Bebek

Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Tedavisi

Pişik, bebeğin cildinde oluşan kızarık ve kabarık bir görüntüdür. Bebeklerin yaşamının ilk yıllarında sık sık pişik olabilir. Bebeklerde huzursuzluğa neden olan bu cilt problemi tedavisi kolay olan bir cilt problemidir.

Bebeğin cildi hassastır ve bez taktığı için çok nemlenip çok az hava alıyor. Genellikle dışkısını yapan bebeğin bezini geç değiştirdiğinizde bebeğin poposunda bu tahrişi görürsünüz. Geç değiştirilen bez ile mantar ve bakterinin çok hızlı yayılma ihtimali olur. Pişik eğer tedavi edilmezse mantara dönüşebilir.

Sadece kalça ve popo kısmında değil, özellikle yenidoğan bebeklerin koltuk altı ve boyun kıvrımlarında da gerekli hijyen sağlanmazsa pişik oluşabiliyor.

Bebeklerde Pişik Neden Olur?

Çoğu anne pişiği kullandığı bez markasına bağlamıştır. Günümüzde artık pişik yapacak bebek bezi markası neredeyse kalmadı. Bebek bezlerinin üretiminde artık daha çok emicilik ve daha çok hava alan ürünlerin yapılması tercih edilerek üretim yapılıyor. Özellikle bebeklerde pişik neden olur sorusuna net yanıt bulmak için yazımızın devamını daha dikkatli okumanızı öneririz.

Pişik oluşmasının başka bir nedenin bebeğinize yedirdiğiniz yiyeceklerin olduğunu biliyor musunuz? Acı, asitli ve çok baharatlı yiyecekler bebeklerde pişik olmasına neden olur. Diş çıkarma döneminde bebeğin sindirim sisteminin normal zamandan biraz hareketli olması da bebeğinizi pişik yapabiliyor. İshalli hastalıklarda çok dikkat etmeli ve bebeğin bezini hiç beklemeden hızlı bir şekilde değiştirmelisiniz.

pişik neden olur

Anne Sütünün Pişiğe Etkisi

Anne sütü ile beslenen bebekler, ek gıda alan bebeklere göre daha az pişik olurlar. Anne sütü alırken hijyen kurallarına dikkat edilmesine rağmen sık sık pişik olan bebekte uzmanlar anne sütünden bebeğe geçen bir yiyeceğin reaksiyon yapıp alerji yaptığını düşünür ve anneye belirli bir diyet uygulanır. Anne çocuk beslenmesi düzene sokulur.

Pişik Tedavileri Nelerdir?

Pişik problemini yaşamayan bebek yoktur. Önemli olan erken fark ederek erken tedaviye başlamaktır. Pişik olmasını önleyen koruyucu birçok kremler piyasada mevcut. Onları kullanarak veya cildini kuru tutarak pişiği önleyebilirsiniz. Pişiği tedavi etmek için yine piyasada bulunan kremleri kullanıp erken müdahale etmelisiniz bakteri veya mantara dönüşürse yine doktorunuzla görüşmelisiniz ve size gerekli mantar kremlerinden verecektir.

Kaçırılan bir bez değişimi bebeğinizde en büyük etkendir. Pişik oluşmaması için hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin altını sık sık değiştirmelisiniz.

Henüz mini minnacık olan yavrumuzun bebek banyosu nasıl yapılmalı dikkat ediyor musunuz?

Ayrıca pişik sadece bez bağlanan bölgede değil vücudun başka yerlerinde de olabilir. Bunun en yaygın görüldüğü yerlerden biri de boyun bölgesidir. Aynı şekilde bebeklerde boyun pişiği de benzer sebeplerden dolayı çıkabilir. Peki boyun bölgesinde veya başka yerde pişik neden olur sizce? Sebebi genellikle yukarıdaki açıklamaların benzeri şeklindedir. Yeterince temizlenmeyen, hijyen tutulmayan ve hava almayan her bölgede benzer sorunların çıkması muhtemeldir.

Her halukarda bebeklerde pişik tedavisi hakkında çok daha fazla ve doğru bilgiye ulaşmak için doktorunuzla görüşmenizi öneriyoruz.  

2 Yorum

  1. Bez geç değiştirildiğinde oluyor bizde ek gıdaya geçiş yaptık çok karşılaşıyoruz bu durumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu