? NST Yorumlama Nasıl Yapılır?

NST, Non Stres Testi olarak tanımlarda geçer. NST testi, bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek amaçlı kullanılan bir doğum öncesi testidir. Bu işlem ile bebeğin anne karnındaki kalp atışları takip edilir. Aynı zamanda bu NST cihazı ile bebeğin hareket halindeyken veya dinlenin durumundayken de kalp atışları kaydedilir. Bu sayede herhangi bir hareket durumunda bebeğin kalp atış hızında bir değişiklik olup olmadığına bakılır. Her insan gibi bir hareket halinde kalp atışımız farklılık gösterir. Böyle bir durumda bebeğinki de kontrol edilir. Eğer hareket halinde bebeğin kalp atış hızı artmıyorsa anne karnında bebeğin oksijensiz kaldığı düşünülebilir.

NST Nedir?

Bu test genellikle hamileliğin 32. haftasından sonra yapılır. Ancak yüksek risk içeren hamilelik durumlarında ise 26-28. haftalarda yapılabilir. Ayrıca NST’yi yapabilmek için hamileliğin 3.trimestere girmiş olması gerekiyor.

NST Kimlere Yapılır?

Bu testi, her hamile kadının yaptırması gerek olmayabilir. Özellikle riskli durumlarda, bebeğin sağlık durumunu daha yakından kontrol etmek için düzenli, rutin bir şekilde bu işlemin yapılması fayda sağlar.

NST yapılmasını gerektirecek durumlar şöyledir;

  • Çoğul gebelik durumu
  • Anne adayının kronik kalp rahatsızlığı ya da yüksek tansiyon gibi tıbbi bir hastalığı
  • Doğumun 2 hafta geç olması durumu
  • Annenin varsa önceki gebeliklerinde komplikasyon yaşaması
  • Anne karnındaki bebeğin hareketlerinde yavaşlama gözlemlenmesi ya da gelişim bozukluğu durumu
  • Amniyotik sıvı kaybı
  • Kan uyuşmazlığı
  • Şeklinde sıralanır.
nst nedir

NST Nasıl Yapılır?

Bu test oldukça kolay bir testtir. Daha öncesinde herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. NST işlemine başlamadan önce annenin kan basıncının ölçümü yapılır. Kan basıncı ölçümünden sonra anne muayene masasına alınır. Daha sonrasında annenin karnına kullandığımız özel bir jel sürülerek işleme devam edilir. Jel sürüldükten sonra jelin üstüne NST cihazının bir parçası yerleştirilir. Bu parçanın sayesinde test sırasında bebeğin kalp atışları monitörize edilerek bakılır. Anne için yapılan uygulama yani rahimdeki kasılmaları da gözlemlemek için de bir cihaz annenin rahiminin üzerine yerleştirilir. Yerleştirilen bu iki parça sayesinde hem bebeğin kalp atışları kontrol edilir hem de annenin rahim kasılmaları takip edilir.

NST Yorumlama

Yukarıdaki kontrollerden sonra sancı değerlendirme ve yorumlama yapılarak duruma bakılır. Doğumun başladığını tespiti için iyi bir kontrol aracıdır. Doğum sancısının düzeyine ve sıklığına göre doğumun başladığı tespit edilir. Yada yeterli referanslara ulaşmamışsa ilerleyen zamanda tekrar edilir.

Doğumdan sonra yaşanabilecek sorunlardan biri olan Lohusa Deprasyonu hakkında bilgi alabilir ve dikkat etmeniz gereken konuları inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

NST’ye kaçıncı haftada girilir?

Genellikle 32. hafta itibari ile gidilmeye başlanır.

NST ne için yapılır?

Doğum öncesi bebeğin sağlığını ve durumunu kontrol etmek için yapılır.

NST de kalp atışı kaç olmalı?

Normal şartlarda kalbin 120 ile 160 arasında atması beklenir.

NST ücreti ne kadardır?

Sigorta durumunuza göre değişebileceği gibi devlet ve özel hastanelerde de farklılık görülebilir.

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu