Sezaryen Doğum Nedir? Sezaryen Sonrası Nasıldır?
Sezaryen doğum, bir doktorun karnınızda ve rahminizde bir kesim yaparak bebeğinizi oradan dışarı çıkardığı bir ameliyattır. Doğuma başlamadan önce bir sezaryen doğum yapmayı istediğinize eminseniz, buna planlı sezaryen denir. Siz ve doktorunuz kısa sürede sezaryen doğumunun bebeğinizi doğurmanın en güvenli yolu olduğuna karar verirseniz. Buna acil sezaryen denir.
Sezaryen Doğum
Planlanmış sezaryen
Planlanan sezaryen genellikle hamileliğin 39. haftasından itibaren yapılır. Çünkü bundan daha erken doğan bebekler rahim dışındaki yaşam için tam olarak gelişmemiş olabilir. Bebeği daha erken doğurmanın tıbbi bir nedeni olabilir. Örneğin birden fazla bebek bekliyorsanız, sezaryen daha erken olabilir.
Planlı bir sezaryen doğumuna ihtiyacınız varsa, bir kadın doğum uzmanına görüneceksiniz. Ayrıca doğum randevularınızın her birinde bir ebe göreceksiniz. Ebe veya doğum uzmanı neden sezaryen yaptırmanızı tavsiye ettiklerini açıklayacaktır. Olası nedenler şunları içerir:
- Alçakta duran bir plasenta (plasenta previa) gibi plasenta ile ilgili sorunlar varsa
- Bebek, ters bir pozisyonda duruyorsa
- İkiz bekliyorsanız bebekler bir plasentayı paylaşıyorsa veya bebeklerden biri doğum için zor bir pozisyonda yatıyorsa
- 3 veya daha fazla bebek bekliyorsanız.
HIV veya genital herpes olan bazı kadınlara, virüsün bebeğe geçmesini önlemek için bazı durumlarda sezaryen önerilebilir.
Doğum uzmanı, sezaryen doğumunun yararlarını ve risklerini ve diğer doğum seçeneklerinizi açıklayacaktır. Bu sizin kararınız; istemiyorsanız sezaryen yapmanıza gerek yoktur.
Planlanmış bir sezaryen yaptırmayı seçebilir miyim?
Tıbbi nedenlerden ötürü ihtiyacınız olmasa bile sezaryen yaptırmak istediğinizi hissedebilirsiniz. Örneğin, vajinal doğumla ilgili ağrıyla baş edemeyeceğinizi hissedebilirsiniz. Ya da son bebeğinizle zor bir vajinal doğum yaptıysanız, aynı şeyi tekrar yaşamaktan endişe duyabilirsiniz.
Ancak sezaryen yaptırmak risksiz değildir. Siz ve bebeğiniz için bazı riskler taşıyan büyük bir karın ameliyatıdır. Doğumdan sonra iyileşmeniz muhtemelen daha uzun sürer. Muhtemelen birkaç hafta sonra biraz ağrı ve rahatsızlık hissedersiniz.
Sizi endişelendiren herhangi bir şey ve neden sezaryen yaptırmak istediğiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Onlar sizi sakinleştirebilirler. Sezaryen ameliyatının neleri içereceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir doğum uzmanı veya anesteziste görünmeyi isteyebilirsiniz.
Bazı kadınlar vajinal doğum ister ancak bununla başa çıkamayacaklarından endişe duyarlar. Böyle hissediyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla konuşun. Sizi, ihtiyacınız olabilecek her türlü duygusal desteği sunabilecek ve seçenekleriniz hakkında size daha fazla bilgi verecek bir uzmana yönlendirebilirler. Bu, bebeğinizi nasıl doğurmak istediğiniz konusunda bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir.
Sağlık ekibinizle konuştuktan sonra hala sezaryen yapmak istediğinizden eminseniz, sezaryen yaptırabilirsiniz. Bazı kadınlar tıbbi bir ihtiyaçları olmadığında sezaryen istemek konusunda kendilerini suçlu veya endişeli hissedebilirler. Ancak sağlık ekibiniz sizi yargılamayacak ve mümkün olan en iyi doğum deneyimini yaşamanıza yardımcı olmak isteyecektir. Doğum uzmanınızın doğum seçiminizi desteklemediğini düşünüyorsanız, farklı bir doktora görünmeyi isteyebilirsiniz.
Acil sezaryen
Sezaryen planlanmamışsa buna acil sezaryen denir. “Acil durum” kelimesi, kulağa son anda gelmesini ve aceleye getirilmesini sağlar, ancak bu sadece tıbbi terimdir. Genellikle acil bir durum değildir ve kendi başına sizin veya bebeğinizin tehlikede olduğu anlamına gelmez.
Acil bir sezaryen için olası nedenler şunlardır:
- Bebek içerinizde ilerlemiyorsa
- Hamilelik veya doğum sırasında vajinal kanamanız varsa
- Sizin veya bebeğinizin sağlığı hakkında endişeleriniz varsa
Sezaryen Doğum Sonrası
Sezaryen bir ameliyat türü olduğu için dolayısıyla vücutta ameliyat dikişleri ve yaraları olacaktır. Bunların kısa sürede iyileşmesi ve annenin bir an önce ayağa kalması için bazı dikkat edilmesi gereken konular ve yapılması gerekenler vardır. Her şeyden önce yaranın iyileşmesi ve enfeksiyon kapmaması için doktorun verdiği yönergelere uymak gerekir. Varsa verdiği kremleri düzenli sürmeli, korsa ya da başka bir yardımcı araç vermesi durumunda da düzgün kullanılması gerekir. Eğer sezaryen dikişlerinin açılması belirtileri ya da başka bir olumsuz durum hissederseniz doktorunuza görünmenizde fayda vardır.

Sezaryen Doğum Yapanlar
Genellikle bu şekilde doğum yaparlar bilerek ve isteyerek yaptığını düşünüyorum. Çünkü daha ağrısız ve kolay geçtiği gerçek. Bazı durumlarda zorunluluktan dolayı sezaryen yapanlarda mecburiyetten dolayı durumdan şikayetçi olması beklenmez. Hangi şekilde olsa da sezaryen doğum yapanlar yukarıda belirtilen noktalara dikkat etmesi gerekir.