Nub Teorisi Nedir? (Bebeğin Cinsiyetini Öğrenme)
Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren bebeğin cinsiyetini öğrenmeyi sağlayan nub teorisi bu konuda ortaya konulan bir görüştür. Bilimsel temelli bir yöntem olan teori yüzde yüz sonuç vermese de doğumdan önce bebeğin cinsiyetini öğrenmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Ancak nub teorisinden yararlanmanız için 12 haftalık hamile olmanız gerekir.
Anne adayları hamilelik sürecinde bebeklerini kucağına almak için heyecanla gün sayar. Ancak bu süreçte heyecanla bekledikleri bir şey daha var. Bebeğin cinsiyetini öğrenmek! Bebeğin cinsel organları 20. haftadan sonra ultrasonda görünmeye başlar. Ancak nub teorisiyle bebeğin cinsiyetini daha erken tahmin etmek mümkün.
12 Haftalık Nub Teorisi Nedir?
Son yıllarda popülerleşen ve sık sık karşımıza çıkan nub teorisi %100 sonuç vermese de uzmanların sık sık kullandığı bir yöntemdir. Hamileliğin 11 ila 13. haftasında bebeklerin bacakları arasında genital tüberkül adı verilen bir çıkıntı olduğu gözlemlenir.
“Bebeğin ultrasonda genital tüberkül adı verilen çıkıntısından cinsiyeti anlamak” olarak da adlandırılan bu yöntemde bebeğin erkek mi kız mı olduğu anlaşılır. Başın açısı omurgadan 30 derecenin altındaysa bebeğin kız olduğu, 30 derece ve üstü ise bebeğin erkek olduğu söylenir. Ultrason taramasının dikkatle yapılması sonucu açı belirlenir.
Nub Teorisi Cinsiyet Tahmini Ne Kadar Doğrudur?
Yöntemin doğruluk oranı ulatrasonun zamanlamasına bağlıdır. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica dergisinin yayınladığı araştırmaya göre ilk trimeseterde ( 9 aylık hamilelik dönemi) gebe olan 496 kadının ultrason taramaları yapıldı. Tarama sonucunda enital tüberkülün açısındaki farklılık ile bebeklerin cinsiyeti belirlendi. Tarama testleri daha anormallikleri değerlendirmek için daha sonra birleştirildi.
Cinsiyet belirleme doğruluk oranı 11. haftada %71.9 olarak belirlendi. 12. haftada %92 olarak ve 13. haftada %98.3 olarak belirlendi. Sonuç olarak doğruluk oranın en yüksek olduğu 12. haftadan sonradır. Teori uygulanırken bebeğin ölçüme uygun pozisyonda olması da doğruluk oranı üzerinde etkilidir. Bu nedenle yöntemin doğruluk oranı değişkenlik göstermektedir.
Ayrıca bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur merak ediyorsanız ilgili yazıyı okuyabilirsiniz.
Nub Teorisi Hesaplama Nasıl Yapılır?
Bebeğin ultrason görüntüsündeki profili ya da yan görünümüne sigital düzlem denir. Bu yüzden çıkıntı açısı bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılan sagital işaret olarak isimlendirilir. Teorinin hesaplama aşamaları şu şekildedir:

Tablo Çizimi Yapılır
Öncelikle taramanın sigital görüntüsünü düşünün. Ardından bebeğin taban omurgasını belirleyin. Bu görüntüde görebileceğiniz teknik olarak lumbosakral cilt yüzeyi olarak adlandırılan alt çizgidir. Bu nub teorisindeki referans çizgisi haline gelen kuyruk kemiğinin hemen üstündeki sırtın en alt kısmıdır.
Çıkıntı Çizgisi Çizilir
Taban çizgisi işaretlendikten sonra yumruk bulunur. Ultrason görüntüleri her zaman net olmayabilir. Aynı ultrason testini doğru okumak için pratik yapmak, çıkıntının bulunmasına ve tanımlanmasına yardımcı olur. Çıkıntıyı bulduğunuzda üzerini bir çizgi ile çizerek işaretleyin.
Açı Hesaplanır
Taranan görüntüde işaretlenen iki çizgi arasındaki açı hesaplanır. Açı 30 dereceden azsa ya da çizgiler paralelse bebeğin cinsiyeti kızdır. Açı 10 dereceden fazla ise cinsiyeti erkektir. Eğer bulduğunuz açı 10 ila 30 derce arasındaysa sonuç kesin değildir. Böyle bir durumda birkaç gün sonra nub teorisi taraması yaparak cinsiyeti öğrenmeye çalışabilirsiniz.