Anne

Yeni Bir Annenin Uykusuzlukla Başa Çıkması

Yeni doğum yapmış olmak kadınların yaşamlarındaki en zorlu anlardan bir tanesi olarak bilinir. Kadınların bir çoğu anne olmaktan maalesef ki korkmaktadır. Bir annenin her şeye yetişip yetişemeyeceği korkusu maalesef ki onun içini huzursuz etmektedir. Annelerin en çok zorlandığı konulardan bir tanesi uykusuz kalmaktır. Anne olmadan önce daha hamilelik döneminden bu uykusuz geceler başlamaktadır.

Uykusuz kalacağınızı düşünmenin canınızı sıktığını biliyoruz. Fakat bu durumun önüne geçebilmek adına yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır. Öncelikle derin bir nefes alıp rahatlamaya çalışarak bu durumu kabullenmeye çalışın, stres yapmamaya çalışın. Bu durumu kabullenmeyip üzerine stres yaptığınız her gün uykusuz kalma sürecinizi daha da fazla arttıracaktır.

Uykusuzluğun yan etkileri sizleri biraz aksi yapabilir, karar mekanizmanızı yavaşlatabilir ve mantıklı kararlar almanızı zorlayabilir. Bunların annelikle hiçbir alakası yoktur. Bunlar genel olarak uykusuz kalmanın yan etkileridir. Şimdi hamileliğinizin ya da anneliğinizin ilk etaplarında uyku düzeninize yardımcı olacak bazı şeyleri ele alalım:

uykusuz anne 1

Yardım Alın

Hamilelik ve annelik sürecinde her şeye tek başınıza yetişemeyeceksiniz. Bu kesin bir durumdur. Bu durumlarda bir çok anne ve anne adayı çevresindekilerden yardım istemekten çekinirler. Her şeyi, her yükü kendileri sırtlanmak isteyebilirler fakat böyle isteseler de bu maalesef ki pek de mümkün değildir. Bu yüzden hayatın tüm yükünü sırtlanmayı denemeniz yerine etrafınızdakilerden yardım isteyebilirsiniz. Bu eşiniz olabilir, aileniz olabilir, eşinizin ailesi olabilir, arkadaşlarınız olabilir. Kim olduğu hiç fark etmez. Zaten çevrenizdekiler de bu süreçte size yardımcı olmak isteyeceklerdir, sizi ziyaret etmek isteyeceklerdir. Bu yüzden onlardan yardım istemekten çekinmeyerek bazı ev işlerinizi onlara yaptırmayı deneyebilirsiniz. Ya da geldiklerinde çocuğunuzla birkaç saat ilgilenmelerini isteyin, siz de odanıza geçip bir süre dinlenin. Gerekirse eşinizle bir plan yapın, yapılan plan doğrultusunda hareket ederek iş bölümü yaparak ikiniz de kendinize dinlenme saatleri ayırın.

Bebeğinizle Birlikte Uyuyun

Bebeğiniz uyuduğu anda siz de uykuya geçin. Bu konuda maalesef ki bir çok anne yanlış tercih yapmaktadır. Bebek uyuduğu anda bekleyen ev işlerine girişmek sizi daha da çok yoracaktır. Bebek uyanık olduğu vakitlerde zaten siz uyuyamadığınız için bebeğiniz uyuduğunda da ev işlerine girmeniz kendinize hiç vakit ayırmamak demektir. Bu sizin yorgunluğunuza daha da fazla yorgunluk katacaktır. Gerekirse ev işlerini akşam eşiniz geldiğinde beraber yapın, iş bölümü yapın daha kolay bitirin fakat bebeğinizin uyuduğu anları siz de uyuyarak geçirmeye çalışın ki dinlenin.

elektrik supurgesi

Düzenli ve Sağlıklı Beslenin

Yediklerinize dikkat edin. Yeni anneler çoğunlukla yediklerine dikkat etmezler. Bazı anneler sadece karınlarını doyurabilmek adına yemek yerler. Bu zamanlarda enerji seviyenizi yükseğe çekecek yemekler yemeniz gerekiyor. Sabah kahvaltılarında yeterli derecede protein aldığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Bu demek oluyor ki sabah kahvaltılarınızdan yumurtayı eksik etmemeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra gün içerisinde bol bol su içmeniz gerekmektedir. Hem emzireceğiniz için hem de vücudunuzdaki toksinleri atabilmeniz için bol bol su içmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca beslenme alışkanlığınızı meyvelerle desteklemek de sizin yararınızadır. Çünkü meyvelerle desteklediğinizde sindirim sisteminiz daha verimli çalışacaktır. Ayrıca almanız gereken vitamin ve mineral konusunda da sizleri destekleyecektir.

Sağlıklı Uyku Düzeni

Gece bebeğinizin uyandığını ve ağladığını düşünelim. Kalkıp bebeğinizle ilgilendikten sonra o uykuya daldığında sizin de uykuya dalmanız gerekir. Fakat yattıktan sonra uykuya dalmakta problem çekiyorsanız geceleri ışıklı ortamlardan uzak durmanız ve mümkünse tv karşısında vakit geçirmemeniz gerekmektedir. Gece maruz kalacağınız parlak ışık zaten olmayan uykunuzu daha da çok kaçırabilir. Bu yüzden bebeğinizin beşiğini kendi yatağınızın yanına koyabilirsiniz. Böylelikle geceleri kalkıp dolaşmakla vakit kaybetmezsiniz ve uykunuz da açılmamış olur.

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu