Çocuk

Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çoğunlukla 15 yaş altı çocuklarda görülen suçiçeği, okul öncesi çocuklarda da görülür. Bulaşıcı bir hastalık olup yakın temas ile çok çabuk başkalarına da bulaşır. Derinin su toplaması, hastalığın kendini belli etme şeklidir. Hastalıktan korunmanın yöntemi ise aşı yaptırmak olur.

Çocukların bulaşıcı çağ hastalıklarından biri olmasının yanı sıra 23 yaşında suçiçeği de olunabilir. Hastalık yetişkinlik döneminde ya da daha ileriki yaşlar daha ağır seyreder.

Bu yazı bir doktor ya da uzman tarafından yazılmamıştır. Bilgi vermesi içindir. Teşhis ve tedavi amaçlı kullanılamaz.

Suçiçeği  Nedir?

Varicella (Varisella) olarak bilinen virüsün vücuda geçmesi ile hastalık oluşur. Deride içi su dolu kabartı ve döküntüler en önemli özelliği olup çocuklarda halsizlik ve yorgunluk meydana getirir. Bulaşıcı bir hastalık olması itibari ile aşı yapılması gereklidir bu durum neticesinde Sağlık Bakanlığı’nca bebeklere uygulanan aşı takviminde önemli bir yeri bulunur.

Hastalık daha çok kış aylarının sonunda ve ilkbahar başı dönemlerde sık görülür. Hasta ile direk temas kurulmaması sayesinde hastalığın bulaşması önlenir. Okul döneminde ise çocuk, hastalık geçene kadar okula gönderilmemesi gerekir. Zona hastalığı da Varicella Zoster isimli virüs nedeni ile meydana gelebilir.

Genelde küçük yaşlarda bu hastalık hafif belirtiler ile atlatılır. Ancak yetişkinlerde suçiçeği yaşanması durumunda  daha ciddi bir tablo oluşturur. Aynı şekilde anne adaylarının da hamilelik döneminde dikkat etmesi gerekir. Çünkü anne adayının hasta olması daha ciddi sorunlar yaratabilir.

Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Çocuklukta geçirilmesi ile daha kolay seyreden ve sonuçlanan hastalığın 10 ila 20 gün arasında kuluçka evresi bulunur. Ciltte içi su dolu kabarcıklar ve döküntüleri hastalığın en büyük belirtileri arasında olur. Hastalığın başlangıcında ciltte hafif pembe lekelenmeler başlar. Ayrıca çocuklarda kabarcıklar dışında ateş ve halsizlik ile de kendini belli eder.

Hastalığın başlangıcında hafif pembe lekelenmeler oluşur iken hastalık ilerleyince içi su dolu kırmızı kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar 12 ila 24 saat arasında kabuk bağlayarak dökülür ardından yenilerinin oluşumu başlar Suçiçeği belirtileri arasındaki en önemlisi olan bu kabarcıklar dışında hastalık kendini iştahsızlık, keyifsizlik, halsizlik ve burun akıntısı şeklinde belli eder
Bu kabarcıklar kişinin gövde bölümünde daha çok görülür. Kolda, saçın arasında ve yüzde oluşan kabarcıklar gövdeye kıyas ile daha az olur. Bu kabarcıklar aynı zamanda kaşıntıya neden olur ve kabarcıklar patlatılması ile suçiçeği izi oluşur. Suçiçeği reçete olarak ilaç tedavisi gerektirmeyen bu hastalıkta yapılması gerekenlerin başında bol bol istirahat etmek gelir.

Bol su tüketimi ve sağlıklı beslenme de önem taşır. 7 gün gibi süren hastalıkta yaklaşık 3 gün yüksek ateşli geçer. Suçiçeği çıkaran çocuğa ne yapılır sorusu anne ve babalar tarafından sıklıkla sorulur. Doktor kontrolünde olmak şartı ile ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilse de yine de doktorunuza danışmadan tercih etmeyin.

Su Çiçeği Nasıl Bulaşır?

Nasıl bulaşır sorusu için şu şekilde cevap verilebilir: Bulaşma süresi döküntülerin çıkmasından 1-2 gün önce başlar ve döküntüler kabuklanana kadar devam eder. Vücutta oluşan döküntüler ile direk temas sonucunda hastalık bulaşır. Hava yolu ile bulaşan hastalık olup hasta bir çocuk ile aynı havayı soluyan kişilere de bulaşma ihtimali yüksek olur.

Bu hastalık sırasında en çok sorulan sorulardan birisi de hastalığın neden olduğu kaşıntıya ne iyi gelir sorusu olur. Hastalık sırasında doktor kontrolünün ihmal edilmemesi ve doktor onayı ile krem ve losyon kullanılması gerekir. İçi su dolu keseciklerin patlatılması hem iltihap riskini artırır hem de sonradan ciltte iz kalması sebebi ile kaşıntı önleyici krem ve losyonların düzenli kullanılması gerekir.

Kızamık ile bu hastalık her zaman birbirine karıştırılır. Kızamık ve suçiçeği farkı ise suçiçeğindeki kabarcıklar önce pembe sonra kabarık olur iken kızamıkta düz kırmızı kabarcıklar oluşur ayrıca kızamıktaki kabarcıkların içi sıvı ile dolu değildir.

sucicegi hasta ates

Su Çiçeği Aşısı

Aşı, bebeklerin çeşitli hastalık ve virüsleri tanımasında etkili ve önemli bir yöntemdir. Gerek sağlık bakanlıkları, gerekse çeşitli aşı kuruluşları bebeklik döneminden itibaren çeşitli aşıların yapılmasını uygun görmüştür. Su çiçeği aşısı konusunda da Aşı Eylem Koalisyonu (immunize.org) önemli bilgilendirmelerde bulunmuştur. Bu hastalığı çok bulaşıcı hastalık grubunda tanımlamıştır. Belirgin belirtileri olarak;
-Ateş
-Yorgunluk
-İştahsızlık
-Başağrısı
şeklinde sıralamıştır. Daha ciddi komplikasyonlar için ilgili kılavuzu (kaynakçada) okumanızı öneririz.

Kaynak
immunize.org

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu