Hamilelik

Suda Doğum Amacı Nedir? Nasıl Gerçekleşir?

Hamilelikle birlikte doğum sürecine girmesi ve an be an doğum şeklinin düşünülmesi, yaşanılan korkular, endişeler, fikir değişiklikleri ardı arkasına gelir. Doğum şekilleri arasında suda doğum da amaç ; anne adayının doğuma istinaden streslerin azaltılması, verilen ağrı kesici ilaçların büyük ölçüde azaltılması, doğumun çok daha hızlı ve rahat olmasıdır. Suda doğum; vajina kaslarının gevşemesinde rahatlatıcı etkisi olduğundan çok daha konforlu olan bir doğum şeklidir.

Suda Doğum Nasıl Gerçekleşir

Bu yöntemi tercih edebilmek için hastanenin suda doğum için hazırlanmış olan küvetleri gereklidir. Bu özel küvetlerde su yaklaşık 37 derece civarında olup; anne adayının ve hekimin su içinde olarak gerçekleştirdiği doğum şeklidir. Bu nedenle su sıcaklığı çok önem taşır. Zira anne adayının kan dolaşımında değişiklikler veya tansiyon düşüklüğü durumu yaşanabilir. Bu durumların yaşanması demek bebeği risk altına sokmak demektir.

Suda doğumun birçok avantajı vardır:

  • Ilık suyun kasları gevşetmesi,
  • Anne adayına zihinsel açıdan bir rahatlık kazandırması,
  • Daha az ağrı ve kısa bir doğum süreci yaşanması

Suda doğum şekliyle anne adayı için gevşeme söz konusu olduğundan ağrı düzeyi son derece düşüktür. Daha az ağrı olması annede çok daha az endişe yaşanmasına neden olur. Rahime giden kan akımı arttıkça; dokulara daha fazla oksijen giderek kasılmalara neden olacaktır. Ayrıca doğum sonrası da anne adayı için çok daha huzur ve konforludur. Fizyolojik sürecindeki hızlı iyileşme, kendini iyi hissetme yaşanan duygu zinciridir. Aynı rahatlık ve huzur bebek için de geçerlidir.

Suda Doğum Kimlere Uygundur/Uygun Değildir

Her şeyden önce suda doğum için öncelikli olarak doktor onayı şarttır. Anne adayında tedavi edilmemiş idrar yolu ve cilt yolu enfeksiyonu olmaması gerekir. Aynı şekilde bebeğin yaşamsal oranları , NST ölçümleri normal sınırlar içerisinde olmalıdır. Buna karşılık anne adayında enfeksiyonun şüphesi dahi varsa, annenin ateşi varsa, bebeğin sıkıntılı bir durumu varsa, yüksek riskli gebelikler sınıfında ise uygun değildir.

Suda doğumun avantajları kadar dezavantajları da vardır. Gerek avantajları gerek dezavantajları ile suda doğum günümüzde de sıkça tercih edilen doğum şekillerinden biridir. Önemli olan hastane koşullarında ve kesinlikle doktor bilgisi dahilinde olmasıdır. Her ne kadar suda doğumun rahatlatıcı etkileri yüksek oranlarda olsa da; yaşanacak her türlü riske karşı anne adaylarının korkutulmadan bilgi sahibi olması sağlanmalıdır. Suda doğum dikkat edildiği ve doğru takipler yapıldığı takdirde son derece risksiz bir doğum şeklidir. Dolayısıyla bu konuda doğum ekibine büyük iş düşmektedir.

Suda Doğum Özel Bir Doğum Şeklidir

Doğum şekilleri arasında aslında çok da yaygın olmayan bir tür olan bu doğuma bazen hazırlıklı olunmayabilir. Doğum şekli konusunda tecrübeli bir ekiple çalışmak, anne adayları için çok daha rahat geçmesine yardımcı olacak bir almasını sağlayacaktır.

Suda doğan bebekler de çok daha huzurlu olarak dünyaya gözlerini açarlar. İlk teması annesi ile olur ki , bu durum onun güvende olma hissini hızlandırır. Ten tene ilk buluşmaları bebek için son derece önemlidir. 9 ay boyunca rahimde korunaklı olan bebek ; doğar doğmaz anne kollarında da bu hissi alır. Ve bu his artık ömür boyu sürecek kadar derin bir duygu halini alacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu