Kadınlarda Yumurtlama Dönemi Nedir? Yumurtlama Dönemi Belirtileri
Kadınlarda yumurtlama dönemi, sağlıklı bir kadında görülen iki adet tarihi arasındaki süredir. Ergenlik döneminde başlar ve menopoza kadar devam eder. Yani üreme çağında gerçekleşen bir olgudur. Gebelik bu dönem içinde gerçekleşir. Dolayısıyla yumurtlama döneminin en verimli ve sağlıklı olduğu daha doğrusu yumurtaların en olgunlaştığı zamanda gebelik oluşma ihtimali daha fazladır. Bunun detaylarına aşağıda ayrıca yer vereceğiz.
Kadınların üreme sistemleriyle ilgili olan bu konunun takibi ve hesaplama işlemi de oldukça önemli bir işlemdir. Çünkü yumurtlama (ovulasyon) dönemi denen bu süre içerisinde, bir anlamda kadın üreme hücreleri aktif haldedir. Yumurtalıklar tarafından harekete geçen yumurta hücreleri, bu dönemde bir sperm hücresiyle buluşup birleşme için hazırdır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen birçok çift bu süreyi iyi takip etmelidir.
Bir bebeğin bu andan itibaren başlayıp devam eden bebek oluşumu sürecini buradan okuyabilirsiniz.
Yumurtlamayı hesaplama işlemi, genellikle çocuk sahibi olmak isteyip olamayan çiftler için önemlidir. Elbette ki bu konuda tedavi görenler için önemli olduğu kadar, diğer çiftler için de önem arz eder. Bu nedenle yumurtlama dönemi nedir sorusunun net cevabını öğrenmenizde fayda vardır. Yumurtlama bir diğer adıyla ovulasyon dönemi, her sağlıklı kadının adet döngüsünden bir süre önce, yumurta hücrelerinin aktif olduğu zamanı ifade eder.
Yumurtlama Dönemi Nedir
Yumurta hücrelerinin aktif olduğu bu zaman diliminde, hücrelerin bir sperm hücresiyle denk gelmesi, üremeyi oluşturur. Yani bu dönem, kadınların hamile kalması için önemli bir dönemdir. Dolayısıyla bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin, bu dönemleri iyi takip etmeleri gerekir. Böyle bir takip sonucunda, en doğru zamanda üreme gerçekleşmiş olacaktır. Genellikle 1 ay olarak bilinse de ortalama 28 günlük süre içinde gerçekleşir. İlk adet gününden itibaren yeni yumurta oluşumu başlar. 6-14 gün arasında yumurtalar olgunlaşır. Bu süre içinde spermle birleşerek gebelik oluşması beklenir. Spermle birleşmeyen yumurtalar adet ile birlikte vücuttan atılır.
Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Pek çok kişi her şeyde olduğu gibi belirtiler üzerinden yorum yapmayı seçer ve merak edebilir. Bu belirtilere bakarak, üreme için aktif konumda olup olmadığınızı tespit etmek isteyebilirsiniz. En bilinen yumurtlama dönemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Karın alt bölgesinde hissedilen ağrı ve/veya şişlik
- Vücut ısısının normalden 0,5 derece daha yüksek oluşu
- Vajinal akıntının miktarında görülen artış
- Koku ve tatlara karşı daha hassas olma
- Rahim ağzı bölgesinde görülen açıklığın artışı
- Meme bölgesinde hissedilen hassasiyet
Yumurtlama dönemi hesaplama için bahsi geçen bu belirtiler işe yarayabilir. Ancak her defasında bu belirtileri yaşamanız da gerekmez. Bazen hiçbir belirti yaşamıyor olabilirsiniz. Ancak belirtileri yaşamıyor oluşunuz, yumurtlama dönemi yaşamadığınız anlamına gelmez. Her sağlıklı kadın, her ay yumurtlama dönemini geçirir ve bunun için bir belirtiye ihtiyaç duyulmaz.
Sizce yumurtlama dönemi dışında hamile kalmak mümkün müdür?
Yumurtlama Dönemi Hesaplama
Hamile kalmak isteyen kadınlar, yumurtlama dönemi hesaplama işlemini dikkatli bir şekilde yapmalıdır. Düzenli olarak adet gören her kadında sabit olarak adet kanamasından 14 gün önce başlar. Regl kanamalarınızın bir sonraki başlama tarihini düşünerek, 14 gün öncesini hesaplayıp öğrenebilirsiniz. Zaten en sağlıklı gebelik için daha doğrusu ihtimal olarak en yüksek hamile kalma ihtimalinin olduğu dönem bu süredir. Ancak bu işlem için bir uzman hekimin rehberliğine ihtiyaç duyan kimseler de vardır. Adet döngüsü düzenli olmayan ya da farklı rahatsızlıkları olan kimseler, doktor yardımıyla kendi yumurtlama dönemleri hakkında bilgi alabilirler.
Bazen erkek bebek için yumurtlama dönemi hesaplama mümkün mü diye soru ve yorumlar okumaktayım. Ancak bu süre sadece ovulasyonu tanımlayan bir konudur. Cinsiyet oluşumu sperm hücreleri ile alakalı olan bir durumdur. Dolayısıyla bunun için bu süreyi takip etmeniz gerekmez. Benzer şekilde ikiz gebelik için de bu dönemden çok yumurtanın spermle buluşması veya ikiye bölünmesi ile alakalı bir durumdur. Bunlar için ilgili konulardan daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Son İki Adet Tarihine Göre Yumurtlama Hesaplama
Düzenli olarak adet gören her sağlıklı kadın, kendi yumurtlama dönemi hesaplamasını kolayca yapabilir. Adet döngüleri genellikle 28 gün süren döngülerdir. 28 günlük bir adet döngüsüne sahip olan kişinin yumurtlama dönemi başlangıcı, adet döngüsünün 14. günüdür.
Ancak bu döngü her kadında ve her zaman 28 gün sürmez. Genellikle 21 ila 35 gün arasında bir adet döngüsü süresi normal kabul edilir. Bu durumda yumurtlama için adet başlamadan önce hesaplanacak gün sayısı da 13-20 gün arasında değişiklik gösterecektir. Dolayısıyla 21 günde adet görenin yumurtlama dönemi de bunlara bağlı olarak farklılık gösterecektir.
Yumurtlama Dönemi Hesaplama Son 3 Ay
Özellikle hamile kalmak isteyen kişiler, yumurtlama dönemi ne zaman sorusunu sıkça sormaktadır. Son 3 aylık bir yumurtlama takvimi yaparak kendi düzeninizi belirleyebilirsiniz. Öncelikle hangi ay adet döngünüz kaç gün sürdü sorusunu sormalısınız. Döngü sürenize göre yumurtlama sürecinizi hesaplamanız kolaylaşacaktır. En kısa olan döngünüzden 14 gün geriye doğru sayarak, ilk yumurtlama gününüzü bulabilirsiniz.
En İyi Yumurtlama Hesaplama Uygulaması
Bu konuda birçok akıllı telefon uygulaması mevcuttur. Bunlardan en bilineni Orkid’in geliştirdiği Perio uygulamasıdır. Bunun dışında Elika Hamile, Ovulasyon Hesaplama, Ovulasyon ve Hamilelik Takvimi, Regl Takvimi vb. şeklinde pek çok telefon uygulamasıyla da yumurtlama sürecinizi takip edebilirsiniz.